02 Maja 2026, 14:12:59 czas Polski

Autor Wątek: METABO POWERMAXX BS BASIC 10,8  (Przeczytany 36224 razy)

Qiub

• Gość
Odp: METABO POWERMAXX BS BASIC 10,8
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Marca 2017, 20:10:11 czas Polski »
Dobrze... zadam wszystkim pytanie ;D

A czy ktos sprawdzal jak po czasie spisze sie aku metabo. Bo ja mialem porownanie na boschu i po roku aku boscha zabijalem smiechem ;D a festool trzymal tyle samo co na poczatku.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #61 dnia: 26 Marca 2017, 21:03:05 czas Polski »
Ze 2 lata mam Metabo i aku bez zmian. Trzyma nadal jak nowe.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline RobRob

« Odpowiedź #62 dnia: 26 Marca 2017, 23:12:28 czas Polski »
na akumulator masz 3 lata gwarancji

kwita

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Marca 2017, 09:06:40 czas Polski »
Dobrze... zadam wszystkim pytanie ;D

A czy ktos sprawdzal jak po czasie spisze sie aku metabo. Bo ja mialem porownanie na boschu i po roku aku boscha zabijalem smiechem ;D a festool trzymal tyle samo co na poczatku.
 To może odpowiem na przykładzie swojego, mam powermaxx basic od ponad 3 lat i nadal jest ok, mam większą 14,4 V około 5 lat i nadal jest jak nowa. Obie używane codziennie.

Offline c-matix

« Odpowiedź #64 dnia: 30 Maja 2017, 22:32:40 czas Polski »
Pozwolę sobie panów uświadomić o co chodzi...
Chyba chodzi o test z youtube gdzie gorszy wynik boscha wynika z mniejszej pojemności akumulatora?
Ja mówiłem o boschu z aku. 2 AH a nie 1,3. Bosch professional mimo wszystko jest lepszy jakościowo niż metabo, który się na nim wzoruje.
Tu się  zgadza  bo przy  filmiku z wkrętami   
          Faktycznie  bosch miał  prawdopodobnie 1,5ah  a  Metabo 2,0ah.
Ale  w tym  filmiku  z  wierceniem w  drzewie   mają   podobne  akumulatorki  a  wynik  też był  różny   
&t=3s
Obecnie  plusem Metabo jest  to że można  zakupić  aku 4,0ah  i na  dodatek  bardzo  znacznie  nie  zwieksza  fukncjonalności wkrętarki  a  daje jej  lepszą  podstawke.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2017, 22:34:25 czas Polski wysłana przez c-matix »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #65 dnia: 31 Maja 2017, 00:44:56 czas Polski »
Jakieś trzy miesiące temu będąc w Leroy Merlin widziałem tą wkrętarkę za 450 zł. Potem znowu ponad 500 zł. Podpytałem obsługi i podobno od 16 czerwca ma być znowu promocja. Sam się mocno zastanawiam. Promocja dotyczyła wersji z dwoma aku po 2.0 ah.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #66 dnia: 31 Maja 2017, 08:40:53 czas Polski »

Offline L4

« Odpowiedź #67 dnia: 31 Maja 2017, 12:37:06 czas Polski »
Obecnie  plusem Metabo jest  to że można  zakupić  aku 4,0ah  i na  dodatek  bardzo  znacznie  nie  zwieksza  fukncjonalności wkrętarki  a  daje jej  lepszą  podstawke.

Bosch przecież ma też takie podstawkowe baterie.

Offline c-matix

« Odpowiedź #68 dnia: 06 Czerwca 2017, 16:32:48 czas Polski »
Bosch przecież ma też takie podstawkowe baterie.
No tak  ale  sa  większe  chyba i mniej  poręczne. Plus dla Metabo że przy podstawowej baterii już  sprzęt stabilnie stoi na rączce a  w Boschu lekkie pyk i  się przewraca.  Ja  zakupiłem  te  wkrętarke  z  udarem  i  druga  bez  udaru  podstawową. Na razie   popracowała  troszkę  ale  robi   naprawę  dobre  wrażenie. Wkręty  farmerskie z  udarem  poszły w  cegłe  bo  musiałem  tablice  przymocować  na  budowie.

Offline L4

« Odpowiedź #69 dnia: 06 Czerwca 2017, 21:24:54 czas Polski »
Nie miałem w rękach Metabo więc nie chcę definitywnie odpowiadać, ale nie sądzę żeby to były znaczne różnice w rozmiarze i poręczności.
Stawianie na rączce (zwłaszcza z kompaktową baterią) to zły nawyk.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Czerwca 2017, 21:34:48 czas Polski »
Jak widać, każdy musi przekonać się na własnej skórze... ;D. Ktoś, mając doświadczenie, nie stawia nigdy wkrętarki na aku. Postawisz na blacie, płycie (z bitem, wiertłem), przewraca się i robi kuku w materiale. Zawsze szybciej spadnie na ziemię jak stoi na aku. Boleśnie pamiętam sytuacje, kiedy bitem udało mi się zrobić skazę na płycie... ;D lecz mi nikt tego nie powiedział. Przyszło z czasem :)

Offline c-matix

« Odpowiedź #71 dnia: 06 Czerwca 2017, 23:46:27 czas Polski »
Ty L4  i   kwita   macie  pod  względem bita i  uszkodzeń  racje, ale ja  używam  raczej w innych  warunkach  wkrętarki  co powoduje  inne piorytety.
Co  do  różnic  Metabo-Bosch niebieski i urządzeń akumulatorowych 10,8v   dla  osób o małej/drobnej  dłoni polece  Boscha bo ma  węższą rączke i  lepiej leży  wtedy w  dłoni-poręczniej. Dla  średniej i dużej  dłoni  metabo ma  szerszą  rączke.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #72 dnia: 07 Czerwca 2017, 10:37:14 czas Polski »
To się zgadza. Mi za pierwszym razem jak wziąłem metabo do ręki nie pasował ten gruby uchwyt. I zgadza się ....nie mam łapy jak drwal :). Dużo bardziej leżała mi w ręce wersja na 18 V z aku u dołu rękojeści. Muszę sprawdzić tego niebieskiego Boscha.

A co do odstawiania wkrętarki na aku to pilnuję się, żeby tego nie robić. Np dwa dni temu miałem włożone mega ostre wiertło do drewna Wolfcrafta HSS. Charakteryzują się one tym że mają długi i ostry szpikulec. No i traf chciał, że mnie żona na chwilę zawołała. I nagle słyszę ryk dziecka dwuletniego. Oczywiście od razu się zorientowałem, że musiała się nabić na to wiertło, bo ma jak każde dziecko tendencje samodestrukcyjne i lgnie jak przyciągana magnesem do moich narzędzi. Jedynie modliłem się, żeby to było zwykłe nabicie a nie przewrócenie wkrętarki i przebicie stopy. Wkrętarka stara 12V jeszcze należąca do tych ciężkich z dużym aku. Na szczęście okazało się, że jednak zostawiłem w pozycji leżącej i skończyło się na kilku minutach płaczu.

Offline c-matix

« Odpowiedź #73 dnia: 07 Czerwca 2017, 22:34:18 czas Polski »
To się zgadza. Mi za pierwszym razem jak wziąłem metabo do ręki nie pasował ten gruby uchwyt. I zgadza się ....nie mam łapy jak drwal :). Dużo bardziej leżała mi w ręce wersja na 18 V z aku u dołu rękojeści. Muszę sprawdzić tego niebieskiego Boscha
Ja mam średnią  łapke  i  wziołem  Metabo  bo jest ten udar, a  już  lekko go pod próbowałem  wkręcaniem farmerów do  pustaka, no i  zdecydowały  wymiary.
Dodam iż Metabo z  udarem i  aku. 2.0ah  waży  dokładnie  1,04kg. Bosch GSB 10,8   z  udaru 0,99kg   , różnica   wagowa znikoma  a  cenowa  100zł.

Offline kipi

« Odpowiedź #74 dnia: 26 Listopada 2017, 12:08:40 czas Polski »
Po roku użytkowania tytułowej wkrętarki stwierdzam, że uchwyt zdecydowanie ssie! Każde wiercenie czy to w metalu czy drewnie kończy się tym, że wiertło się ślizga w uchwycie lub zapada do środka przy większym nacisku i trzeba je dokręcać praktycznie z całej siły aby coś przewiercić. W żadnej wkrętarce ani wiertarce nie miałem do tej pory takiego problemu.

Druga sprawa to możliwość odkręcenia główki - rzecz zupełnie zbędna, a nawet kłopotliwa. Główkę bardzo ciężko odkręcić jak jakiś czas jest założona, a słabe jej dokręcenie powoduje samowolne odkręcenie - np. podczas wykręcania śrub. 

Do wad dołożę także fakt świecenia diody wyłącznie podczas trzymania spustu. W starej makicie lampka świeci jeszcze przez jakiś czas po puszczeniu spustu i uważam, że jest to znacznie lepsze rozwiązanie.

Resztę - czyli baterie, możliwość mocowania na pasku, leżenie w dłoni, małe bicie główki, moc urządzenia, oceniam pozytywnie.

Kupując drugi raz wkrętarkę raczej nie wybrałbym metabo.