06 Maja 2026, 02:56:00 czas Polski

Autor Wątek: Konstrukcja szafki, prośba o pomoc  (Przeczytany 7051 razy)

Offline tr0n

Konstrukcja szafki, prośba o pomoc
« dnia: 08 Października 2015, 07:52:51 czas Polski »
Dostałem do realizacji taką szafkę jak tu : http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20275885/ z tym, że klient życzy sobie żeby  wszystkie półeczki miały drzwiczki. Jako, że jeszcze nie zdarzyło mi się robić w płytach myślicie, że taka płyta będzie dobra http://www.leroymerlin.pl/elementy-mebli-i-okucia/plyty-wykonczeniowe-polki/plyty-wiorowe-laminowane/plyta-wiorowa-laminowana-swiss-krono-group,p265921,l841.html , a może z innej płyty ? Pytanie jest jeszcze takie : z jakiej płyty zrobić wewnętrzne podziałki oraz jak je połączyć z konstrukcją i jakie nieduże zawiasy zastosować do drzwiczek ? Ogólnie to ma być tanio i w miarę stabilnie :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Konstrukcja szafki, prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2015, 09:03:02 czas Polski »
Ronota jak marzenie.
Płyta jak najbardziej się nada.
Ja w takich pracach stosuję zawiasy puszkowe ( jak do kuchni).
A jak wszystko połączyć?
To już ależy jakim dysponujesz sprzętem.
Ja używam Domino i klej, można lamelki i klej.
Możesz użyć konfirmantów, ale trzeba mieć zaślepki tego samego koloru co płyta aby ich nie było  widać.
Koledzy doradzą inne rozwiązania.

Pozdrawiam i powodzenia.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2015, 21:58:02 czas Polski »
Kup szafkę w ikei, zamów drzwiczki w Leroy lub w hurtowni płyty z oklejaniem. Zawierć dziury pod puszkowe zawiasy i zgarnij hajs.

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2015, 09:09:27 czas Polski »
Połączenia za pomocą kołków i konfirmatów obie rzeczy jednocześnie, kołki ustalają i dają dużą wytrzymałość a konfirmat to wszystko trzyma.
Sposób drugi kołki i złącza mimośrodowe, kołki z tego samego powodu co wcześniej, złacza mimośrodowe mają zaletę taką że z boku szafki nie widać konfirmatów ale od spodu półek będzie otwór od złącza. Wiercenie trochę trudniejsze niż przy konfirmatach ale estetyka lepsza.
sposób trzeci same kołki i klej, też nie najgorszy sposób.
Zawiasy puszkowe są w miarę tanie potrzebny frez puszkowy.

Lamelki i klej to nie jest dobry pomysł przy płycie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2015, 09:35:44 czas Polski »
Lamelki i klej to nie jest dobry pomysł przy płycie.

Możesz     uzasadnić   szerzej Twoje twierdzenie

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2015, 13:08:19 czas Polski »
Możesz     uzasadnić   szerzej Twoje twierdzenie
Jako złącze płyt wiórowych to nie jest najlepszerozwiązanie, ze względu na grubość materiału, wytrzymałość takiego połączenia nie będzie wystarczająca, nigdy nie wiesz co klient będzie tam wkładał.
Składanie mebla z większej ilości elementów będzie co najmniej uciążliwe.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2015, 13:29:43 czas Polski »
To-ja

nie zgadzam się z Twoim uzasadnieniem , co do słabości połączenia i trudności w klejeniu.
Jedynie co ,  to lameli nie stosujemy przy meblach rozbieralnych , z racji trudności wyjęcia ich z gniazda.

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2015, 14:13:29 czas Polski »
nie zgadzam się z Twoim uzasadnieniem , co do słabości połączenia i trudności w klejeniu.
Jedynie co ,  to lameli nie stosujemy przy meblach rozbieralnych , z racji trudności wyjęcia ich z gniazda.
Nie musisz się zgadzać, taki urok możliwości posiadania swojego zdania,
samych kołków z klejem też nie stosujemy przy meblach rozbieralnych a jednak stosuje się kołki a nie lamelki.

Offline Maciuś

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2015, 15:13:33 czas Polski »
Robiłem swojego czasu taki mebel i zamawiałem płyty w hurtowni,  skleili mi dwie płyty na grubość
I okleili ładnie obrzeżem, gdyż nie posiadam okleiniarki. W środku dałem płytę 18 w innym kolorze i muszę powiedzieć że ładnie się to komponuje. Łączyłem wszystko na długie konfirmaty plus kołki na środku.  Nie robiłem tylko drzwiczek ale w płycie nie było by problemu. W tych z Ikei może być ciężko wywiercić otwór pod zawias bo one są puste w środku.
Minus taki że jest to dość ciężkie i tylko przesuwanie na filcach wchodzi w grę.  Cenowo też Ikei się nie przebije.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2015, 16:27:29 czas Polski »
samych kołków z klejem też nie stosujemy przy meblach rozbieralnych a jednak stosuje się kołki a nie lamelki.

Kolego To-ja czytaj ze zrozumieniem , przecież napisałem , że nie stosujemy lameli przy meblach rozbieralnych ,  dla mnie  logiczne  jest ,że i kołków nie kleimy w tym wypadku.
Zaś korpusy klejone , z powodzeniem możemy połączyć na lamele, 

« Ostatnia zmiana: 09 Października 2015, 16:31:18 czas Polski wysłana przez tomekz »

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2015, 16:48:56 czas Polski »
czytaj ze zrozumieniem , przecież napisałem , że nie stosujemy lameli przy meblach rozbieralnych
Proszę cię przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem bo chyba się już pogubiłeś.
Podsumowując ty proponujesz lamele bo wydaje ci się że będzie dobrze,
ja proponuję sprawdzone rozwiązania poparte doświadczeniem, jednocześnie kwestionując wytrzymałość lameli przy płycie laminowanej, to chyba tyle.
Czyli pytający ma już z czego wybierać. 

Offline tr0n

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2015, 18:06:31 czas Polski »
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Więc będę składał na kołki + konfirmaty. Zawiasy puszkowe wystarczą po 1 sztuce na tak małe drzwiczki ?

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Października 2015, 18:18:50 czas Polski »
 Nie no zawiasy muszą być dwa  :) nawet do małych drzwiczek

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Października 2015, 19:23:55 czas Polski »
Tak coś kojarzę, że w Ikei są takie lub bardzo podobne regały z drzwiczkami dla każdej półki , taki wkład z drzwiczkami.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60278170/

A jeśli to nie pasuje to zrób jak Przemek pisze:
Kup szafkę w ikei, zamów drzwiczki w Leroy lub w hurtowni płyty z oklejaniem. Zawierć dziury pod puszkowe zawiasy i zgarnij hajs.
Na drzwiczki muszą być po 2 zawiasy, bo będą całe latać. Szafkę kupujesz rozłożoną, więc dojście masz eleganckie. Krótka piłka i kasa leci :)

Offline mir

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2015, 19:31:25 czas Polski »
Dostałem do realizacji taką szafkę .... z tym, że klient

czytam wcześniejsze wpisy i zastanawiam się czy będzie złośliwością pytanie: pracujesz zawodowo przy meblach i realizujesz zlecenia?