04 Lipca 2026, 02:58:45 czas Polski

Autor Wątek: Pręt a drut  (Przeczytany 4828 razy)

Offline prezio

Pręt a drut
« dnia: 17 Września 2015, 17:13:08 czas Polski »
Mam pytanko jaka jest roznica w materiale miedzy:
- miedzianym prętem 4mm srednica
- miedzianym drutem - 4mm srednica

(ogolnie sie mowi ze drut jest nazywany wtedy kiedy jego srednica nie przekracza 5mm (wtedy tez jest mozliwa produkcja ciagla - ciagniecie)
A pret jest wtedy kiedy srednica jest powyzej 5mm - wtedy produkcja wytwarzana jest na okreslona dlugosc. Sa to zaleznosci od wlasciwosci materialu. Powyzej 5 milimetrow proces wytwarzania jest trudniejszy)
(choc wiadomo ze sa druty o wiekszej srednicy;)

Mysle o dlugosci w granicach 5-20cm
Wiem, ze sposob wytwarzania jest inny, ale mnie interesuja wlasnosci. np. wyprostowany drut/pręt nie bedzie sie wyginal na odcinku 5-10cm jezeli bedzie podwieszony i na nim bedzie spoczywal jakis ciezar.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kozio

• Gość
Odp: Pręt a drut
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2015, 19:46:26 czas Polski »
Hehe ciekawe to co piszesz, to jak ze spodniami, kiedy są 1/2 a kiedy już 3/4 ;D

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2015, 20:04:31 czas Polski »
Miedź to miedź, i niezależnie czy to jest drut ciągniony, czy odlewany w formie pręta ma  takie same właściwości mechaniczne. Dopiero obróbka plastyczna na zimno (kucie) powoduję zmianę właściwości miedzi, jednak wygrzana w wysokiej temperaturze wraca do poprzednich właściwości mechanicznych (miękka, kowalna i ciągliwa). Aby poprawić właściwości mechaniczne stosuje się stopy miedzi z innymi metalami lub niemetalami.  Nie wiem czy taka odpowiedź Cię usatysfakcjonuje, może powiedz co chcesz zrobić, i wtedy ja lub ktoś inny coś Ci poradzi.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2015, 20:15:51 czas Polski »
Jak dla mnie, podstawowa różnica jest w twardości, pręt jest dużo twardszy od drutu. Do wygięcia drutu nie potrzebujesz specjalistycznych narzędzi bądź zwiększonej siły aby go wygiąć...

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2015, 20:30:00 czas Polski »
Pręt będzie twardszy po przekuciu na zimno. Jeśli zostanie podgrzany to straci całą twardość, i będzie się zachowywał ja zwykły drut.

Offline jimminen

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Września 2015, 20:39:46 czas Polski »
A czy nie jest tak, że przy ducie podajemy nie średnicę a powierzchnię przekroju?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Września 2015, 20:50:28 czas Polski »
Panowie , odsyłam do Wikipedii tam jest wytłumaczone jasno i prosto. Po co wywarzać drzwi ,które są już otwarte.
Pozdrawiam  :D

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2015, 21:00:31 czas Polski »
Podstawowa różnica pomiędzy prętem a drutem polega na stosunku średnicy do długości wyrobu, oraz tym, że drut zawsze jest okrągły, a pręty już nie zawsze, gdyż mogą być kwadratowe, prostokątne, sześciokątne. Co do sposobu produkcji, to zarówno pręty jak i druty są wytwarzane w procesie ciągnięcia jak i walcowania. W przypadku wyrobów stalowych proces walcowania powoduje utwardzenie wyrobu, jednak przy miedzi walcowanie na gorąco nie poprawia jej właściwości mechanicznych. Jedyny sposób na ich polepszenie, to kucie na zimno.A tak w ogóle, to nie jest kurs materiałoznawstwa, tylko forum o drewnie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2015, 21:19:32 czas Polski »
Fundamentalista.

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2015, 21:23:37 czas Polski »
Ale nasz ,polski a nie islamski.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2015, 21:38:27 czas Polski »
Ciekawy temat. Forum jest jak nazwa wskazuje i o drewnie i o tym co wiąże się z domem. Jeśli do tego ta miedź będzie powiązana w realizacji z drewnem to wszystko jest ok. (moim zdaniem) :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2015, 21:56:47 czas Polski »
Co do sposobu produkcji, to zarówno pręty jak i druty są wytwarzane w procesie ciągnięcia jak i walcowania
nie bardzo się z tym zgodzę, ze studiów pamiętam, że druty wytwarzane są w procesie przeciągania...

Offline krit 6

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Września 2015, 22:25:20 czas Polski »
A zapomniałeś o tym, że drut pocięty na krótkie odcinki to właśnie pręty. Więc i pręty mogą być przeciągane, tak samo jak drut. A może te zajęcia spędziłeś w Piwnicy świdnickiej ?.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2015, 22:41:44 czas Polski »
Dawno się tak nie ubawiłem (drut pocięty na odcinki to pręt)...
Mam pytanie, czy ja Cię obraziłem mówiąc, że nie zgadzam się z tym stwierdzeniem? Skąd wiesz gdzie studiowałem?
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2015, 22:52:38 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline prezio

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Września 2015, 23:10:06 czas Polski »
OK - Dzieki - dostalem info jakie chcialem.
A drut mi jest potrzebny do polaczen drewnianych elementow na podwieszeniu w mechanizmie (jako os).
Pytam z prostej przyczyny - pret jest drozszy od drutu, i dlatego zapytalem jake sa rozniece we wlasciwosciach ;)
A ze drozszy jest to wielokrotnie w UK zauwazylem ze poprostu zarabiaja na konfekdjonowaniu - czyli prostuja i przycinaja - i czasami zamiast pretu mozna trafic na pociety drut.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.