16 Maja 2026, 19:53:52 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 20319 razy)

Offline Piotr123

Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Listopada 2016, 18:41:39 czas Polski »
Super ten projekt domku mi się spodobał. A jeśli zdradził byś  ile cie sam materiał kosztował (same drewno)? Zdradził byś tajemnicę?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Listopada 2016, 21:49:05 czas Polski »
To nie tajemnica.
Podsumowanie kosztów   
Tarcica   1 000 zł
Deska elewacyjna   500 zł
Farba   300 zł
Śruby i okucia   150 zł
Gont   150 zł
Okiennice   40 zł
Poliwęglan   30 zł
Huśtawki   250 zł
Robocizna   Około 100-120 roboczo godzin

Sam materiał wyszedł około 2500zł

Offline Piotr123

« Odpowiedź #92 dnia: 06 Listopada 2016, 21:56:41 czas Polski »
Żeby zbudować cos takiego potrzebuję profesjonalny sprzęt?
A materiał dostanę w markecie budowlanym? Kotwy gdzie kupię? Jestem amatorem zaczynam  dopiero mam jak narazie wyrzynarke,piłę tarczowa. A trwa biję  sie z myślą mi jaka ukosnice i jaka stołową  pilarke kupić chyba na małe prace  nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu. Budżet  na te dwie !maszyny 2000 zł
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 22:02:17 czas Polski wysłana przez Piotr123 »

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Listopada 2016, 22:04:29 czas Polski »
Z elektronarzędzi wystarczy wkrętarka, pilarka, szlifierka np. mimośrodowa, więc nic specjalnego. Problemem może być jedynie przestruganie tarcicy. Jeśli nie posiadasz grubościówki to możesz zamówić przestrugane elementy.
Tarcice kupiłem w tartaku, w markecie budowlanym będzie sporo drożej. Kotwy bez problemu dostaniesz w markecie. W zasadzie wszystko poza tarcicą kupiłem w markecie budowlanym.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 22:06:57 czas Polski wysłana przez visMajor »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Listopada 2016, 22:15:38 czas Polski »
Żeby zbudować cos takiego potrzebuję profesjonalny sprzęt?
A materiał dostanę w markecie budowlanym? Kotwy gdzie kupię? Jestem amatorem zaczynam  dopiero mam jak narazie wyrzynarke,piłę tarczowa. A trwa biję  sie z myślą mi jaka ukosnice i jaka stołową  pilarke kupić chyba na małe prace  nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu. Budżet  na te dwie !maszyny 2000 zł

Tak na prawdę wystarczy piła ręczna strug młotek i śrubokręt

A serio to chyba zwykła piła tarczowa ( ukośnica była by zdecydowanie lepsza ) strug elektryczny ( i możesz bez grubościówki ogarnąć drewno) i najważniejsze chęci . Drewno kup w tartaku ew w składzie drewna zostaw na kilka miesięcy ( jak kupisz dziś na wiosnę będziesz mógł działać ) kotwy masz albo takie wkopywane ew kup worek cementu i piasek ,i  kotwy metalowe z bolcem i zalej to w ziemi w wiaderku ( oczywiście po wypoziomowaniu ) i masz już podstawę.
W markecie możesz obejrzeć podobne konstrukcje aby zobaczyć jak i co połączyć ( jak swoją 1szą altanę postawiłem bez planów ładu i składu ale stoi :P ) i zrób koniecznie plany .

Jeśli na razie masz 2 tyś na narzędzia to kup ukośnicę  wkrętarkę szlifierkę i odkładaj dalej bo kiedy zaczniesz zabawę z drewnem to zobaczysz ę praca z dobrymi narzędziami daje ogromną satysfakcję ale też niestety kosztuje ( chyba że jesteś bogaty i stać Ciebie na kilka tanich maszyn co jakiś czas )

PS Z ukośnic mogę polecić KGS 305 M Metabo mam używam i w cenie ok 1500 jedyna ( jak sprawdzałem przed zakupem ok 1 rok temu ) z głębokością ciecia 105 mm  ( jak będziesz miał kantówkę 100x100 to ją docenisz ).
Ewentualnie możesz podnieść domek i na dole ustawić słupki na bloczkach a wszystko ogrodzić deską na wysokości ok 20-40cm i masz  piaskownicę na dole

« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 22:19:42 czas Polski wysłana przez MChObi »

Offline Piotr123

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Listopada 2016, 22:25:20 czas Polski »
Jeżeli nie stoi nic na przeszkodzie to projekt właśnie kolegi mi sie podoba. Zwykła  Piła  tarczowa ręczna  dotne kantowki 10/10? Jakie akcesoria potrzebował  bym do wkrętarki szyby wywiercic otwory w materiałach? A i oprócz  tego posiadam wiertarke  makity.
Jesli mógłbym  cię  prosić vismajor żebyś mi podpowiedział jakich narzędzi użyłeś do zrobienia domku i jakich akcesoriów to mi ułatwi  sprawę  w organizowaniu sobie pracy przy tym działaniu.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 22:30:48 czas Polski wysłana przez Piotr123 »

Offline L4

« Odpowiedź #96 dnia: 06 Listopada 2016, 22:46:41 czas Polski »
Jak ma głębokość cięcia 100mm to dotnie. Albo jak ma conajmniej 50mm i masz wyczucie w rękach (albo zrobisz szablon dla każdego cięcia) to na dwa razy.

Do wiercenia to np statyw do wiertatki żeby zrobić faktycznie prostopadłe otwory.

Offline Piotr123

« Odpowiedź #97 dnia: 06 Listopada 2016, 23:26:52 czas Polski »
A jaki strug polecacie i do czego on służy?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Listopada 2016, 00:01:03 czas Polski »
A jaki strug polecacie i do czego on służy?
Jak nazwa wskazuje dom strugania :P Jak kupisz drewno w tartaku lub ze składu z drewnem dostaniesz kantówkę z " włoskami" szorstką  i pewnie trochę nie równą , strug zbiera warstwę drewna (od 0,01mm do 2 mm ) i wyrównuje drewno dzięki czemu jest gładkie ( w miarę gładkie ) ja mam taki http://www.blackanddecker.pl/powertools/productdetails/catno/KW750K/ ( przepracowałem nim już ponad rok i nie narzekam ) 
Możesz kupić ręczny ale do wyrównania belek kilkumetrowych nie polecam zachłystasz się ew kup grubościówkę z marketu za 600 pln i będziesz miał podobny efekt z tym że strugiem możesz wyrównać drewno i jest poręczniejszy .
Pamiętaj że po struganiu powinieneś jeszcze przejechać kantówki papierem aby je wygładzić .

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Listopada 2016, 08:00:59 czas Polski »
IMHO ręcznym strugiem się zajedzie. Różnica w cenie kubika to z reguły 300PLN, między drewnem struganym a niestruganym. Jeśli to jedyny planowany projekt w najbliższym czasie, to lepiej kupić strugane.

Co do narzędzi. Wystarczy piła ręczna do cięcia zgrubnego, klucze rurowe i płaskie, duże dłuto ciesielskie (jeśli chcesz zrobić wpusty i gniazda). Duzy wkrętak/klucz z końcówką torx. Ale nie mając doświadczenia w ciesielce narzędziami ręcznymi, możesz mieć problem żeby zakończyć taki projekt w ciągu sezonu, jeśli czas masz tylko w weekendy.

Jeśli chcesz kupować elektronarzędzia to:
1) ukośnica - w miarę dokładna - im dokładniejsza tym lepiej wyjdzie cały projekt,
2) zestaw wiertarka + wkrętarka udarowa (taka co da radę wkręcać wkręty 200mm+),
3) szlifierka (wystarczy mimośrodowa), ale jak masz czołg + mimośrodową to praca idzie szybciej, bo szlifowania jest tam co nie miara,
4) Frezarka (jeśli chcesz robić połączenia ciesielskie) + frez wiercący.

Wiertarkę już masz, ktoś pokazywał klucz udarowy z Julii za śmieszne pieniądze, nieocenione narzędzie przy wkręcaniu wkrętów ze standardowymi łbami jak i wkrętów ciesielskich samowiercących torx (lub wkrętarka udarowa/ to prawie to samo) - wiertarką cieżko będzie wkręcić takie wkręty, i możesz się nabawić skręcenia nadgarstka :).

Co do kotwienia to worek cementu to raczej za mało. Na porządne podstawy (poniżej poziomu zamarzania) potrzebujesz conajmniej 5 worków na każdy słup na jakim stoi domek (zależnie od strefy zamarzania w jakiej mieszkasz). A kotwy ze sklepu metalowego, nie muszą być bóg wie jakie. Ważne, żeby wiertarka miała udar, bo jak zrobisz dobry beton, to byle jaką nie powiercisz :).

Kup od razu slaufwagę (poziomicę wodną). Nieocenione narzędzie, przy stawianiu tego typu konstrukcji, tak by były 100% w pionie i poziomie. Zwykła poziomica (długa) też się przyda.

Offline plax2

« Odpowiedź #100 dnia: 03 Lutego 2019, 11:04:09 czas Polski »
Jeslj chodzi o czyszczenie papieru. Mam w sprzedaży taki płyn na bazie naturalnej czyści dokładnie nawet z ciężkich zabrudzeń żywicą z drzew iglastych.Nie jest żrący można spokojnie gołą ręką czyścić oczywiście lepsza szczotka ryżowa.Nie jest tłusty jak ropa czy inne wynalazki i nie jest drogi.Czyści nawet papier ścierny i go nie niszczy co szczegolnie ważne jest przy pasach bezkoncowych bo wiadomo są drogie.  Więcej informacji mail magicwoodpiotrluka@gmail.com