25 Czerwca 2026, 07:06:37 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut?  (Przeczytany 14805 razy)

Offline Morświn

Ostrzenie dłut?
« dnia: 19 Sierpnia 2013, 14:04:27 czas Polski »
W bliżej nie określonym czasie mam zamiar zakupić jakiś kamień do ostrzenia dłut później chciałbym aby też służył mi do noży strugów. I właśnie nie wiem co kupić.Zależy mi aby osiągnąć taki efekt żeby ostrze było ostre tak jak zaraz po kupieniu.Żeby przykładowo po kupieniu struga móc nim pracować po roku tak jak nowym. O ile to możliwe.Przeglądałem kilka razy kategorię ostrzenie na dłuta.pl i mam mętlik w głowie.Zależy mi aby dało się na nich ostrzyć też dłuta profilowane.Kasa też jest ograniczeniem :(. Myślałem o kupieniu np kamienia narex do wstępnego ostrzenia zniszczonych ostrzy:http://www.dluta.pl/katalog/ostrzenie/oselki-syntetyczne-pozostale/kamien-sztuczny-narex-blok-granulacja-ok-80150.html i jakiegoś do wykończeni już na gotowe. I właśnie nie wiem co wybrać.Myślałem też aby kupić:http://www.dluta.pl/katalog/ostrzenie/prowadniki-bazy-tarcze/prowadnik-do-ostrzenia-z-podwojna-szczeka.html  I może jakiś kamień do planowania.Nie musi to być ten sklep ale lepiej aby był w Polsce. Poradzicie coś?
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2013, 14:07:47 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Ostrzenie dłut?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2013, 15:56:14 czas Polski »
Planowanie kamieni - odsyłam do filmu, było o tym nagranie. Co do kamieni wodnych - kup 1000/6000 ale o szerokości >60mm - skoro chcesz na nim noże strugów ostrzyć. Nic więcej nie potrzebujesz... 1 kamień (2 stronny) załatwi wszystko. Jak fundusze ograniczone - kup prowadnik do ostrzenia Stanleya, albo kilka, kilkanaście godzin treningu i naostrzysz z ręki, bez żadnych prowadników.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2013, 18:59:12 czas Polski »
No tak zapomniałem o filmie a oglądałem :). Czyli zamiast kupować kamienia do planowania papier ścierny na szybie i jazda.Co do Stanleya opinie nie są zbyt zachęcające już wole kupić ten co w linku i się nie denerwować.Ale jeszcze się zastanowię nad tym prowadnikiem. Czyli ogólnie kamień o gradacji 1000/6000 i ewentualnie prowadnik powinien wystarczyć?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2013, 19:32:23 czas Polski »
no piszesz, że ograniczenia kasowe więc sugeruję Stanleya bo Veritas jest 10x droższy. Kamien 1000/6000 + przyrząd wystarczy, nic więcej nie trzeba na początek :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2013, 20:00:05 czas Polski »
.Żeby przykładowo po kupieniu struga móc nim pracować po roku tak jak nowym.
He  he  optymista   ,  to nie jest ruska  stal ,  co  im więcej  strugasz tym ostrzejsza ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2013, 20:27:41 czas Polski »
Heh dobre :). Chodziło mi o to żeby przy ostrzeniu że tak powiem go nie popsuć.W sensie żeby móc go naostrzyć i osiągnąć zadowalający efekt i nie obawiać się po kupieniu że jak dotknę to już nie popracuje efektywnie.Jak niektórzy sami mówią że wolą nie dotykać jak najdłużej żeby nie zepsuć. A na przykład jaki ma sens kupować strug Veritasa jak się nie będzie potrafiło go naostrzyć?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2013, 20:31:56 czas Polski »
Nie takie to  straszne , trochę praktyki i z wolnej  ręki się naucz  ,  bo szkoda czasu i kasy  na przyrządy
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2013, 20:38:02 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:01:46 czas Polski »
Nie wiem czy kupie ten przyrząd na razie to kasy na kamień nie mam bo wszystko się rozpłynęło :( więc muszę to przemyśleć.

Offline gołąb

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:17:42 czas Polski »
Zależy mi aby osiągnąć taki efekt żeby ostrze było ostre tak jak zaraz po kupieniu

Na pocieszenie dodam, że (jak już nauczysz się ostrzyć) będziesz się dziwił jak mogłeś myśleć, że nóż do struga jest ostry kiedy przyszedł nowy w pudełku...

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:28:16 czas Polski »
No było by fajnie :D.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:40:49 czas Polski »
Nie masz na orginalny  kamień  , to wybierz się  na plac gdzie  je sprzedają do  upiększania ogrodów . Tam  leży pełno  kamieni ( łupki  czarne  ,  piaskowce   , marmur  )  . Zabierz ze sobą nóż struga , dłuto , a nawet wystarczy  scyzoryk  , daj troche wody    ( ślina :D ) i przeciągaj po kamieniach . Jak  zaobserwujesz , że kamyk stwarza lekki opór  , ( nie śliska się jak po tłuszczu  ) i się minimalnie    ściera   - to do  kieszeni  i jest  Twój  ;D

Zapomniałem - należy  spytać się  ,  czy coś kosztuje >:( ;D

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:45:49 czas Polski »
No też jakaś alternatywa warta przemyślenia :D.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2013, 21:52:19 czas Polski »
Tu nie ma co  myśleć - działać . Sam mam    między  innymi   takie :D

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2013, 22:36:03 czas Polski »
No to trzeba się niedługo przejechać po kamyczki :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2013, 22:38:56 czas Polski »
Tylko czy takie kamienie wyszlifują ostrze na lustro? Pozostaje jeszcze problem ich płaskości... Trzeba by je czymś splanować...