Szajse ... skasowałem pisaną mozolnie odpowiedź więc teraz na szybko .....

Wznowione zostały prace :)i !! tak ja też się cieszę - projekt trochę zmodyfikowałem ale w miarę postępu prac będę okazywał co się dzieje !!
Sprzęt zapakupkowany działa, pracuje się na nim zajebiście i teraz możemy się bawić ! Czasu nie miałem za wiele ale coś już zrobione:
1. zheblowałem dechy dębowe - grubość jaka mi wyszła to 31 mm
2. wyciąłem potrzebne elementy (poza 4):
-- siedzisko będzie klejone (2 x 160 mm x 150 mm) - a więc szerokość wyjdzie 32 cm, głębokość 30 cm
-- nogi przednie - 30 cm wysokie (3,1 cm x 4)
-- nogi tylne - 75 cm wysokie (jw)
-- łączyny - łącznie jest 9 sztuków (3,1 cm x 4) - 4 idą na dół i 5 idzie pod siedzisko
-- oparcie - 3 sztuki 35 cm x 8 cm
ps. piła niestety nie wiem czemu poszarpała mi część materiału na końcach, więc coś z tym muszę zrobić
Zdjęcia do powyższych prac poniżej
Co przede mną ??
1. klejenie siedziska
1. zespolić cały szkielet - będą (mam nadzieje że tak się uda) czopy przelotowe - a więc muszę porobić czopy i gniazda
2. jeśli czas mi na to pozwoli postaram się jakoś ładnie nogi obrobić - nadać im ładniejszy kształt
3. popełniłem mały błąd więc muszę puścić jedną łączynę bezpośrednio pod siedziskiem przez środek
4. muszę dociąć oparcie na rączki
5. klejenie oparcia, ale muszę trochę popracować piłą i ładnie podocinać deski bo nie chcę prostego robić - w sensie pod kątem prostym do nóg
Pytania:
1. czym i czy w ogóle to malować - zaznaczam że użytkownikiem będzie małe dziecko
2. czy jeśli skleję siedzisko to muszę dawać pod spodem łączynę w szkielecie równolegle pod sklejeniem (tak na wszelki wypadek) czy wystarczy klej i np. 3 kołki
3. czy jeśli przykleję siedzisko i oparcie do szkieletu na kołki to będzie to wystarczające ?
kontynuacja prac albo w środę (choć nie wiem jak z powrotem ze stolicy będzie) albo w czwartek - choć nie chciałbym tak późno kontynuować !