25 Sierpnia 2026, 06:42:53 czas Polski

Autor Wątek: krzesełko dla króla  (Przeczytany 6741 razy)

mily68

• Gość
Odp: krzesełko dla króla
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2015, 22:17:19 czas Polski »
A dziękuję bardzo :) ("tapicerkę" też sam szyłem).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Października 2015, 21:54:27 czas Polski »
Jak dla króla, to może coś ekskluzywnego?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Października 2015, 07:04:46 czas Polski »
Super usłojenie!!!
Bardzo ciekawa konstrukcja.

Offline Mag84

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Października 2015, 09:41:58 czas Polski »
amigorg :) możesz wrzucić więcej fotek - bo profil to mało ;) Jeszcze fotkę z tyłu, lico i od góry :)

I już jestem przez ciebie "chory" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). :)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Października 2015, 11:19:12 czas Polski »
A jakie to drzewo? Modrzew czy daglezja czy może jeszcze coś innego?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Października 2015, 14:10:25 czas Polski »
Nie jest to mój wyrób. Więcej zdjęć nie mam. Wg mnie można sobie poradzić mając tylko to zdjęcie - prawie wszystko widać.

Offline Mag84

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Października 2015, 14:34:25 czas Polski »
prawie - poza tyłem :) Zastanawiam się w jaki sposób jest zrobione oparcie siedziska o podstawę krzesełka. ale skoro wszystko jest z możliwością regulowania wysokości, to zapewne od oparcia do dołu jest pewnie decha :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Kwietnia 2016, 00:45:58 czas Polski »
Szajse ... skasowałem pisaną mozolnie odpowiedź więc teraz na szybko ..... :)

Wznowione zostały prace :)i !! tak ja też się cieszę - projekt trochę zmodyfikowałem ale w miarę postępu prac będę okazywał co się dzieje !!

Sprzęt zapakupkowany działa, pracuje się na nim zajebiście i teraz możemy się bawić ! Czasu nie miałem za wiele ale coś już zrobione:

1. zheblowałem dechy dębowe - grubość jaka mi wyszła to 31 mm
2. wyciąłem potrzebne elementy (poza 4):
      -- siedzisko będzie klejone (2 x 160 mm x 150 mm) - a więc szerokość wyjdzie 32 cm, głębokość 30 cm
      -- nogi przednie - 30 cm wysokie (3,1 cm x 4)
      -- nogi tylne - 75 cm wysokie (jw)
      -- łączyny - łącznie jest 9 sztuków (3,1 cm x 4)  - 4 idą na dół i 5 idzie pod siedzisko
      -- oparcie - 3 sztuki 35 cm x 8 cm

ps. piła niestety nie wiem czemu poszarpała mi część materiału na końcach, więc coś z tym muszę zrobić :(

Zdjęcia do powyższych prac poniżej

Co przede mną ??
1. klejenie siedziska
1. zespolić cały szkielet - będą (mam nadzieje że tak się uda) czopy przelotowe - a więc muszę porobić czopy i gniazda
2. jeśli czas mi na to pozwoli postaram się jakoś ładnie nogi obrobić - nadać im ładniejszy kształt 
3. popełniłem mały błąd więc muszę puścić jedną łączynę bezpośrednio pod siedziskiem przez środek
4. muszę dociąć oparcie na rączki
5.  klejenie oparcia, ale muszę trochę popracować piłą i ładnie podocinać deski bo nie chcę prostego robić - w sensie pod kątem prostym do nóg

Pytania:
1. czym i czy w ogóle to malować - zaznaczam że użytkownikiem będzie małe dziecko
2. czy jeśli skleję siedzisko to muszę dawać pod spodem łączynę w szkielecie równolegle pod sklejeniem (tak na wszelki wypadek) czy wystarczy klej i np. 3 kołki
3. czy jeśli przykleję siedzisko i oparcie do szkieletu na kołki to będzie to wystarczające ?

kontynuacja prac albo w środę (choć nie wiem jak z powrotem ze stolicy będzie) albo w czwartek - choć nie chciałbym tak późno kontynuować !

Offline Mag84

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwietnia 2016, 23:46:56 czas Polski »
po 3 dniach nieobecności w domu nadszedł dziś dzień na kontynuowanie prac .....

Niewiele udało mi się niestety zrobić (praca zawodowa niestety), ale posuwamy się cały czas w prawidłowym kierunku !
Czekam na dłutka stanleya które mam nadzieję wspomogą moją rękę w dalszych pracach.

Dziś póki co skleiłem siedzisko oraz porobiłem sobie wpusty w szkielecie, które będą wchodziły w nogi. Zacząłem też robić pierwszy czop, jednak z racji godziny późnej odpuściłem dalsze prace

ps. wczoraj wracając z Częstochowy natrafiłem na tartak ! Nie mogłem się oprzeć i nie zajrzeć co mają .... Znalazłem przepiękną dechę - jesiona !! Szkoda tylko że moje auto jest na tyle krótkie że musiałem ją kupić w 3 kawałkach metrowych ! od jutra zacznie proces schnięcia.
Czy mam ją pociąć na węższe dechy i tak słuszyć czy mogę w takiej formie jak jest ! Zdjęcie jednej z desek w bagażniku również poniżej !

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2016, 07:14:41 czas Polski »
Gdzie ten tartak?

Offline Mag84

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Kwietnia 2016, 08:28:17 czas Polski »
Przemek :) Z chęcią bym ci podał adres dokładny ale niestety nie znam. Jechałem 46 w kierunku Olsztyna, myślę że tak około 20-25 km po prawej stronie tuż przy samej trasie. Tartak dość spory, z dużą ilością drzewa różnorakiego. Z Częstochowy jechałem tak około 25 min :) Patrzę teraz gdzieś po mapach ale niestety nie mogę znaleźć. Pan który mnie obsługiwał mówił mi żebym podjechał jeszcze do tartaku olczyk za Włoszczową - tu jest strona bo nawet znalazłem. http://www.tartakolczyk.com.pl/

Ale mogę napisać szczerze, że jak zobaczyłem pięknego jesiona klasa prima sort - 300 x 60 x 6 to od razu widziałem że z dwu takich stół byłby przepiekny !!

Offline Mag84

« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2016, 01:01:58 czas Polski »
c.d.

Nie ukrywam że umęczony jestem strasznie. Każde cięcie, każda linia, każde dotknięcie dłutem jest dla mnie nauką z której staram się czerpać jak najwięcej .....

Póki co zbliżam się do finału mojej pracy ....

Jako że mam mało czasu strasznie na to, aby móc swobodnie iść do "warsztatu" i popracować, 1h dziennie to maks ile mogłem z siebie wykrzesać ! No może poza środą i dniem dzisiejszym.

A więc co uczyniłem od ostatniego wpisu ! Porobiłem gniazda przelotowe (co było niestety ale błędem) - frezarka nie wchodziła w grę a z dłutem marki "marka" nie szło to składnie a tym bardziej ładnie ! Zawziąłem się trochę i ukończyłem tą część prac.
Później poszło klejenie stelaża - przód i tył - rozłożone na dwa dni. Po sklejeniu frontu skleiłem też siedzisko i oparcie. W trakcie klejenia "tyłu" stelaża dopasowywałem elementy, jak również w "dziury" jakie powstały w gniazdach dałem kliny żeby tak nie raziło po oczach. Obrobiłem również siedzisko frezareczką. Wczoraj udało mi się złożyć cały stelaż (jest gdzieś ucieczka z mm ale na szczęście zniwelowałem to siedziskiem które miało się rozszerzać na froncie). Dzisiaj frezarką obrobiłem wszystkie kąty tak, żeby w przypadku uderzenia w krzesło nie było ran ciętych a jedynie guzy! Obniżyłem również trochę siedzisko ścinając miejsce łączenia się ze stelażem. Poszpachlowałem miejsca, gdzie przypadkiem odłupało mi kawałeczek dębinki albo też szczeliny w gniazdach.

Pozostało jeszcze do wykonania:
-- zamontowanie siedziska
-- zamontowanie oparcia (tu zastanawiam się nad wykonaniem jakiegoś napisu i jego wyfrezowanie)
-- zeszlifowanie całości
-- wykonanie podłokietników !

zdjęcia załaczone ;)

KOnstruktywne uwagi przyjmę. Może ktoś podpowie czym to wszystko wykończyć ? NA pewno macie większe doświadczenie ode mnie w tej materii .... (jak i we wszystkim zapewne co związane jest z drewnem).

Offline Mag84

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Kwietnia 2016, 01:03:03 czas Polski »
i moje cudeńka w załączeniu :) pracuje się nimi wyśmienicie :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #28 dnia: 16 Kwietnia 2016, 11:31:31 czas Polski »
eeee, aaaa, yyyyy :)Znaczy się że nikt mi nie podpowie co mogę kupić żeby pokryć dębinę ? Coś mało szkodliwego dla Synia :) POmocy - dzisiaj sobota, prace prawie na ukończeni (foty dzisiaj w nocy), sklepy do 14, a ja nie wiem czym mogę to wszystko wykończyć na błysk ..... i czy wykończyć czy dać np tylko olej :(

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Kwietnia 2016, 12:19:39 czas Polski »
Daj bejcą kolor np olcha mi się podoba i na to lakier bezbarwny