16 Maja 2026, 23:58:36 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 20323 razy)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Domek dla dzieci
« dnia: 30 Września 2015, 16:36:48 czas Polski »
Chciałe z wami podzielić się wrażeniami z realizacji domku dla dzieci, który aktualnie wykonuję. Materiał zakupiłem w pobliskim tartaku. Była to sosna mokra i nie obrabiana. Przekroje jakie zakupiłem to:
  • 10x10 - słupy pionowe;
  • 10x10 - belki poziome
  • 10x5 - belki na krokwy i elementy konstrukcyjne ścianek
  • deski calówki na dach
  • deski 32mm na podłogę oraz schody
  • gotową deskę elewacyjną
Wszystkiego wyszło około 0,7m3. Najpierw całość przepuściłem przez grubościówkę. Następnie cały materiał wyszlifowałem tasmówką oraz kanty zaokrągliłem frezem fi6mm.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w połączeniach konstrukcyjnych drewna, zatem stwierdziłem że pora to zmienić i szeroki łukiem omijałem regały w sklepie z gotowymi kątownikami metalowymi do łaczenia wszystkiego. Kolega właśnie ostatnio zrobił domek dla dzieci ale niestety wszytko połączył takimi kątownikami; słabo to wygladało. Podszedłem do tematu trochę ambitniej. Ocenicie sami jak to wyszło.  Jedynie czego używałem to wkręty torx.
W zasadzie prace rozpocząłem w maju, wylewając cztery stopy betonowe, niestety z braku czasu dalsze prace czekały aż do września.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2015, 16:41:06 czas Polski »
Podłogę wykonałem bez szczelin, myślałem , ze zdąże przykryć budynek przed jakimś deszczem, niestety pogoda mnie zaskoczyła i całość mocno zmokła a deski z podłogi bardzo spęczniały likwidując jakie kolwiek szczeliny. Niestety konsekwencje tego były takie że boczne belki wypchneło mi około 1cm. No cóż człowiek uczy się na błędach.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2015, 16:50:18 czas Polski »
Kolejna porcja zdjęć z realizacji. Nie wyrabiałem się na bieżąco z wrzucaniem zdjęć, dlatego teraz lecę hurtowo.
Połączenie krokwi w kalenicy wykonałem częściowo na pilarce taśmowej, a dokończyłem piłą ręczną. Zakończenia ozdobne krokwi też udało się wykonać na taśmówce, chociaż nie jest to zbyt wygodna metoda przy cięższych belkach, które niestety trzeba utrzymywać w powietrzu.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2015, 16:57:53 czas Polski »
W trakcie rozcinania deski trafiłem na spory pokład żywicy. W zaszdzie to pierwszy raz widziałem tak duże jej składowisko. Widać to na jednym zdjęciu z tego posta.

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2015, 17:07:23 czas Polski »
Trochę obawiam się, że konstrukcja jest za słaba i będzie niestabilna. Powinieneś dać zastrzały lub  zwiatrować chociaż jakimiś deskami. A tak pójdziesz się pobawić z dzieciakiem lub może z małżonką i wszystko zwali się na ziemię i wasze głowy. Sprawa jest jeszcze do uratowania i pomyśl jak to naprawić. Zrób to zanim będziesz robił dach, bo pod jego ciężarem i pod wpływem wiatru całość runie. Również ścięcie końcówek słupów pod poziome belki nie były najlepszym pomysłem, gdyż bardzo osłabi to połączenie. A poza tym reszta mi się podoba, jest ładnie wykonana i jak poprawisz konstrukcję domku, to będzie bardzo ładny budyneczek.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2015, 20:13:22 czas Polski »
Zastrzały bu się przydały, natomiast już deska elewacyjna bardzo wzmocni całość.
Pozdrawiam i kibicuje, ja dla mojego syna robiłem domek. Robiliśmy w zasadzie z żoną i synem .

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2015, 21:04:30 czas Polski »
Dzięki, za rady. Może faktycznie niepotrzebnie podcinałem belki pionowe, a zastrzały napewno będą. Bez nich całość jest niestabilna, dodatkowo przez środek pod dachem będzie pozioma belka która będzie spinała dodatkowo krokwie. Ta belka będzie jednocześnie konstrukcją jednej ze ścianek oddzielających taras od wnętrza domku.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2015, 16:22:49 czas Polski »
Część zastrzałów wykonałem metodą wcięcia w belki poziome i pionowe, a część z braku czasu wykonałem standardowo tylko na śruby. Dodam tylko że bardzo usztywniło to konstrukcję. Pozatym same deski elewacyjne swoje też zrobiły. Teraz nie ma szans o jakim kolwiek bujaniu się konstrukcji; jest stabilnie.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2015, 10:10:13 czas Polski »
Pora dostać się do domku bez drabiny, zatem wykonamy schody.
Nie miałem niestety nic innego niż małe resztki płyty pilśniowej którą użyłem jako szablon do frezarki na wpusty pod stopnie. Szablon przybijałem 2-3 małymi gwoździami.
Schody wykonałem z desek 30mm.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2015, 10:33:55 czas Polski »
Fiu fiu schody jak ta lala :P o domku nie wspomnę :P
To chyba jeszcze jakaś poręcz by się przydała ???
Chyba jakiś niecierpliwy jestem ;D
bo na pewno jest to  przewidziane w projekcie :)
Ps.
Gdzie te czasy jak się budowało domki  na drzewach w lesie :(

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2015, 10:59:18 czas Polski »
Poręcz będzie i barierki też; bezpieczeństwo to podstawa :) Bez tych elementów domek nie przeszedł by odbioru technicznego :)
Obawiam się malowania, ponieważ w nocy są przymrozki, czy to nie zaszkodzi farbie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2015, 11:02:16 czas Polski »
Bez zjeżdżalni domek jest "nieważny" ;)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2015, 11:11:26 czas Polski »
Też prawda i tu jest problem, ale do obejścia, a mianowicie żona powiedziała że w mniejscu zjeżdżalni wystarczy drabinka do wspinania się, ale moje zdanie jest inne, zjeżdżalnia powinna być :) Popracujemy z córka nad tym aby przekonać żonę. Pewnie na wiosnę coś zamontujemy :) . Pozatym w planach jest z lewej strony domontowanie poziomej poprzeczki z huśtawkami.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2015, 11:57:18 czas Polski »
Popieram Amigorga bez zjeżdżalni odbiór przez dzieci nie przejdzie  ;) a tak na poważnie to jestem pod wielkim wrażenie bo jestem wielkim amatorem. Moja wnuczka rośnie i też planuję domek, tyle tylko że na drzewie ale niewiele wyżej bo to będzie domek na ściętych pniach 3 gruszek ulęgałek chyba, że się zmieni koncepcja i będzie jak u visMajora "wolnostojący" Jak będzie standard wykonania przynajmniej zbliżony do prezentowanego to też się pochwalę. Na razie pracuję nad komórką-warsztatem i dokumentuję postępy prac to pewnie też się pochwalę jak będzie czym oczywiście.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2015, 12:22:15 czas Polski »
Moja wnuczka rośnie i też planuję domek,
Polecam, wnuczka się ucieszy, to jest niesamowite uczucie , kiedy moja córka zobaczyła domek, przytuliła się i powiedziała "Dziękuje Tatusiu". Takie chwile są bezcenne i warte każdej poświęconej wolnej chwili na zrobienie czegoś dla dzieci.