26 Czerwca 2026, 10:32:26 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut?  (Przeczytany 14811 razy)

Offline Kuba

Odp: Ostrzenie dłut?
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Września 2013, 20:27:15 czas Polski »
Witam,
Dorzucę swoje 3 grosze w temacie. Pytanie jest de facto o kamienie, od razu mówię że nie mam z nimi doświadczenia. Zabierając się do pierwszych zakupów akcesoriów do ostrzenia, rozważeniu za i przeciw nabyłem zestaw papierów ściernych wodnych, które kładę na parapet granitowy(ścinki z zakładu oddadzą za friko). Jak się naostrzy od 300 do 2000 to można golić włosy. Działa, tanio, na początku ostrzyłem z tanim przyrządem stanleya, ale do podostrzenia z ręki też można i efekt jest ten sam:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Września 2013, 21:14:16 czas Polski »
Kuba robisz dokładnie tak samo jak ja. Też potwierdzam że TO DZIAŁA!

Offline Piotr Pasek

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Września 2013, 21:41:39 czas Polski »
Potwierdzam to co koledzy piszą o papierach wodnych . To dobre rozwiązanie dla początkujących i nie zbyt kasowych . Kilka arkuszy papierów to wydatek 10 -15 zł a nie setek na /kamienie japońskie/. Jeśli twoje dłuta są mocno zniszczone lub nabyłeś jakieś stare używki to prowadnica pomoże Ci wyprowadzić właściwy kąt ostrza . Ja używam zestawu stanleya /prowadnica + osełka+woda/ i papierów wodnych /600,1500.2500/no i dużo cierpliwości. Ostatnio wyostrzyłem stare dłuta popsute ostrzeniem na szlifierce elektrycznej. Było to pare godzin pracy ale nie żałuje efekty są bardzo zadawalające.Zyczę udanego ostrzenia i pozdrawian PIOTREK.   

Offline robinson

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Września 2013, 21:39:12 czas Polski »
ja do ostrzenia używam kamienia chińskiego szaro jasny i przyrząd własnej roboty i jazda
zobacz w dziale  sam-y

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Października 2013, 21:06:18 czas Polski »
Ostatnio wyostrzyłem stare dłuta popsute ostrzeniem na szlifierce elektrycznej. Było to pare godzin pracy
Ciekawi mnie co szlifierka takiego złego  zrobiła  i co Ty wykonałeś poprawiając to ?

Offline robinson

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Października 2013, 21:25:23 czas Polski »
dłuto zrobiło się pół okrągłe jak je ostrzyłem nie mając zielonego  pojęcia kilka lat temu
a po zamocowaniu w uchwyt domowej roboty było na forum" przyrząd za grosze "
i tam jest to dłuto w trakcie ostrzenia
to wtedy zostało po jakieś 3-4mm po bokach resztki łuku i to dłuto jest zamocowane w uchwycie

http://forum.domidrewno.pl/sam%27y/przyrzad-do-ostrzenia-dlut-za-grosze/
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2013, 21:27:10 czas Polski wysłana przez robinson »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Października 2013, 21:43:56 czas Polski »
Teraz jasne - mogłes  szybciej poprawić fazę jeszcze raz na szlifierce . Co do przyrządu  to zmień te podkładki ,  pewno   ryszą Ci kamień .

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Października 2013, 23:33:39 czas Polski »
Krok nr. 1 przy ostrzeniu noży na kamieniach - wyprowadzić idealną płaską powierzchnię samego kamienia ;)

Czasem można się napocić, narobić i ciągle coś nie tak ... a tu się okazuje, że sam kamień jest krzywy ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline robinson

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Października 2013, 00:04:40 czas Polski »
na szlifierce stołowej  ma kamień krzywy jak karuzela (pozostałośc po bazie ze żwirowni pracownik jak miał coś oszlifowac to dusił i już ile wlezie. Z czasem ją wyprowadzę ale do dłut już nigdy nie użyję)
a faktycznie podkładki trza wywalić z innego powodu między nimi zbiera się cały pył z kamienia i po jakimś czasie się blokują
ale do puki się kręcą jest ok ale wstawię rurkę pcv lub koszulkę od kołka rozporowego dzięki temu przyrząd sie opuści a zarazem skróci się jego długość co da dłuższy posuw na kamieniu
do szlifierki nie chce wracać nie chcę wracać niewiele zostało do perfekcji

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Października 2013, 17:48:26 czas Polski »
do szlifierki nie chce wracać nie chcę wracać niewiele zostało do perfekcji

He  he , gwożdzik ,  twardy  sęk =  szczerba ,  :(    i     pocałujesz szlifierkę :D

Offline robinson

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Października 2013, 18:56:45 czas Polski »
ale pewnie z toczakiem jak juz

Offline robson

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2013, 20:02:29 czas Polski »
Zaciekawił mnie ten wątek ostrzenia dłut .

robinson   

nie wiem czemu taka nie chęć u Ciebie do szlifierki,nie wyobrażam sobie aby np. dłuto które spadło na podłogę i powiedzmy wyszczerbiło się miałbym szlifować na samym kamieniu. To jest po prostu strata czasu.
Piszesz że kamień ma bicia możesz to zniwelować tzw koksem do ściernic lub obciągaczem diamentowym.
Jeszcze jedno prędzej zrobisz dłuto'' okrągłe'' na kamieniu niż na szlifierce.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Października 2013, 13:11:56 czas Polski »
Panowie... i Panie... ja muszę teraz wkroczyć i sprzątać wątek ;/ Na dysputy o poprawnej polszczyźnie jest doskonałe miejsce - Hyde Park. Tu mamy wątek o ostrzeniu dłut :(

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Kuba

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2013, 00:45:29 czas Polski »
gdyby jeszcze ktoś się zainteresował wątkiem to ostatnio natknąłem się na taki ciekawy filmik: Preparing and sharpening a woodworking chisel - with Paul Sellers oraz Sharpening to 250-grit: Woodworking cutting edges that work - Paul Sellers .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Listopada 2013, 10:58:56 czas Polski »
Paul ma dokładność w łapach niczym CNC... :) Lata wprawy - chyba nie do osiągnięcia przez amatorów... :(