29 Kwietnia 2026, 09:27:19 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzie do domowego cięcia drewna  (Przeczytany 5060 razy)

Offline NikoFoX

Narzędzie do domowego cięcia drewna
« dnia: 31 Sierpnia 2015, 11:27:58 czas Polski »
Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy. Mam zamiar wykonać kilka rzeczy, a w przyszłości pewnie jeszcze kilka, z drewna. W grę wchodzi cięcie drewna, ale naprawdę w sposób domowy. Będzie do cięcie jakichś elementów na mniejsze, przycinanie itp.
Potrzebuję uniwersalnego narzędzia do cięcia drewna (nie całych drzew) w domu.
Dużo słyszałem o piłach japońskich. Zastanawiam się nad kupnem takiej, typu ryoba, by było bardziej uniwersalnie.
Czy możecie potwierdzić mój wybór, albo może macie inne pomysły? Jestem w stanie wydać te ~150 zł na tą piłę, skoro, według tego co czytałem, ma ona przetrwać apokalipsę. Piłę kupiłbym na znanym pewnie wszystkim sklepie internetowym związanym z drewnem, dluta.pl.

Offline studio tata

Odp: Narzędzie do domowego cięcia drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:36:53 czas Polski »
zeby kupic pilke reczna potrzebujesz opinii calego forum ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:39:50 czas Polski »
Kup. Będziesz zadowolony.

Offline NikoFoX

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:46:04 czas Polski »
zeby kupic pilke reczna potrzebujesz opinii calego forum ???

Niestety tak, ponieważ przygoda z drewnem dopiero się u mnie zaczyna. Nie wykonywałem żadnych napraw domowych czy innych czynności, które miały styczność z cięciem drewna (co najwyżej rąbanie siekierą drzewa). Uznajmy, że jestem zielony jak trawa w tym temacie, ale od czegoś trzeba zacząć :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:57:40 czas Polski »
Temu też służy forum. Nie zrażaj się i pytaj.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2015, 13:10:10 czas Polski »
Dużo słyszałem o piłach japońskich. Zastanawiam się nad kupnem takiej, typu ryoba, by było bardziej uniwersalnie

Warto. Ale jedna piła to mało. Więc może kup coś większego jak np. Stanley JetCut (50cm; 7 albo 11 zębów na cal) i do tego a'la japończyka do precyzyjnych robótek:
http://demo.fachhandel.pl/wz/pila-do-ciecia-dokladnego-dwustronna-240.html (to tylko brzeszczot - możesz dorobić rączkę sam albo kupić całość).
Też jestem początkujący i taki komplet mi wystarcza. Mam jeszcze japońskie dozuki ale prawie nie używam (trzeba przyznać że ostrość powala).

Offline NikoFoX

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2015, 13:21:16 czas Polski »
Czyli do mojego domowego zastosowania, przy majsterkowaniu czy coś, to taka piła starczy raczej? Gdybym mógł kupiłbym jakieś wielki urządzenia, ale ani kasy, ani miejsca, ani większej potrzeby nie ma :P

Myślę nad:
http://www.dluta.pl/ciecie/pily-japonskie-ryoba/pila-ryoba-compact.html
lub
http://www.dluta.pl/ciecie/pily-japonskie-ryoba/pila-ryoba-komane.html

Nie wiem jak ocenić, która lepsza, a jedynie, która droższa :D

Dużo słyszałem o piłach japońskich. Zastanawiam się nad kupnem takiej, typu ryoba, by było bardziej uniwersalnie

Warto. Ale jedna piła to mało. Więc może kup coś większego jak np. Stanley JetCut (50cm; 7 albo 11 zębów na cal) i do tego a'la japończyka do precyzyjnych robótek:
http://demo.fachhandel.pl/wz/pila-do-ciecia-dokladnego-dwustronna-240.html (to tylko brzeszczot - możesz dorobić rączkę sam albo kupić całość).
Też jestem początkujący i taki komplet mi wystarcza. Mam jeszcze japońskie dozuki ale prawie nie używam (trzeba przyznać że ostrość powala).

Henry, nie jestem pewien, czy potrzebna mi taka duża piła. Nie będę ciąć dużych desek raczej, ale nie kosztuje zbyt wiele, więc myślę, że przemyślę sprawę.
Czy aby ten a'la japończyk nie rozwali się, jak to robią podobno piły japońskie Stanleya?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2015, 13:34:27 czas Polski »
Tak, jak napisał Henry:
jedna piła to mało
Potrzebujesz przynajmniej trzech:
1. grzbietnicy,
2. płatnicy do cięcia wzdłużnego,
3. płatnicy do cięcia poprzecznego.
Płatnice można zastąpić piłami ramowymi.
W niektórych przypadkach niezbędna jest również piła włosowa.
Wbrew pozorom, cięcie piłą japońską typu Ryoba, nie jest proste. Drewno musi być suche, a samo piłowanie powinno odbywać się przy pionowej pracy narzędzia.

------------

No i napisałem się, a okazało się, że nie masz miejsca i potrzeby. ;)

Skoro będą to jakieś mini prace, to proponuję szeroką grzbietnicę, którą bez problemu przetniesz wzdłuż i w poprzek włókien + piłę włosową do esów floresów. :) Sam mam włosową Bahco 301 i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o grzbietnice, to również polecam Bahco lub Irwin.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2015, 14:03:27 czas Polski »
Uważaj na dluta.pl, możesz nieźle przepłacić. A poza tym mają czasem nienormalnie długie terminy realizacji zamówienia. Sprawdź kolor numeru katalogowego.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2015, 14:05:05 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2015, 14:14:23 czas Polski »
KLO  ma 100% racje
do tego dolicz jakis scisk lub imadlo lub stolik dla majsterkowicz,a nie wyobrazam sobie , zeby pilowac w rekach
, chyba ze zrobisz sobie przykladnice
sama pila wspanialego prostego i nieposzarpanego ciecia nie zrobi
nawet japonska
co do stanleya japonskiej mam dwie i sprawuja sie znakomicie
generalnie trzeba miec dobra reke do ciecia recznego  i pare patentow
a jak sie to zna to czy japonska czy staneyowska czy bahco nie ma wielkiego znaczenia :)

Offline Henry

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2015, 14:29:28 czas Polski »
Henry, nie jestem pewien, czy potrzebna mi taka duża piła. Nie będę ciąć dużych desek raczej, ale nie kosztuje zbyt wiele, więc myślę, że przemyślę sprawę.
Czy aby ten a'la japończyk nie rozwali się, jak to robią podobno piły japońskie Stanleya?

Nie muszą być duże deski - wystarczy że będzie ich kilka i to jeszcze z twardego drewna, a docenisz dużą i wygodną piłę ;-)

Z wytrzymałością tej Bahco nie wiem jak jest - sam sobie dorobiłem rączkę z drewna, więc póki co trzyma. Kupiłem trochę przypadkiem przy okazji innego zamówienia więc nie wiem czy jest lepsza od Stanleya, ale póki co to moja ulubiona piła do przycinania, robienia czopów czy wyrównywania (najbardziej uniwersalna - ale jednak nie do wszystkiego).

A z piłą włosową to też dobra rada bo nie da się jej zastąpić inną.

Offline NikoFoX

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2015, 14:41:17 czas Polski »

Nie muszą być duże deski - wystarczy że będzie ich kilka i to jeszcze z twardego drewna, a docenisz dużą i wygodną piłę ;-)

To znaczy, że inne piły nie dadzą rady, jak np. zwykła japońska?

Jak to jest jeszcze z płatnicami i ich 'falowaniem' podczas cięcia?

Dziękuję za te wszystkie opinie! :D

Czyli do cięcia kupić grzbietnicę, a nie piłę japońską?
+ piła włosowa?

Już nie rozumiem jak to jest z tym Stanleyem. Naprawdę sporo negatywów czytałem na ich temat, ale skoro studio tata mówisz, że wytrzymują, to może za cenę 1 piły japońskiej firmy Dick, kupię 3 różne narzędzia.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2015, 14:45:07 czas Polski wysłana przez NikoFoX »

Offline swfr

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2015, 15:33:09 czas Polski »
Jak nakupisz zbyt dużo pił to będziesz się zastanawiał, którą wziąć do ręki zamiast ciąć.
Posłuchaj Klo.
Na początek płatnica i grzbietnica. Nie kupuj największej dostępnej płatnicy to łatwiej Ci będzie opanować piłę.
I coś na czym cięty element możesz oprzeć, zamocować.
Możesz pomyśleć też o ukośnicy ręcznej. Nie kosztuje dużo a jest bardzo przydatna.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sierpnia 2015, 16:03:50 czas Polski »
Możesz pomyśleć też o ukośnicy ręcznej. Nie kosztuje dużo a jest bardzo przydatna.
I to będzie chyba najlepszy wybór do pracy z drobnym materiałem.

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2015, 16:30:27 czas Polski »
To znaczy, że inne piły nie dadzą rady, jak np. zwykła japońska?

Dadzą - ale z racji drobnych zębów to męczarnia. No i jak pisał Klo: jeśli drewno nie jest suche to japończykiem w ogóle masakra. Dlatego warto mieć coś z rzadszymi i większymi ząbkami za kilkadziesiąt zł.

Jak to jest jeszcze z płatnicami i ich 'falowaniem' podczas cięcia?

Odpowiednia postawa - jak już się ustawisz i wydaje Ci się że jest ok, to jeszcze zrób krok w lewo (jeśli jesteś praworęczny) i krok w tył i dopiero rżnij. Najczęstszy błąd to właśnie za mało przestrzeni i operowanie piłą tuż przy ciele. Łatwo nie jest ale jak we wszystkim trzeba wprawy. Z japończykami jest wg mnie jeszcze trudniej.