18 Maja 2026, 20:17:20 czas Polski

Ankieta

Adaptacja starej stodoły, wypełnianie przestrzeni między belkami

Zaprawa gipsowo- cementowa z pigmentem?
9 (45%)
Może piana?
11 (55%)

Głosów w sumie: 18

Autor Wątek: Adaptacja stodoły na stolarnię (a raczej azyl medytacyjny :) )  (Przeczytany 6668 razy)

Offline sebacmielow

Odp: Adaptacja stodoły na stolarnię (a raczej azyl medytacyjny :) )
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Września 2015, 21:59:08 czas Polski »
A wręcz przeciwnie świetnie się pali , idealna do rozpalania w piecu :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Września 2015, 21:59:13 czas Polski »
Może są różne pianki. Te, z którymi miałem do czynienia, palą się, aż miło. :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Września 2015, 22:09:38 czas Polski »
Oglądałem filmik na YT o wykorzystaniu piany zamiast styropianu do ocieplenia domu z zewnątrz. Mówili coś o tym, że jest antypalna jak wełna mineralna/wata szklana ? Może coś źle zrozumiałem. Bo pianka montażowa do np okien pcv to się fajnie pali :)

Cytat z interneta:
W internecie pojawiają się fałszywe opinie o wysokiej palności pianki poliuretanowej. Pianka poliuretanowa jest termoutwardzalna, co oznacza, że pod wpływem wysokiej temperatury nie powróci do swojej pierwotnej formy jaką jest stan ciekły. Pianka poliuretanowa nie topi się, następuje natomiast zwęglenie powłoki uniemożliwiające dostęp ognia do głębszych warstw, co stanowi istotną barierę dla rozprzestrzeniania się pożaru
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2015, 22:13:05 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline mrozek

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Września 2015, 23:12:14 czas Polski »
Poliuretan - gumka w majtkach.  Słaba bariera ogniowa wg mnie.  Być może po zwęgleniu warstwy zewnętrznej dostęp ognia będzie ograniczony, ale tylko być może.  Widzę potencjał technologii połączenia takiej piany z zewnętrznymi warstwami ochronnymi (folie, włókniny, minerały). Pytanie na dziś:tylko po co?
Mrozek

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Września 2015, 04:57:52 czas Polski »
Piana , przynajmniej do uszczelniania , też ciągnie wodę. Izoluje ale jak jest sucha.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Września 2015, 07:43:22 czas Polski »
Są pianki nie palne.  czerwony kolor mają.  Skoro chcesz zachować urok stodoły to uszczelnienia ja tak, jakby to zrobili jej budowniczy.  Czyli technika sprzed kilkudziesięciu lat. :-) koledzy już doradzili.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline robinson

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Września 2015, 17:10:12 czas Polski »
daj w środek bala piankę do okien ale wpuść tyle aby jej nie obcinać,aby nie naruszyć warstwy ochronnej  pianka ma warstwę która chroni przed starzeniem i wilgocią 
a jak za stygnie ten brak od pianki do krawędzi bala daj glinę i masz pseudo idealną izolacje bali , piękne z pożytecznym

Offline adam626

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Października 2015, 20:40:11 czas Polski »
Technologia budowy takich budynków była taka:
Cieśle wykonali swoją robotę, przychodzili dekarze, a na koniec budynkiem zajmował się mecho-optyk ( mchem dziury optykoł). Właśnie ten materiał był najlepszy. Wilgoci nie przepuszczał ani chłodu do wnętrza budynku. Rozpatrywanie niepalności uszczelnienia jest chyba mało istotne, bo co z tego że piana niepalna, ale drewno jak najbardziej.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Października 2015, 21:46:58 czas Polski »
Aby uszczelnić i zachować wygląd, można by dać między bale pianę, zostawić trochę miejsca (tak ze 2 -3 cm) między balami przestrzeni, i doklinować wszystko sznurem. W góralskiej chacie co działam, to w łazience sznur dobijałem między bale od środka. Jest tam warkocz co górale optykali, ale był brzydki, bo miała iść płyta gipsowa na ścianę. Stanęło jednak na czystych balach. Tak więc musiałem dobić sznur między bale, żeby ładnie było. Wchodzi naprawdę solidnie. Do tego stopnia, że w jednym miejscu na zewnątrz, wypchało mi kawałek warkocza co górale optykali ;) 

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Października 2015, 09:07:17 czas Polski »
Górale robią to tak

Offline Nero

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Października 2015, 23:02:25 czas Polski »
Piana , przynajmniej do uszczelniania , też ciągnie wodę. Izoluje ale jak jest sucha.
Od kiedy piana ciągnie wodę?

Są farby do piany PU, które służą do ochrony przed działaniem promieni UV. można pomalować i zapomnieć bez babranie się klejami.
Dawaj pianę niskorozprężną albo klej w pianie np. Ceresit CX 10 (ma kolor zaprawy cementowej i jako taka działa), pomaluj tam gdzie pada swiatło sloneczene i z bani.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2015, 23:06:09 czas Polski wysłana przez Nero »