14 Czerwca 2026, 23:38:16 czas Polski

Autor Wątek: problemy przy struganiu !!  (Przeczytany 5413 razy)

Offline studio tata

Odp: problemy przy struganiu !!
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Października 2015, 08:33:42 czas Polski »
witajcie , zastanawia mnie jedna rzecz po przeczytaniu tego tematu
moze na poczatek do nauki i sytuacji zniechecenia lepsze sa strugi japonskie ???
Nie wiem nie mialem w rekach , tak tylko dywaguje.
Mi pomogla sytuacja kupowania tanich strugow nr 4 lub 5
i szykowania ich do pracy , ostrzenie , wygladzanie stopy , ustawianie zaby i lamacza
To wszystko przyczynilo sie do lepszego poznania , a co za tym idzie lepszego strugania

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Października 2015, 08:57:40 czas Polski »
Uważacie ze wyprowadzanie deski na prostą lepiej zacząć i skończyć gładzikiem?

Zasada jest jedna - im dłuższy strug tym zrobi prostszą płaszczyznę .
 A więc zaczynamy od spustu , a potem zależy jaką gładką powierzchnię potrzebujemy to np gładzik , cyklina .Do klejenia np . klejonki to wystarczy spust .

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Października 2015, 12:18:21 czas Polski »
Witam, też mam taki strug i wiem, że drugi raz kupił bym inny.
Faktycznie najlepiej sprawdza się przy obrabianiu krańców desek (jak napisał Łukasz G.) W tym przypadku działa pięknie.
Po wyszlifowaniu stopy, dobrym naostrzeniu noża, odpowiednio zamkniętych ustach fajnie się nim pracuje na deskach "grzecznych" - gdy wszystkie włókna są ułożone tak samo i jedzie się z włosem. Efekt takiego strugania jest rewelacyjny (według mnie). Można nim w tedy zbierać grubo i cieniutko - regulacja głębokości działa płynnie.
Niestety nie każda deska jest taka "grzeczna"
Tu Veritas tłumaczy, że duży kąt natarcia (50 stopni) powinien pomóc z materiałem "niegrzecznym". Mam dwa noże do tego struga i jeden naostrzyłem na 38 stopni (plus 12 na żabie daje 50) ale pojedyncze wyrwania i tak się zdarzają (pracuje na jesionie). Zdarza się, że ręce opadną - jedno pociągnięcie za dużo i wyrwa w materiale. Niedługo spróbuję naostrzyć na 50 stopni - może będzie lepiej. Im większy kąt tym jednak ciężej się pracuje.
http://www.veritastools.com/Products/Page.aspx?p=104

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Października 2015, 16:27:41 czas Polski »
Tata - strugi japońskie tylko wyglądają na nieskomplikowane, z tego co wiem z książek i internetów to cała filozofia, odmienna od tego co znamy.
ŁukaszZR - fajne określenie - deska "grzeczna" i "niegrzeczna" - szkoda tylko, że te "niegrzeczne" są zdecydowanie ładniejsze ;)

Offline 3x3x3

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Października 2015, 22:38:45 czas Polski »
I tu masz mily68 rację, nie zastąpię umiejętności lepszymi strugami ale zawsze mi pomogą opanować lepiej tą sztukę a że dużego doświadczenia nie posiadam to stąd się biorą moje problemy  :). Nie będę się jednak poddawał bo dla chcącego nic trudnego (tak mi się przynajmniej wydaje  ;D ) Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2015, 22:46:07 czas Polski wysłana przez 3x3x3 »

Offline 3x3x3

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Października 2015, 00:25:55 czas Polski »
Umiejętności trzeba posiadać ale różnica w strugach jest porażająca, dostałem właśnie gładzika premium i rewelacja, bez wyrwań i takich tam, chociaż też trzeba gdzie nie gdzie uważać  ;D