05 Maja 2026, 01:58:13 czas Polski

Autor Wątek: Material na wzorniki  (Przeczytany 1639 razy)

Offline prezio

Material na wzorniki
« dnia: 27 Września 2015, 21:52:23 czas Polski »
Pytanko - jak uwazacie - co lepsze na wzornikie: Poliweglan czy akryl?
Poliweglan jest elastyczny, ale trudny w klejeniu i ewentulanie w polerowaniu czy wygladzaniu
Akryl sztywniejszy i mozna go dobrze polerowac.
Jako dodatki do narzedzi lepszy akryl, a jako tak zwane odwzorowania/wzorniki - lepszy poliweglan.
Jakie wasze zdanie i doswiadczenie?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline arturs

Odp: Material na wzorniki
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2015, 21:56:54 czas Polski »
wzorniki na co? do wycinania frezarką czy coś innego masz na myśli?

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2015, 22:02:13 czas Polski »
)ogolnie - do frezarki lepszy akryl - sztywniejszy, do odrysowywania wzorcow, zalezy - poliweglan jest elastyczny. Do nardzedzi / osdtprzetu dodatkowego akryl. Takie mopje doswiadczenie.  Dlatego pytam, bo moze ktos ma jeszcze jakis pomysl. Wiem ze sklejke do frezarki tez sie uzywa jako wzornik np. do naroznikow czy ksztaltow.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2015, 22:05:10 czas Polski »
Krótko i rzeczowo.

Twardszy będzie lepszy bo trwalszy i mniej podatny na działanie obracającego się łożyska.
Jeśli wzornik ma być tylko na kilka projektów to możesz użyć łatwiejszego w obróbce.

Pozdrawiam

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2015, 22:10:12 czas Polski »
OK
Osobiscie uwazam , ze w przypadku malych wzornikow - twardszy jepszy, ajo osprzyrzadowanie dodatkowe rowniez. Jednkaze w przypadku wzornika do odrysowan o wiekszej owierzcznik - elastyczny moze byc bardziej poreczny ;)
------
Robert