Witajcie.
Wprowadziłem się niedawno do domu, który z powodów czysto oszczędnościowych wykańczam sam. Cały czas coś działam i cały czas klnę na brak miejsca do pracy i zawieruszone narzędzia. Czas to zmienić! W związku z tym, postanowiłem zabrać się za swój najpoważniejszy jak dotąd projekt stolarski - zabudowę garażowego warsztatu. Mam już sprecyzowane potrzeby i idące za nimi przemyślenia.
W garażu ogranicza mnie przestrzeń, zatem zabudowa musi być w miarę kompaktowa. Nie chcę budować strugnicy solarskiej. Ma to być stabilny blat roboczy do majsterkowania oraz systemy do przechowywania narzędzi, materiałów i wszelkich garażowych pierdół.
Po wymierzeniu garażu i auta postanowiłem umieścić zabudowę w rogu pomieszczenia. a blat zrobić w kształcie litery "L".
Główne elementy:
1. Stół warsztatowy "L". Jako że zabudowa ma być narożna, stół byłby podzielony na 2 strefy: dłuższą - stolarską i krótszą - ślusarsko-mechaniczną.
- blat 70x700x2300 i 70x700x1600
- imadło stolarskie ze szczytu blatu stolarskiego, ślusarskie lub maszynowe z krótszej strony
- otwory na imaki
- gniazda elektryczne pod blatem lub na nodze stołu
- półki pod blatem
- szuflady pod blatem ślusarskim
- miejsce na monitor, komputer
2. Naścienne wieszaki na narzędzia ręczne (mocowanie na zamek francuski). Narzędzia byłby podzielone według przeznaczenia blatów: stolarskie i mechaniczno - ślusarskie. Starczy również miejsca na kubełki na wkręty, śruby, nakrętki...
3. Półki nad blatem roboczym.
4. Regały. Umieszczone blisko stołu, może częściowo zabudowane szafkami.
5. Wiszące półki na chemię - puszki z impregnatami, farbami, aerozole, rozcieńczalniki, tuby...
6. Oświetlenie. Dwie lampy nad blatem plus jedna punktowa lampa kierowana.
Całość chcę, albo muszę, wykonać z materiałów jakie posiadam:
- belki sosnowe 80x250x3000 - blaty (klejonka 10 szt. 70x70)
- belki świerkowe 60x150x2500 - nogi (klejone 2 szt. 60x120) i poprzeczki/rozpórki
- deski świerkowe, szalunkowe, 25mm grubości, różne szerokości - po obheblowaniu nadadzą się na półki, ścianki regału
Przy budowie chcę zastosować połączenia stolarskie i klej
Posiadam niezbędne narzędzia ręczne i elektronarzędzia. Dodatkowo mam dostęp do dużej piły stołowej i grubościówki.
Przewidywane trudności i komplikacje:
- Przygotowanie materiału. Dostęp do dużej piły stołowej i grubościówki mam ograniczony. Muszę dokładnie wiedzieć jakie elementy wyciąć i przestrugać, żeby zrobić to za jednym podejściem. Nie chcę nadszarpnąć uprzejmości kolegi który ten sprzęt mi udostępnia.
- Materiał mam teoretycznie suchy, jednak nie wiem czy wystarczająco. Jest możliwość że będzie mi się kręcił po jakimś czasie.
- Brak stołu roboczego (

) i imadeł. Jedynie prowizoryczny blat i ściski stolarskie.
Prosiłbym Was o weryfikację koncepcji aranżacji i samego projektu pod kątem wytrzymałości, stabilności i sztuki stolarskiej.
Dołączam rysunki i plik skeczapa. Są to rysunki poglądowe, nie rysowałem połączeń stolarskich, mocowań półek itp...
Stół jest zwymiarowany (brak w nim tylko szuflad), ale regał narysowałem ot tak, nie zastanawiałem się jeszcze nad wymiarami półek, na pewno chcę tam wykombinować jakieś szafki z drzwiczkami.