03 Maja 2026, 23:37:52 czas Polski

Autor Wątek: Rdza na szczękach.  (Przeczytany 4994 razy)

Offline Morświn

Rdza na szczękach.
« dnia: 18 Sierpnia 2013, 00:10:24 czas Polski »
Otóż moje pytanie może będzie głupie ale nie wiem co zrobić żeby bardziej nie zaszkodzić. Otóż już od ponad roku mam te szczęki co na zdjęciu. Kupiłem je nowe i wtedy tak nie wyglądały :(. Nie jest to tak że o nie nie dbałem po prostu pod moją nieobecność zalało mi warsztat >:(. Już pomijam parę godzin suszenia wszystkiego najgorsze było że szczęki pomimo tego że były zasmarowane i w półce całe pokryły się rdzą. Wiem że to nie wpływa na pracę ale po prostu nie ładnie wygląda i tu moje pytanie czy jest sens to czyścić czy lepiej dać sobie spokój żeby nie zniszczyć i jak czyścić to czym odrdzewiacz??

Offline perpetoom

Odp: Rdza na szczękach.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2013, 01:15:50 czas Polski »
Może przejedź to drobnym papierem ściernym, oczyść benzyną ekstrakcyjną a na koniec potraktuj preparatem Brunox Epoxy...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2013, 09:33:51 czas Polski »
Ja bym niczym nie czyścił tylko od razu preparatem Brunox  , on  zjada rdzę . Masz pewno jeszcze wilgoć w piwnicy więc posmaruj metalowe cześci np WD-40

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2013, 15:38:02 czas Polski »
Dzięki za rady. Chyba tak zrobię że potraktuje je tym preparatem. A ogólnie wszystko zawsze jest zabezpieczone przed ewentualną korozją to był wypadek nie z mojej winy :(. tomekz nie pisałem że warsztacik mam w piwnicy :).

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2013, 18:18:41 czas Polski »
Ropa dobrze zabezpiecza przed korozją tylko trzeba obficie posmarować na noc, poczekać aż odparuje (wspomniana noc wystarczy) i wypolerować, tworzy jakiś delikatny film czy coś i nie rdzewieje. Też mam część rzeczy w piwnicy i mnie denerwowało, że frezy rdzewieją i ropa dała radę, tak samo tarcze pilarskie zabezpieczałem, warto Ci będzie spróbować;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2013, 19:01:50 czas Polski »
Spróbuję z tą ropą dzięki. Ale ja nic nie trzymam w piwnicy :) wszystko jest w warsztacie przy domu i po prostu go zalało dlatego ta rdza.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2013, 20:38:19 czas Polski »
Ropa dobrze zabezpiecza
I do tego  wymieszć  troszkę  oleju , mikstura tania i skuteczna :)

Offline Andriej

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Usuwam rdzę profesjonalnie
  • View Gallery
    • Ochrona antykorozyjna
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2014, 14:13:48 czas Polski »
Panowie ;D Po co te domowe mieszanki. Zawodowo zajmuję się odrdzewianiem i ochroną antykorozyjną i wiem, że na domowe sposoby szkoda maszyny, szczególnie odradzam mechaniczne ścieranie korozji. Już lepsze są właśnie wszelkiego typu preparaty chemiczne. Z racji swojego zawodu polecam te profesjonalne, ale przy małej rdzy można swoich mieszanek spróbować.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2014, 15:05:45 czas Polski »
Panowie  ;D Po co te domowe mieszanki. ...........................................ale przy małej rdzy można swoich mieszanek spróbować.

Nie rozumiem, tzn    "jesteś za ,a nawet przeciw"? ;)

Offline Andriej

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Usuwam rdzę profesjonalnie
  • View Gallery
    • Ochrona antykorozyjna
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2014, 16:57:21 czas Polski »
Masz rację trochę głupio to napisałem. Chodzi mi o to, aby nie eksperymentować. Jeśli jest mała powierzchnia to pewnie szkód się nie narobi, ale jeśli korozja jest poważna to lepiej sięgnąć po coś lepszego ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopada 2014, 17:18:47 czas Polski »
możesz podać konkretne preparaty ?
A najlepiej daj nowy  wątek by było wszystko razem
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2014, 17:21:13 czas Polski wysłana przez tomekz »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopada 2014, 19:06:36 czas Polski »
Popieram przedmówców - w górnictwie też najlepszym lekarstwem na rdzę jest ropa, miks z olejem lub smarem tez dobry na konserwacje, w wilgotnych warsztatach bez grzejnika wszystko rdzewieje i najlepszym rozwiązaniem było przechowywanie ważnych rzeczy przy grzejniku. Jeśli masz w garażu kaloryfer to też dobre rozwiązanie.