18 Kwietnia 2026, 08:04:43 czas Polski

Autor Wątek: METABO POWERMAXX BS BASIC 10,8  (Przeczytany 36112 razy)

kwita

• Gość
Odp: METABO POWERMAXX BS BASIC 10,8
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Listopada 2017, 14:15:43 czas Polski »
Którą główkę masz na myśli?
Co do LED'a próbowałeś naciskać lekko spust? Wtedy też świeci jak Ci potrzebna latarka...
Jeśli chodzi o wpadanie wiertła, to uchwyt jest na tyle mały, że wiertło należy włożyć całe...możesz też stosować lepsze wiertła, na bit lub z trójkątnym końcem... :)
Używam jej prawie od początku, kiedy się pojawiła w sklepie i nie narzekam, wręcz przeciwnie :). Jeśli będzie w dobrej cenie kupię kolejną!
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2017, 14:29:00 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline RobRob

« Odpowiedź #76 dnia: 26 Listopada 2017, 18:22:17 czas Polski »
ja mam grubo ponad rok i złego słowa nie powiem
a wiertła trzeba kupić lepsze takie co wiercą i problem rozwiązany

Offline kipi

« Odpowiedź #77 dnia: 26 Listopada 2017, 19:14:09 czas Polski »
Jak wiercę wiertłem 3 lub 4 mm to nie mogę całego włożyć, bo zostanie 1 cm roboczy. Wierteł używam bardzo dobrych - albo makity albo kobaltowych.

Natomiast jak wiercę większymi wiertłami to mimo bardzo mocnego dokręcenia wiertła kręci się ono w uchwycie czasem do tego stopnia, że powstają na wiertle głębokie rowki wyrżnięte na około części za którą było trzymane.

Do jakiejś marketowej wiertarki jak przełożę wiertło i dokręcę z połową siły, której używam zwykle przy tej wkrętarce to nie ma żadnego problemu z obracaniem wiertła.

Może trafił mi się jakiś feralny egzemplarz...

Offline Jureq

« Odpowiedź #78 dnia: 26 Listopada 2017, 21:41:53 czas Polski »
Nie wiem jak w Metabo ale w Makicie uchwyt samozaciskowy trzeba dokręcić na max a potem delikatnie cofnąć w przeciwną stronę żeby się poprawnie zablokował a nie każdy o tym wie :)

Chyba sobie sprawię do testów to Metabo bo po ostatnich pracach pod sufitem Makita mnie nieźle zmęczyła i po 6 latach silnik zaczyna już dawać sygnały że czas mieć coś w zapasie.

Znalazłem zestaw 2w1 i jak poczytałem wcześniejsze opinie to za 2szt z trzema bateriami cena jest więcej niż kusząca: http://domitech.pl/product-pol-2863-Metabo-PowerMaxx-BS-Basic-Power-Impact-685092000.html
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Listopada 2017, 00:23:06 czas Polski »
Ja w swojej używam najmniejszego wiertła 1.5 mm i nie mam tego problemu z uchwytem a używam tej wkrętarki codziennie .Wystarczy skręcić tak uchwyt aż nastąpi charakterystyczne kliknięcie.Wtedy jest dokręcony.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 27 Listopada 2017, 06:55:40 czas Polski »
Ja mam taki zestaw i jest przezajebisty! !!
4+2 Ah to idealne połączenie. Główka kątowa niezastąpiona a dzięki temu że ogólnie można zdjąć główkę i korzystać ze sprzętu jako zakrętarki to można zaglądać w dziurki tak ciasne że niejeden ginekolog wypada jak amator.

Bardzo polecam!

Offline ndriu

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Grudnia 2017, 19:44:41 czas Polski »
Cześć,

Czy ktoś używa wersji SB czyli z udarem? Zastanawiam się co lepsze Czy BS czy SB plus zakrętarka, a może BS plus zakrętarka. Teraz działam na parkinsonie i w sumie jak na moje potrzeby jest ok - sprzęt wykorzystuję amatorsko. Chcę kupić coś dodatkowego i chyba najbardziej jestem przekonany właśnie do powwrmaxa. Rosterki mam tylko do konfiguracji. Udaru za często nie potrzebuję - ściany mam z ytonga więc wiertła wychodzą jak w masło. Z drugiej strony rzadko bo rzadko ale czasami używam.

A może inaczej - czy faktycznie zakrętarka Wam się przydaje i warto ją kupić przy złożeniu że mamy drugą wkrętarkę?

Pozdrawiam,
Andrzej

Offline Norberto

« Odpowiedź #82 dnia: 27 Grudnia 2017, 02:58:41 czas Polski »
drugiej strony rzadko bo rzadko ale czasami używam.
i właśnie dlatego ja wybrałem SB, rzadko bo rzadko ale jednak wygoda z udarem

Offline kipi

« Odpowiedź #83 dnia: 27 Grudnia 2017, 09:28:13 czas Polski »
Udarowa jest o 40% cięższa od zwykłej

Offline Jureq

« Odpowiedź #84 dnia: 27 Grudnia 2017, 17:15:37 czas Polski »
Do jakiejś marketowej wiertarki jak przełożę wiertło i dokręcę z połową siły, której używam zwykle przy tej wkrętarce to nie ma żadnego problemu z obracaniem wiertła.

Może trafił mi się jakiś feralny egzemplarz...

Niestety wygląda na to że ten typ tak ma,  mi też się zdarzyło "wpaść w poślizg" ale nadal nie zmienia to faktu że jest mała, zgrabna i poręczna :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

gwd

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Grudnia 2017, 13:42:27 czas Polski »
Czy ktoś używa wersji SB czyli z udarem? Zastanawiam się co lepsze Czy BS czy SB plus zakrętarka, a może BS plus zakrętarka?

Pamiętaj proszę, że zakrętak udarowy nawet tak mały nie za bardzo nadaje się, do wkręcania wkrętów bo bardzo mocno rozklepuje osadzenie we wkręcie. Nawet jeśli to jest osadzenie typu torx, który z zasady jest najmocniejszy. Zakrętaki udarowe zdecydowanie lepiej sprawdzają się do przykręcania śrub i nakrętek.
Poza tym ta mała zakrętarka 10,8V jest mimo wszystko dość słaba. Powiem szczerze, że praktyczny moment dokręcenia jest mniejszy niż dużej wkrętarki. Mam takę i osobiście porównywałem. Jedyny atut to małe gabaryty, które mogę się sprawdzać w specyficznych okolicznościach.

Offline ndriu

« Odpowiedź #86 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:30:16 czas Polski »
Po przemyśleniach miałem brać BS w wersji quick, ale wstałem rano i zamówiłem zestaw z zakrętarką. Przekonam się na własnej skórze, chociaż teraz po Twoim poście zwątpiłem czy dobrze zrobiłem...

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:44:04 czas Polski »
Zawsze możesz odesłać.

Offline ndriu

« Odpowiedź #88 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:51:27 czas Polski »
Będę się mocno zastanawiał nad tym... Na plus jest to że będę miał 3 aku, z drugiej strony jak do wkrętów średnio się nadaje to trochę traci sens...

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #89 dnia: 29 Grudnia 2017, 08:18:35 czas Polski »
Jak chcesz miec dwie to domow sam carcass (nr kat.600079890). I bedziesz mial 2 w 1.