18 Maja 2026, 11:06:36 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 20354 razy)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Lutego 2016, 13:32:55 czas Polski »
Jeśli zrobisz rozstaw 2x1,5 to będzie on za mały, ponieważ sam taras musi mić około 70cm a wtedy wnętrze domku będzie za małe. Optymalny wymiar to rozstaw 1,9m od frontu i 2,5 z boku, wtedy po odjęciu tarasu wewnątrz zostaje około 1,8m, a zatem wnętrze ma powierzchnię około 1,9x1,8m.
Słupy pionowe 2,7metra (1,35m od ziemi do podłogi i 1,35m wewnątrz) Zrobiłem tak, że w kalenicy w domku moge się wyprostować i mam 3-5cm na głową przy moim wzroście 1,9metra.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Marca 2016, 14:42:47 czas Polski »
Czekał domek na dokończenie całą zimę, chociaż pomimo śniegu dzieciaki trochę bawiły się i zimą. Teraz pozostało dorobić huśtawki i barierki. Planuje to zrobić przed rozpoczęciem sezonu. Teraz po zimie zaniepokoiła mnie tylko jedna rzecz, na niektórych belkach które zostały pomalowane białą farbą pojawił sie czarny nalot, nie wiem co to takiego czy to jakiś grzyb? Widać to na załączonym zdjęciu.

Offline jara

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Kwietnia 2016, 08:26:34 czas Polski »
Czas zacząć budowę. Mam pytanie odnośnie desek czy były suche czy zwykłe tartaczne ? Jeśli mokre to pewnie można układać bez szczelin na podłogę, pod dachem wysuszy się i zrobią się szczeliny (pewnie bym ich od razu nie przybijał, pół roku mogłyby popracować). Jeśli suche to wówczas pewnie z 0,5cm szczelin trzeba by zrobić - dobrze myślę ? Już miałem przeprawę z pracującym drewnem (podbitka ułożona w lecie bez szczelin w zimę wywaliła wybrzuszenie). Drugie pytanie to jakie impregnaty/farby zastosowałeś szczególnie, iż belki zapewne "mokre" były.
Z góry dzięki za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2016, 08:36:56 czas Polski wysłana przez jara »

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Kwietnia 2016, 09:41:06 czas Polski »
Materiał kupiłem tartaczny mokry w kwietniu i leżakował do września(rozpoczęcie budowy). Jedynie w czerwcu znalazłem chwilę i przepiściłem wszyskto przez grubościówkę.
Planowałem wszystko zrobić drewnochronem, mam z nim doświadczenie i nawet na mokre drewno świetnie się spisuje, niestety inwencja twórcza żony była inna, zresztą sami możecie to zobaczyć na zdjęciach.
Z tej białej farby nie jestem zadowolony, po zimie pojawiły się ciemne plamy. Nie pamiętam nazwy ale znajdziesz ją w Castoramie, specjalna farba do drewna na zewnątrz. Natomiast ten kolor czerwony to szwedzka farga Falu rödfärg. Ma trwałość podobno 20lat. Jest jedna firma która to w Polsce sprowadza. Farba ta podobno najlepiej zachowuje swoje walory na surowy materiał nie szlifowany. U mnie było wszystko po grubościówce ale mam nadzieję że i tak posłuży długie lata. Szwedzi dodają do tej farby m.in. skrobie ziemniaczaną :) Nie śmierdzi głowa nie boli od tej farby, w porównaniu do np. drewnochronu czy vidaronu. Jest tylko jedna wada 10L kosztuje 250zł, mniejszych pojemności chyba nie sprowadzają. Zostało mi sporo chętnie odsprzedam. Podłogę w domku malowałem drewnochronem i po kilku minutach w tak małym pomieszczeniu pojawiły się zawroty głowy i łzy w oczach, bardzo agresywne są te farby, przynajmniej ja na nie tak reaguję. Natomiast na otwartej przestrzeni jest OK.

Co do szczelin to 0,5cm to minimum. Ja miałem szerokie deski po 25cm, tym bardziej szczeliny muszą być sporawe. Drewno będzie zawsze pracowało a nie tylko przez pół roku. Zimą kartki papieru byś nie włożył między deski a latem mam spore szczeliny. Używałem śrub ciesielskich na klucz Torx i też w niekórych miejscach wypchneło belki poziome, tak mocno ta podłoga pracuje. Nie ma na to siły.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Kwietnia 2016, 11:37:04 czas Polski »
Używałeś jakiejś maski przy tym malowaniu, jak pojawiły się zawroty głowy?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Kwietnia 2016, 11:46:32 czas Polski »
Nie założyłem wtedy maski. Maskę używam jak maluję w stolarni. Wtedy tylko mam problem z łzawieniem oczu.

Offline jara

« Odpowiedź #36 dnia: 25 Kwietnia 2016, 13:00:17 czas Polski »
Też chcę bez okuć skręcać. Kupiłem już zwykłe wkręty 10mm/240mm z łbem sześciokątnym (taniej wychodzi niż wkręty ciesielskie) do skręcenia. Łby będą schowane w otworach fi 20-22mm i tu mam pytanie jak zamaskować te dziury najszybciej i dobrze (silikon, jakiś kit, wałek drewniany wkleić)?  Drugie pytanie do Więźba dachowa- jakiej długości są belki i jakiej wysokości jest dach?. Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2016, 13:15:30 czas Polski »
Główki wkrętów też wpuszczałem i miałem je zakołkować i potem nie starczyło czasu. Proponuję zakołkować z klejem, najlepsze rozwiazanie.
Dach ma około 40cm wysokości a krokwie około 150-160cm.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Kwietnia 2016, 20:49:33 czas Polski »
Btw, czy na takie konstrukcje trzeba mieć jakieś pozwolenie? Wystarczy zgłoszenie? Czy można sobie stawiać takie domki w dowolnym rozmiarze?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Kwietnia 2016, 08:59:20 czas Polski »
Nie słyszałem żeby była potrzeba rejestrowania. Jeśli budujesz jakis budynek gospodarczy do 35m2 z fundamentami lub wiatę która jest stale przytwierdzona do podłoża to wystarczy samo zgłoszenie, natomiast w przypadku takiego domku dla dzieci raczej nie

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Kwietnia 2016, 09:58:14 czas Polski »
Btw, czy na takie konstrukcje trzeba mieć jakieś pozwolenie? Wystarczy zgłoszenie? Czy można sobie stawiać takie domki w dowolnym rozmiarze?

Może nie w dowolnym, ale taki mały domek dla dzieci to raczej obiekt małej architektury, podobnie jak drabinki, huśtawki, piaskownice. Jako taki nie wymaga nawet zgłoszenia.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #41 dnia: 06 Maja 2016, 00:05:19 czas Polski »
Witam, jestem na etapie budowy doku dla dzisci (wzoruje się na Twoich połączeniach konstrukcyjnych)
 i mam  pytanie  o szlifowanie materiału taśmowka o ktorym wspominales na poczatku. Czy materiał miałeś suchy czy jak kupiłeś to po struganiu czekales az wyschnie i dopiero szlifowales czy na mokrym pracowales.  Ja mam problem bo po struganiu chcąc przeszlifowac materiał, to strasznie mi się papier zakleja. Materiał to sosna prosto ze składu drewna, mokra. A szlifuje szlifierka mimosodowa.  Jest jakiś sposób żeby się papier nie zaklejal, może coś do czyszczenia papieru? Czy muszę czekać aż materiał wyschnie?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Maja 2016, 00:23:06 czas Polski »
Miło słyszeć że ta realizacja komuś się przydała.
Materiał najpierw leżał około miesiąca u mnie na placu pod dachem. Przepuściłem przez strugarkę. Potem z braku czasu wszystko czekało ok. 4 miesiące i dopiero wtedy szlifowałem. Nie było z tym problemu. Mokry materiał to i przez grubościówke będzie miał problem, pozatym powstają wtedy wyrwania przy sękach. Im suchszy materiał tym mniej wyrwań przy sękach.
Ja niestety nie znam metody na szlifowanie mokrego materiału, obawiam się że z miesiąc musisz poczekać, ale może koledzy coś podpowiedzą.
O ile się  nie mylę to Amigorg  kiedyś doradzał że korki plastikowe od szampana są dobre na czyszczenie papieru. Możesz też nabyć w sklepie specjalną  gumkę do czyszczenia papieru.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Ardaturan

« Odpowiedź #43 dnia: 06 Maja 2016, 09:11:21 czas Polski »
Mam pytanie odnośnie zastosowanych zastrzałów - czy one faktycznie dają radę stabilizować kontrukcję porządnie?
Mam zamiar postawić taras-podest na podobnej wysokości (ok. 130 cm) o wymiarach 140cmx300cm i się zastanawiam czy nie będą potrzebne długie zastrzały słup kontra słup przeciwległy. Z tym, że mój nie będzie miał dachu tylko konstrukcja otwarta z samym płotkiem.
Aaa i jeszcze zauważyłem, że do mocowania słupków w stopach betonowych użyłeś zarówno mocowań typu U - wbetonowanych i podstaw z pełnym profilem (przykręcanych na kołki rozporowe?) - czy to z czegoś wynikało, że zastosowałeś 2 różne rozwiązania? Ja planuje użyć podstaw typu U bo wydaje się to bardziej rozsądne patrząc pod kątem obsychania słupków.

Poza tym - domek piękny :)

pozdrawiam
Grzegorz

Offline ZeusII

« Odpowiedź #44 dnia: 06 Maja 2016, 09:45:04 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź z korkiem, na pewno wypróbuje.