01 Maja 2026, 19:29:44 czas Polski

Autor Wątek: wyrówniarka 400 4-nożowa + wiertarka pozioma 1000zł  (Przeczytany 4981 razy)

Offline macieqmc

wyrówniarka 400 4-nożowa + wiertarka pozioma 1000zł
« dnia: 23 Września 2015, 21:12:32 czas Polski »
Witam Drogich Forumowiczów!

mam do sprzedania używaną przez mojego wujka wyrówniarki z możliwością podpięcia wiertarki poziomej. Maszyna jest w 100% sprawna i wygląda tak jak na zdjęciach pod linkiem. Jest to ostatnia maszyna którą posiadam do sprzedania z stąd ta cena. Zależy mi na czasie dlatego ze w najbliższym czasie mam otrzymać nową maszynkę. Jestem przekonany że posłuży ona jeszcze komuś wiele lat. Przepraszam ale aktualnie nie mam zdjęcia samego stołu dołączę je w najbliższym czasie. Zainteresowanych proszę o kontakt

Pozdrawiam,
Maciek

Link do oferty ze zdjęciami:
http://olx.pl/oferta/wyrowniarka-4-nozowa-wiertarka-pozioma-okazja-CID628-IDbzwzN.html
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline Filip

Odp: wyrówniarka 400 4-nożowa + wiertarka pozioma 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2015, 23:38:30 czas Polski »
Realna cena to 400-500zł.
Nikt już nie chce i nie ma odwagi pracować na tego typu wynalazkach.
No i ten uchwyt tokarski w miejscu niby wiertarki poziomej. Kogoś ewidentnie poniosła fantazja.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2015, 13:57:02 czas Polski »
Może i tak jest jak mówisz lecz maszyna swoją role spełnia Na na różnych stronach internetowych przeglądałem oferty i uwierz mi że maszyna nie jest taka zła jak ją oceniasz porównując je do podobnych maszyn. wcześniej była stworzona amatorska osłona na wał podczas strugania wąskich elementów i pracy na wiertarce poziomej.
Jak ty byś szukał takich maszyn do zabawy w drewnie amatorsko to wolałbyś tą maszynę za 1000zł  czy marketówke za 600zł?
blaty są masywne i nie jeden duży ciężar wytrzymały
wystarczająco mocny silnik (jeśli dobrze pamiętam to 2.2kw)
maszyna nie przenosi drgań dzięki czemu nie musimy się martwic że gdzieś nam pojedzie
wał 4-nożowy + dodatkowy komplet noży
szerokość wału to około 400mm
możliwość poszerzenia stołów
jeden zbiór może być naprawdę głęboki, (nie pamiętam ile ale myślę że koło 4-5mm ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd)
wiertarka pozioma która była używana do tworzenia wpustów na wkładkę zamkową do drzwi

Zgodzę się z tobą że ta maszyna nie spełnia żadnych przepisów bhp.
Myślę że jakbyś przepuścił kilka desek na wyrówniarce z marketu to prosiłbyś aby móc dokończyć tą prace na tej maszynie którą oferuje.
Nie mam zamiaru nikomu wciskać tej maszyny na siłę dlatego ze ta maszyna ma swój potencjał i może posłużyć jeszcze komuś przez kilka dobrych lat,
bo ktoś kto ją kupi będzie wykonywał na niej prace której nie powstydzi się żaden stolarz.

Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline arturs

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2015, 16:43:34 czas Polski »
jaka to część Polski? byłem dzisiaj u Ojca.. ma 4 nożową 40cm - wychodzi spod niej prawie lustro.. po małej renowacji, dodaniu osłon powinna posłużyć

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2015, 17:03:00 czas Polski »
Jeżeli maszyna ma wał z mocowaniem noży na kliny a nie klapy i  blaty z odlewu to raczej ten tysiąc jest warta, za takie pieniądze nic konkretnego się nie kupi. Jak komuś przeszkadza drewniana rama to sobie można pospawać ze stali, w tego typu wyrówniarce to nie kosmiczna technologia. Co do uchwytu tokarskiego w wiertarce poziomej to wprawdzie ma on ograniczony zakres obrotów ale lepiej przenosi obciążenia promieniowe niż zwykłe futerko wiertarskie i przy frezowaniu gniazd na czopy na pewno nie będzie gorszy.

Offline velsyster

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2015, 18:01:14 czas Polski »
Oprocz pytania o mocowanie nalezaloby zapytac czy silnik jednofazowy czy trojfazowy.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2015, 18:28:48 czas Polski »
Po co pytać?
Przecież jest fotka tabliczki znamionowej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2015, 18:39:08 czas Polski »
ta maszyna ma swój potencjał i może posłużyć jeszcze komuś przez kilka dobrych lat,

Dlatego warta  ceny

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2015, 20:23:45 czas Polski »
Myślę, że maszyna warta tej ceny, żadna "sklepowa" dla amatorów jej nie dorówna. Trzeba wykonać trochę prac renowacyjnych, dorobić osłony na napęd i bęben tnący, sprawdzić regulację grubości wióra i może przeżyć nabywcę.

Offline velsyster

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2015, 20:35:33 czas Polski »
Po co pytać?
Przecież jest fotka tabliczki znamionowej.

Bo nie kazdy ma 3 fazy. I nie kazdy jest w stanie rozpoznac po tabliczce.
Ja widze, ale musialem sie dobrze przyjrzec.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2015, 21:35:53 czas Polski »
wg mnie cena śmieszna. Sam silnik to ok 200 zł (1 kW = 100 zł za używkę) wałek to lekko kolejne 200 zł choć nie wiem czy to nie mało za 400 mm. Do tego blaty chyba jak widzę z ceownika. Jedynie co mnie "odrzuca" - o ile dobrze widzę - to wał na klapy. Sam komplet noży to ok 200 zł. Jak wyżej - jeśli wał na kliny to brać, dorobić kilka osłon i wszelkie Dymy, markety nie mają startu.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2015, 21:37:37 czas Polski »
jaka to część Polski? byłem dzisiaj u Ojca.. ma 4 nożową 40cm - wychodzi spod niej prawie lustro.. po małej renowacji, dodaniu osłon powinna posłużyć
Zgadzam się z kolegą :D to jest małopolska, Rożnów koło Nowego Sącza
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline macieqmc

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2015, 21:41:15 czas Polski »
Jeżeli maszyna ma wał z mocowaniem noży na kliny a nie klapy i  blaty z odlewu to raczej ten tysiąc jest warta,
Nie chcę wprowadzać was w błąd dlatego postaram się juto dodać zdjęcie tylko wału
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline macieqmc

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Września 2015, 21:54:43 czas Polski »
Dziękuje Wam za wszystkie odpowiedzi i pytania, na które staram się na bieżąco odpowiadać.
Jutro zrobię więcej zdjęć bardziej wyraźnych które udostępnię na forum.
Mam nadzieję żę ktoś z naszego Szanownego forum kupi tą maszynę i będę mógł oglądać piękne prace nabywcy stworzone przez nią i oczywiście przez nabywce.  :)
Jeśli miałbym miejsce na tą maszynę to bym ją chętnie zostawił dlatego że jest to pamiątka pokoleniowa, pracował na niej mój pradziadziu, dziadziu i wujek chrzestny, teraz niestety stoi sama w już pustym warsztacie i czeka na kolejnego właściciela, :D 
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2015, 07:49:25 czas Polski »
Pewnie stałaby już u mnie gdyby nie kilka "ważniejszych " spraw.

wysłane przy użyciu tapatalk