05 Maja 2026, 09:20:41 czas Polski

Autor Wątek: Wymiary w dzisiejszym meblarstwie - lite drewno.  (Przeczytany 7616 razy)

Offline robson

Odp: Wymiary w dzisiejszym meblarstwie - lite drewno.
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2015, 20:10:23 czas Polski »
Miałem na myśli wyciętą tarcicę  :D

Offline MarekZ

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Września 2015, 22:23:42 czas Polski »
Oczywiście zakładam odpady i biorę je pod uwagę ;)
To już prawie wszystko wiem :)

Ostatnie pytanie.
Czy jest jakiś sposób zamaskowanie łączeń klejonki i ogólnie połączeń drewnianych?

Podobno są jakieś oleje czy coś co nakłada się przed malowaniem.
Macie jakiś patent na to? Coś co sprawi, że taka klejonka będzie wyglądała jak jeden kawałek.
Kusi ta klejonka, ale te łączenia :)
Edit:
Coś takiego znalazłem, tylko że do parkietu:
Co myślicie?
http://sklep.drewno.pl/images/woodpigma_srodek_barwiacy_parkiet_plastor.jpg
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2015, 22:26:15 czas Polski wysłana przez MarekZ »

Offline studio tata

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Września 2015, 08:14:20 czas Polski »
Marek Olek , cos nas wkrecasz nigdy nie miales do czynienia
z drewnem a, rzucasz sie na tak trudny temat jak szafa z litego drewna
???

Offline MarekZ

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Września 2015, 10:40:32 czas Polski »
Marek Olek , cos nas wkrecasz nigdy nie miales do czynienia
z drewnem a, rzucasz sie na tak trudny temat jak szafa z litego drewna
???
Dlaczego?

Od czegoś trzeba zacząć przecież.
Szafa to prosta sprawa pod względem skomplikowania.

Jestem amatorem i po prostu pytam o pewnie dla Was banalne rzeczy :)
O to jak szerokie mogą być deski na drzwiczki, jaka grubość, czy można w jakiś sposób zamaskowac łączenia itp.
Rzeczy o których nie wiem.

Wczoraj byłem u znajomych, bo mają meble z drewna.
Min. szafę 200x110x60 z drzwiami skrzydłowymi 165x51x2 zrobionymi z 3 desek 165x17x2. Z klonu amerykańskiego.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Września 2015, 12:02:47 czas Polski »
Masz rację broń się. Od czegoś trzeba zacząć . Ja jako pierwszą większą rzecz zrobiłem bufet do kuchni. Dla informacji profesjonalistów - z płyty OSB. Ale wszystko jest tak zamaskowane ,że nikt się nie domyśla. Trwa już tak 9 lat. Fakt ,że nie jest tak eksploatowany bo od 6 lat nie ma nas w Polsce , ale jest. Zrobiłem go w/g własnych niestandardowych wymiarów , jest bardzo pojemny i bardzo praktyczny - i to jest opinia Pani Żony.

Offline swfr

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2015, 12:36:24 czas Polski »
Macie jakiś patent na to? Coś co sprawi, że taka klejonka będzie wyglądała jak jeden kawałek.
Kusi ta klejonka, ale te łączenia
Klejonka bukowa szczególnie z małych lamelek zawsze będzie naturalnie kolorowa. Już sam układ słojów różnych kawałków optycznie będą migotać. Nawet jeżeli jakimś cudem zamaskujesz połączenia to zawsze będzie widać, że to nie jest jednolite drewno.
Dla mnie ma to dużo uroku, ale nie każdemu musi się podobać. Mam (gotowiec) łóżko z bukowej klejonki łączonej od czoła - nie na mikrowczepy. Kupiłem surowe i samodzielnie wykańczałem. Do dzisiaj bardzo mi się podoba.
Jeżeli zdecydujesz się na buk to pamiętaj, że z jego barwieniem nie jest łatwo, bo jest porowaty w taka trochę gąbczastą strukturę. Łatwo narobić szkód czyli plam.
Tak jak ktoś napisał - buk lubi się kręcić. W klejonce też ale wg reguły: im dłuższa/szersza lamela tym chętniej.

Offline studio tata

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Września 2015, 12:58:10 czas Polski »
...macie racje,
 nie ma to jak zrobic sobie szafe z litego na dobry poczatek :)))))))

Offline swfr

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Września 2015, 13:28:35 czas Polski »
Jestem tutaj nowy i może nie powinienem się wtrącać, ale mam wrażenie, że chcecie MarkaZ zniechęcić do Jego własnego pomysłu.
A należałoby raczej zachęcić i wspomóc. Narobi błędów? Na pewno. Zmarnuje trochę materiału? Pewnie też. Ale zrobi to na własny rachunek.
Nabierze doświadczenia i okrzepnie. Następne rzeczy wyjdą mu lepiej. A jeżeli się zrazi i będzie odreagowywał zostając kibolem? Koszty będą dużo większe.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 02 Września 2015, 13:38:58 czas Polski »
mam wrażenie, że chcecie MarkaZ zniechęcić do Jego własnego pomysłu.
Chyba raczej nie ,koledzy wiedzą, o czym piszą to raczej trudny projekt, ale niech sprubuje :-\  Dla mnie to skok na głęboką wodę- a przynajmniej tak mi się wydaje :-\

Jestem tutaj nowy
Nowy to kolega był 57 postów temu  :P
pisać, doradzać i odradzać ;D
Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2015, 13:42:13 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline MarekZ

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Września 2015, 23:34:45 czas Polski »
To chyba nie jest tak, ze skonstruowanie, wycięcie i złożenie szafy jest "skokiem na głęboką wodę", a materiał - bukowina.
Trochę czytałem o tym drewnie i rzeczywiście to trudny materiał. Dla amatora raczej nie :) Przez wszystkie wieki w meblarstwie nie wykorzystywana w dużym stopniu, choć obecnie stosowana, a to pewnie przez rozwój technologiczny.

Ok - to tak:
Zjeżdżam z wymiarami i zmieniam materiał.
Tylko jaki ?
Zależy mi by słoje były dość równoległe. W jakimś stopniu maskowaly łączenia - tak wiem, czepiam się :)
I głębokie słoje? Chodzi o to by po malowaniu ciemny kolorem były widoczne ;)

Jesion? Sosna?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Września 2015, 23:43:04 czas Polski »
Jak nie chcesz żeby było widać że z klejonki to pozostaje oklejenie obłogiem (wtedy klejonka może być i sosnowa) ale to więcej roboty a i jakieś doświadczenie w tym temacie by się zdało...

Offline Henry

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Września 2015, 08:32:02 czas Polski »
Oklejenie prostej deski chyba nie jest trudniejsze niż użycie buku? Co tak wątpicie w możliwości Marka - więcej wiary w chłopaka - chce mieć wysoko postawioną poprzeczkę to trzeba dopingować, a nie zniechęcać ;)

A może sosna + bejca? Robiłem tak tylko  pudełka (http://m7.i.pbase.com/o9/78/465178/1/159800337.Kt0T4vPf.2015_01_27_stolarka__IGP3236.jpg) ale chcę tak zrobić część biurka (blat z dębu a korpusy szafek z malowanej sosny).

Offline studio tata

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Września 2015, 08:53:46 czas Polski »
... jeszcze pare postow i ze skoku na  gleboka wode  zrobi sie pudelko rozmiarow 5x5cm z sosny :o

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 03 Września 2015, 10:15:05 czas Polski »
Dla mnie to skok na głęboką wodę

Słowa "dla mnie" chyba zmieniają znaczenie wypowiedzi i nie sugerowałem że koledze się nie uda -trzymam kciuki :)
MarekZ- nie napisałeś jakimi narzędziami dysponujesz (przynajmniej nie znalazłem)
Jeśli chcesz skorzystać z gotowej klejonki i stolarz wytnie ci wszystko ,to faktycznie nie ma problemu ze złożeniem.
Ja wywnioskowałem że chcesz sam zrobić klejonkę i resztę i to dla mnie , ten skok na głęboką wodę.
Powodzenia w realizacji ;)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Września 2015, 11:05:58 czas Polski »
Ja bym chłopaka nie krytykował bo się jeszcze zniechęci ;) Jak  oceni swoje możliwości  i umiejętności jak nie spróbuje. Temat ambitny szafa to nie byle co. Już samo przycinanie i formatowanie to nie za prosta sprawa ale można się i wiele nauczyć i dowiedzieć. Ja życzę powodzenia. Pamiętam moją pierwszą samodzielną pracę od taty dostałem zlecenie na łóżko piętrowe dla 4 dzieciaków - taki prezent na 18 urodziny. Pan który zamówił mówił że teraz dwoje tylko śpi na nim bo czwórka się nie mieści ale spisuje się całkiem dobrze. A informacja, że mam to zrobić sam powaliła mnie na kolana normalnie. Jeszcze raz powodzenia. A to że pyta i błądzi ludzka rzecz - znaczy to że MYŚLI... :D