12 Maja 2026, 20:59:04 czas Polski

Autor Wątek: Piła jak naprawić  (Przeczytany 3334 razy)

Offline Roobertt

Piła jak naprawić
« dnia: 01 Września 2015, 14:51:49 czas Polski »
Witam
Jak to rozebrać ?
Czyli jak zdjąć łożyska jedno z nich się rozpadło

to-ja

• Gość
Odp: Piła jak naprawić
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2015, 16:20:52 czas Polski »
Najbezpieczniej ściągaczem do łożysk

Offline DM

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2015, 16:24:41 czas Polski »
Można podgrzać ale trzeba uważać dla łożysk sa tolerancje temperatury do osadzania.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2015, 16:35:16 czas Polski »
sciągacza nie mam ale jeśli to zdejmę to jak  osadzę nowe ?

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2015, 16:56:42 czas Polski »
Jak się nie mylę jest jest to od piły stołowej marketowej spaliłem takie dwa silniki i rozbierałem na części,
uważaj na to aluminiowe kółko pasowe jest niezbyt trwałe
z uwagi na budowę tego wirnika raczej bym nie podgrzewał
ściągacza nie musisz mieć, ja bardzo często kombinowałem coś ze śrub, płaskownika itp, te łożyska nie są duże i duża siła nie jest potrzebna
założyć powinno się za pomocą prasy, można użyć imadła jeśli się zmieści wirnik, lub znowu wykorzystać śruby
Młotek w takich operacjach to ostateczność, a ta ośka jest dość miękka i łatwo zaklepać koniec

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2015, 16:57:23 czas Polski »
Stare zbij, nowe nabij i po sprawie ;) Szajba na pasek wielorowkowy jest pewno nabijana, złap ją w imadło lub podłóż pod nią coś żebyś mógł swobodnie uderzać poprzez jakieś wybijak, śrubę czy coś w wałek i powinna zejść, analogicznie z łożyskiem, potem nabij w odwrotnej kolejności. Przy zbijaniu łożyska bym nie podgrzewał, bo możesz stopić ten plastikowy wentylator. Przy nabijaniu nowego możesz ewentualnie je podgrzać, ale powinieneś spokojnie nabić na zimno, to nie jest wciskane prasą, nie takie obciążenia.

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2015, 17:06:17 czas Polski »
Ja zbijałem te łożyska oś jest bardzo miękka i ją zaklepałem, jak chcesz używać jeszcze tego wirnika to użycie młotka to duże ryzyko, ja chciałem odzyskać tylko łożysko to sobie mogłem zbijać bo reszta na śmieci

wciska się łożyska zamiast je nabijać nie ze względu na siłę czy obciążenia ale po to aby uzyskać dokładne równoległe pasowanie

Metodę wybierz sam
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2015, 17:09:49 czas Polski wysłana przez to-ja »

Offline Roobertt

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2015, 18:52:05 czas Polski »
Jest to z piły marketowej wybić młotkiem próbowałem ten koniec co na pasek ale nie szło używałem małej siły aby nie zepsuć Ogólnie to to już mi nie jest potrzebne ale jak naprawie to poskładam do kupy jeśli będe pamiętał jak

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2015, 18:54:19 czas Polski »
Najtańczy ściągacz ~30 moze i taniej zbajdziesz.

Offline DM

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2015, 19:28:10 czas Polski »
Nie macie w okolicy mechanika samochodowego?

Offline def

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2015, 20:34:18 czas Polski »
Zdecydowanie zalecam warsztat samochodowy. Najlepsza byłaby prasa ( każdy warsztat samochodowy ma) i bardziej nadaje się niż ściągacz, bo przy tak małej szczelinie trudno będzie go zapiąć. Jeśli partyzantka to najlepiej w towarzystwie pomocnika, w imadle, na blaszkach zawiesić wirnik za łożsko lub to, co niego pozostało i poprzez drewniany ( liściasty) kołek lub pręt z miedzi energicznie uderzyć młotkiem w oś. Pomocnik oprócz pomocy w utrzymaniu, powinien chronić wirnik przed upadkiem na podłogę. Założenie nowych łożysk najlepiej wciskać  na prasie lub za pomocą imadła. Należy tuleję - rurkę opierać ( popychać) na wewnętrznym pierścieniu łożyska.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2015, 21:47:59 czas Polski »
A nie prościej znależć warsztat elektromechaniczny gdzie za kilka złotych wymienią.

Offline Arek15

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2015, 23:22:23 czas Polski »
jak się samemu zrobi jest satysfakcja, pręt jak już coś to z brązu:)
zawsze trudno się wyminenia te łożyska, ja wymieniałem na wale do frezarki górnowrzecionowej , jak łożyska do śmieci to szlifierka i nacinać pod skosem tek żeby wałka nie naciąć-trudne ale wykonalne, dodatkowo pod wpływem temperatury łożysko się "rozejdzie" i łatwo zejdzie, problem z tym aluminowym czymś na końcu, co bylo w tej dziurze? śrubka blokująca na klucz imbusowy ?trzeba to delikatnie puknąć bo fantazja inżynierów nie znagranic i ktoś mógł to na  lewym gwincie wkręcić, mimo wszysko delikatnie bym, podgrzał-aluminium nie trzeba dużo - opalarka wystarczy bo palnik to to stopi, nie widać czy jest otwór na wylot przez to aluminowe, daj więcej zdjęć ,
jedno wiem : to jest "AMELINOWE I TEGO NIE POMALUJESZ:):)"

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Września 2015, 23:21:20 czas Polski »
jak się samemu zrobi jest satysfakcja
a w szczególności jak sie ie uda.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2015, 13:24:50 czas Polski »
Dzięki za rady poszło narazie w kąt i jak będę jechał do mechanika to zabiorę aby naprawić.