20 Kwietnia 2026, 08:10:21 czas Polski

Autor Wątek: Skrzynia na.. coś  (Przeczytany 2377 razy)

Offline Piotr90

Skrzynia na.. coś
« dnia: 19 Września 2015, 23:21:09 czas Polski »
Forum obserwuję od trochę ponad pół roku,  przygodę z drewnem zacząłem w styczniu i postanowiłem się odważyć na wrzucenie swojej pierwszej realizacji, pierwszej na forum oczywiście, w tej realnej pierwszej nie było co oglądać  ;)

Proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę  :) Prace zacząłem dzisiaj, powstać ma skrzynia o podstawie 50x25cm wys 25cm + wieko. Założenia widać w projekcie, jak wyjdzie to się jeszcze okaże..

Tarcice wyrównałem i przyciąłem na ścianki i dno.  Skleiłem i przygotowałem narożniki do skrzyni (zdj 6) kołki mają funkcję raczej dekoracyjną . Następnie zabrałem się do przygotowanie drewna na półokrągłe wieko.. przyciąłem zgodnie z obliczeniami (zdj 8), a potem po szybkiej próbie wróciłem do obliczeń   ;)
Po dłuuższej chwili i drobnych zmianach projektowych dociąłem nowe elementy. A na koniec nie mogłem się potwstrzymać przed przeszlifowaniem jednego z narożników, żeby zobaczyć jak będzie wyglądał  ;D

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline arturs

Odp: Skrzynia na.. coś
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2015, 00:17:24 czas Polski »
fajnie wygląda.. a to wieko będzie super..
tylko jedno mi nie pasuje - czemu kołek na ostatnim zdjęciu widać?

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2015, 01:07:41 czas Polski »
No przecież mówił że kołki pełnią raczej funkcję dekoracyjną

Offline Piotr90

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2015, 21:08:17 czas Polski »
Klejonki wyrównane, docięte i pierwsze próby przymiarki do składania. Front się klei, boki wieka wycięte i samo wieko na koniec dnia złożone, pozstaje tylko całość skleić i stowrzyć jakiś panel, który trafi do przedniej ścianki ;)

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2015, 21:22:01 czas Polski »
a jak wycinałeś deski na dekiel w kształt trapezu?

Offline Piotr90

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2015, 07:44:18 czas Polski »
Na pilarce stołowej, deski nie są lukowate tylko mają przekrój trapezu. Po złożeniu lekko zaokrąglę ręcznie całość ;)

Offline Piotr90

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2015, 18:54:36 czas Polski »
Teraz widzę, że trochę nie odpowiedziałem na pytanie.. ;)
pochyliłem ostrze o 6 stopni, ustawiłem prowadnice i wszystkie deseczki po dwa razy przeleciałem, żeby z obu boków kąty miały. Jako, że piła odchyla się u mnie w lewo a jestem praworęczny to musiałem ustawić na prowadnicy odległość od ostrza na wysokośći 15mm nad blatem (grubość deseczki) żeby na jednym ustawieniu dało się zrobić oba boki, z przykładnicą na prawo od ostrza.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2015, 12:15:47 czas Polski »
Czy ten zewnętrzny pierścień bedzie pasował srednicą? Według mnie szerokosć frezu jakim wycinałeś krawędz między mniejszym a większym pierścieniem powinna odpowiadać grubości desek jakie zostały zastosowane na pokrywie. Chyba że planujesz w pokrywie pod zewnętrzny pierścien wyfrezować miejsce na niego?

Offline Piotr90

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2015, 21:50:55 czas Polski »
No właśnie w notkach miałem żeby przestawić  frezarke i.. nie wiem czemu tego nie zrobiłem.  Wiec albo dotne z odpadu jak starczy a jak nie to z dębu bez orzecha zrobię ;)