Chciałem napisać w wątku ADH 200, ale bałem się że nikt tam już nie zajrzy, więc pozwoliłem sobie zgodnie z sugestią systemu założyć nowy wątek.
Jestem tu nowy i bardzo żałuję, że nie zaglądałem tu wcześniej. Jak już pisałem w dziale "przywitaj się" jestem "szczęśliwym" posiadaczem m.in. wyrówniarki grubościówki Holzstara ADH305. Kupiłem ją jakiś rok temu lub nawet dawniej ale stała nieużywana, więc i gwarancję szlag trafił. Właśnie wczoraj przyszedł czas na wypróbowanie jej. Wygląda bardzo przyzwoicie, solidna waga jak na narzędzie przenośne ale to jednak b.delikatne urządzenie. Chciałem przestrugać kilkanaście desek sosnowych, wiec materiał dość miękki. Przepuściłem kilka desek przez grubościówkę i w pewnym momencie spod obudowy poszedł dym i swąd palonej gumy. Po zdjęciu osłony okazało się, że spadł łańcuch napędu posuwu, zablokował koło zębate z paskiem i w wyniku tarcia pasek się spalił i zerwał. Po założeniu łańcucha na swoje miejsce okazało się, że przy powolnym, ręcznym obrocie łańcuch w pewnym miejscu niedokładnie trafia na zębatkę, więc jest podejrzenie o skrzywienie wałka na którym jest osadzona zębatka lub jest to wada fabryczna. W wyniku tej przygody zostałem pozbawiony grubościówki choć wyrówniarka dalej działa. Czy ktoś z forumowiczów miał taki przypadek? czy jest jakaś regulacja położenia zębatki tak aby łańcuch nie spadł po raz kolejny? W serwisie KMA-maszyny (tam kupiłem) mówią, że naprawa (jeśli to trwałe uszkodzenie) może dojść do 1000zł a to połowa wartości. Czy ktoś zna jakiś nie autoryzowany, tańszy serwis w Warszawie, który by się podjął sprawdzenia i doprowadzenia do bezpiecznego używania tej "niemieckiej niesolidnej" maszyny? Będę wdzięczny za pomoc. (ale się rozpisałem)