16 Czerwca 2026, 20:06:08 czas Polski

Autor Wątek: blat z drewna egzotycznego - klejenie  (Przeczytany 7741 razy)

Offline bimki

blat z drewna egzotycznego - klejenie
« dnia: 20 Września 2015, 00:31:54 czas Polski »
Hej,

przymierzam się do wykonania blatu do kuchni letniej i przyszedł mi do głowy pomysł, aby samodzielnie wykonać taki blat kupując tarcicę drewna egzotycznego (np. Iroko).
W związku z tym mam kilka pytań:

1) czy taką klejonkę da się zrobić samemu nie mając profesjonalnego sprzętu, a jedynie zapał?
2) czy taki pomysł w ogóle ma sens, czy to porywanie się "z motyką na słońce"?
3) jakiej techniki użyć do wykonania takiej klejonki (wywiercić dziury na standardowe kołki?
4) jakiego kleju użyć?
5) czy 4 ściski wystarczą, czy lepiej zakupić dodatkowe (długość około 2.5m)?
6) jakie narzędzia powinien mieć?
7) w jakim stanie najlpeiej zamówić deski na tartaku? Czy wystarczą oheblowane, równo przycięte i przejechane grubościówką?

ogólnie, jeśli macie jakieś rady, to proszę o info.

pozdr

Offline Krystian Adam

Odp: blat z drewna egzotycznego - klejenie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2015, 01:04:22 czas Polski »
No to pierwsza rada. To prosiłbym o przedstawienie się w odpowiednim dziale. Druga to przydała by ci się pilarka ręczna lub pilarka stołowa, strug ręczny albo grubościówka. Ścisków trochę więcej. A co do desek z tartaku. Jeżeli zamówisz kantówki czterostronnie strugane to możesz w nich nawiercić otwory pod kołki i od razu kleić. Później strugiem wyrównać albo przez grubościówkę przepuścić, dociąć np
Piłą ręczną lub pilarką ręczną albo stołową i gotowa klejonka

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2015, 09:02:47 czas Polski »
Rada jest jedna - poszukaj w tematach , bo o tym było do znudzenia

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2015, 11:06:50 czas Polski »
Jest rada jeszcze abyś się przedstawił w dziale ''przedstaw się'' a odpowiedzi się posypią bo forumowicze czekają tylko żeby pomagać. ;D
pozdrawiam

Offline bimki

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2015, 12:22:20 czas Polski »
gotowe, przedstawiłem się :)

co do drewna na blat, to skoro jest to realne domową metodą, to powiedzcie czy twarde egzotyczne drewno nie będzie powodowało jakiś problemów? Trochę szkoda byłoby wydać 300-400 na materiał i potem popsuć to w taki sposób, że np. będzie się rozklejało, albo że będą szpary.

pozostałe wątki przejrze jeszcze :)

pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2015, 13:05:29 czas Polski »
Podstawa to suche drewno, z tego co wiem to do egzotyków lepszy jest klej poliuretanowy.
Jeśli chcesz deski łączyć na kołki to sprawdź wątek o kołkowaniu, masz tam kilka pomysłów od pinów po urządzenia.
Z własnego doświadczenia wiem że na domowe i niezaczęste kołkowanie to piny wystarczą.
Materiał z tartaku czy suszarni fajnie jak będzie przestrugany i jednej grubości, kąty żeby były zachowane.
poklejeniu przyda się na pewno szlifierka ;D pamiętam moją pierwszą klejonkę i powiem bez bicia że następna była gorsza ;D
Duuuuużoooooooo szlifowania było ;)
A ścisków im więcej tym lepiej.
Pozdrawiam i zdawaj relację z poczynań.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2015, 13:09:27 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2015, 13:10:09 czas Polski »
Na początek należało by się upewnić, czy drewno nie jest toksyczne, jeżeli będzie na nim leżała żywność. Wiele drzew jest trujących, chociażby cis czy nasza robinia . Nie powinno się z nich robić desek do krojenia, oraz dopuszczać do kontaktu z żywnością.

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2015, 13:15:10 czas Polski »
No i tak jak się domyślałem, sprawdziłem drewno iroko i co się okazało;
        Innym istotnym zagadnieniem jest zawartość substancji niestrukturalnych w tym chloroforinu, który wywołuje silne podrażnienia górnych dróg oddechowych, oczu i skóry. Szczególnie groźny jest chloroforin zawarty w „zawieszonym” w powietrzu pyle, powstającym podczas obróbki. W tej postaci jest łatwo wchłaniany przy oddychaniu, a także przywiera do odsłoniętych części ciała. Przy obróbce tego drewna należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji i ochronie indywidualnej

Offline bimki

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2015, 13:27:43 czas Polski »
hmm, no to może popularny Merbau?

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2015, 15:17:34 czas Polski »
Nie wiem za dużo na temat tego drewna, należało by się zorientować w Instytucie Technologi Drewna w Poznaniu czy drewno dopuszczone jest do obrotu z żywnością. Oni wydają certyfikaty i prowadzą badania naukowe na ten temat.

Offline bimki

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2015, 15:36:09 czas Polski »
ok, pomijając na razie kwestie zdrowotne, jeśli blat ma mieć rozmiar 260x80, to w którą stronę lepiej kleić?
Kupić krótkie deski - ok. 85 cm, czy może lepiej kupić ok. 270 cm i kleić wzdłuż?
Myślałem nad drugą opcją, bo mniej klejenia - ale może z jakiś powodów lepiej wybrać druga opcję?

Offline gołąb

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2015, 16:09:05 czas Polski »
Klei się po długości

Offline bimki

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Września 2015, 00:29:55 czas Polski »
ok, to jeszcze jedno pytanie - wszystkie deski dobrze kupić 4 cm, czy tylko tą widoczną, a pozostałe cieńsze (np. 2cm) żeby zaoszczędzić i podkleić te cieńsze czymś innym?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2015, 06:58:56 czas Polski »
Możesz wziąć wszystkie po 2cm i podkleić przy rancie, albo zrobić ramkę.

A do czego ten blat ma służyć?

Offline zarekl

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Września 2015, 07:07:18 czas Polski »
Blat roboczy nie może być za cienki, czytaj lekki. Powinien być masywny inaczej będzie wiotki.

Co do klejenia warstwowego, to zależy od tego jakim sprzętem dysponujes, ponieważ po takim klejeniu jest bardzo prawdopodobne, że kąty będziesz musiał poprawić (jeszcze raz przestrugać kąty proste oraz równoległości). Może się okazać, że osczędność na materiale nie zwróci się, bo będziesz musiał się napocić, żeby klejonka prosta wyszła.

Tak z innej jeszcze strony, to na czym to chcesz kleić? Masz jakiś prosty blat na którym to sobie ułożysz? Wyprostowanie klejonki w poprzek w czasie klejenia jest dość łatwe ale jak wyjdzie ci śmigło, co przy tej długości jest łatwe do zrobienia, to będzie ci się blat huśtał, a naciągnięcie może okazać się trudne.