19 Kwietnia 2026, 18:08:14 czas Polski

Autor Wątek: ADH 305  (Przeczytany 8244 razy)

Offline Grzegorz58

Odp: ADH 305
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2015, 22:13:34 czas Polski »
No to sie wkopałem kupując u nich. Jak czytam wasze przygody z nimi to mam wrażenie że obudziłem się znowu w PRL-u. Może nie ryzykując większych usterek sam sobie to jakoś naprawię :(

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Września 2015, 22:19:14 czas Polski »
Może w Hyde Parku umieścić wątek: "Sklepy których należy unikać" lub coś w tym rodzaju?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Września 2015, 22:30:02 czas Polski »
Popieram. NIEUCZCIWY SPRZEDAWCA byłoby ok:-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Września 2015, 11:37:36 czas Polski »
na Rękojmię chyba za późno minął rok od zakupu
Oj chyba mało ci zależy na odzyskaniu swoich pieniędzy. Chyba nawet nie próbowałeś szukać co to i z czym się to je.

Nasze społeczeństwo słabo zna swoje prawa. Mimo XX wieku, internetu czy bezpłatnych radców prawnych. A sprzedawcy tylko na tym żerują.

Może mama, tata, wujek, ciotka czy jakiś inny pociotek ma znajomego prawnika, który mógłby napisać (zawsze możesz sam napisać a prawnik to zredaguje) pismo i wysłać w twoim imieniu. Gwarantuje ci że roszczenie z tytułu rękojmi z pieczątką kancelarii adwokackiej robi swoje. Ale trzeba chcieć ;-)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Września 2015, 16:54:46 czas Polski »
Jeśli kupujecie na osobę prywatną - jako konsument - to za darmo macie porady prawne w swoim starostwie powiatowym - Powiatowy rzecznik praw konsumenta.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Września 2015, 09:17:02 czas Polski »
A sprzedawcy tylko na tym żerują.
Masz rację chyba im nie odpuszczę. Na razie wysłałem ponaglającego (drugiego) maila z prośbą o dosłanie dowodu zakupu na podstawie daty sprzedaży z instrukcji obsługi i naklejki adresowej wypełnionej przez nich dla firmy kurierskiej. Zobaczymy jaki będzie efekt. A pomysł z wątkiem ""Sklepy których należy unikać"" lub "nieuczciwy sprzedawca" jest OK. Jeśli każdy by opisał swoje negatywne przygody z mk-maszyny to może by się zreflektowali i zaczęli traktować klientów lepiej. Mrzonki?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Września 2015, 09:33:54 czas Polski »
Cud jakiś czy co? Wysłałem maila do nich 9.02 a 9.25 odbieram telefon z informacją, że doślą wszystko mailem za chwilę. Czyli będę miał dokumenty do reklamacji :D ...a może oni czytają jednak to forum?
Widzę że coś pochrzaniłem z załączaniem cytatu i wyszło że mój tekst został cytowany jako tekst autorstwa woodek.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2015, 09:37:12 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Września 2015, 10:35:44 czas Polski »
Trzeba było napisać, że brak dowodu zakupu = informacja do US :)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Września 2015, 10:38:29 czas Polski »
Fajnie że będziesz miał dokument zakupu. Ale nie jest on konieczny, nasze prawo tego nie wymaga, wymaga tylko udowodnienia w jakim dniu i sklepie dokonano zakupu. Masz dowody potwierdzające dzień zakupu i sklep.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Września 2015, 12:29:37 czas Polski »
Jak już wyślę maszynę do naprawy i wróci napiszę jak się to wszystko skończyło. Dzięki za zainteresowanie i posty.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2016, 19:56:36 czas Polski »
Wysłałem, wróciło, naprawili na gwarancji nawet dali gratis pasek  klinowy na zapas ale jako, że ja majsterkuję wakacyjnie to sprawdzę dopiero pewnie w maju. Po pobieżnych oględzinach i wiórach musieli ją sprawdzać więc pewnie działa.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maja 2016, 12:26:56 czas Polski »
W tym miesiącu pierwszy raz po naprawie używałem wyrówniarki. Grubościówki trochę się boję, bo mam obawy, że wsunę deskę na zbyt gruby wiór i spieprzę coś. W związku z tym mam pytanie do kolegów profesjonalistów jak bezpiecznie sprawdzić czy skala naklejona jest poprawnie, czy ta skala jest w mm i jak precyzyjna? Jak sprawdzić, jeśli można na "sucho" tzn bez włączania maszyny czy ustawiona jest bezpieczna wysokość strugania. Wiem, że to dość dziecinne pytania ale naprawdę chciałbym skorzystać z grubościówki i się boję jak ta przysłowiowa dziewica. Czytam to forum od roku i wiem że na Was można liczyć. Przygotowuję również dokumentację fotograficzną do działu krok po kroku z budowy I etapu mojej komórki-warstatu i pewnie niedługo je zamieszczę ale na razie proszę o informację na zadane pytanie. Dziękuję z góry.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Maja 2016, 12:38:46 czas Polski »
Weź klocka zmierz i ustaw na grubościówce grubość +/- jak tego klocka i wsadź i będziesz widział co się dzieje :) Jak ustawisz za duży zbiór to poczujesz już na wałku pociągowym że ciężko wchodzi deska/klocek.

Albo - TYLKO WYŁĄCZ Z PRĄDU MASZYNĘ!! - weź małego klocka jakiegoś - byle był w miarę równy - znaczy obie płaszczyzny miał równoległe - i wsadź pod wałek i kręć nim ręcznie. Ustawiasz wysokość na grubościówce dopóki noże nie zaczną muskać klocka. Klocek raczej musi być krótki żebyś na wyłączonej maszynie mógł "ominąć" grzebień przeciwodrzutowy i wałek pociągowy przedni - po co masz się męczyć. Po prostu wsadzasz coś bezpośrednio pod wałek - tak samo możesz ustawić blat grubościówki - przymierzasz ten sam klocek z lewej i prawej i czy maszyna równo bierze. Bo blat grubościówki wydaje mi się że musi być równo lew/prawa strona - to na pewno. Ale już przód tył to nie musi być tak co do 0,1 mm - choć im idealniej tym lepiej żeby wałki pociągowe dobrze brały.

TYLKO WYŁĄCZ Z PRĄDU MASZYNĘ!!

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #28 dnia: 30 Maja 2016, 09:16:59 czas Polski »
Dzięki serdeczne w najbliższy weekend spróbuję i oczywiście będę pamiętał o tym prądzie :)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Września 2016, 11:07:32 czas Polski »
Grubościówki używałem, skorzystałem z rady przemoprzem (dzięki) ale mam pytanie dodatkowe. Zauważyłem, że wałek pociągowy (gumowy) jest zabrudzony drewnem, być może też żywicą. Suchą szmatką nie schodzi. Czym to umyć żeby nic się nie stało gumie?