01 Lipca 2026, 22:39:54 czas Polski

Autor Wątek: Biurko sosnowe do gabinetu  (Przeczytany 9515 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Biurko sosnowe do gabinetu
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2015, 22:32:17 czas Polski »
oraz zapach dymu z palenia świątecznej choinki w piecu CO.

Coś ty ,to Ty na dachu siedzisz i sie "jarasz" tym dymem ? Uważaj Krzychu bo sie kiedyś zwalisz i będzie kłopot. ;) :D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2015, 22:37:07 czas Polski »
Ty na dachu siedzisz i sie "jarasz" tym dymem
No cóż jakieś nałogi ''trza mieć" :P ;D

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Października 2015, 10:55:22 czas Polski »
Gdy  kiedyś   ( np. VIII w ) budowano żaglowce liniowce z dębu na który zużywano ich ok .3000 szt ( 100-letnich -odpowiednio  naginanych w czasie wzrostu )

to

na  maszty  z racji wytrzymałości , używano sosny i jodły , która najlepsza na świecie rosła na Mazurach . Do jej transportu wybudowano też Kanał Elbląski   

Tak więc nie gardźmy tym gatunkiem drewna , a odpowiednio dobrane  słoje gwarantują powodzenie w wytrzymałości naszego wyrobu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Października 2015, 11:59:00 czas Polski »
używano sosny i jodły , która najlepsza na świecie rosła na Mazurach
@Tomekz , trochę się rozpędziłeś  ;) :), jodła jest zdecydowanie gatunkiem górskim i w ilościach pożyteczno gospodarczych i jakościowych raczej na Mazurach nie rosła. Mam nadzieję ,że nie masz mi za złe tego małego sprostowania :D

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Października 2015, 12:21:04 czas Polski »
Raczej miałem na myśli sosnę , bo z jodłą to masz rację  :). Na północ można ją jeszcze spotkać koło Mińska Mazowieckiego.

Offline Waluś

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Października 2015, 12:19:34 czas Polski »
Ależ rozgorzała dyskusja..... o czym?
Załączam fotki aktualnego stanu.
Teraz szykuje się przerwa w realizacji. Zastanawiam się cały czas nad wykończeniem. Czy tylko polakierować surowe drewno, czy też najpierw zabarwić na ciemny kolor (typu venge) - tylko nie wiem co z tego wyjdzie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Października 2015, 13:21:36 czas Polski »
Ta deformacja blatu to błąd fotografii , czy rzeczywiście Ci się zapadł pod własnym ciężarem
Zastanawiam się cały czas nad wykończeniem. Czy tylko polakierować surowe drewno, czy też najpierw zabarwić na ciemny kolor (typu venge) - tylko nie wiem co z tego wyjdzie.
I to jest właśnie niedogodność korzystania ze SketchUp'a - brak możlwości renderingu. Jeżeli możesz zapisać model swojego biurka w formacie IGS  lub STP to mogę Ci pomóc w dobraniu sposobu wykończenia. 
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 13:30:21 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Października 2015, 19:07:56 czas Polski »
Zastanawiam się cały czas nad wykończeniem. Czy tylko polakierować surowe drewno, czy też najpierw zabarwić na ciemny kolor (typu venge) - tylko nie wiem co z tego wyjdzie.
Wypróbuj na kawałku drewna.
Są jeszcze oleje i olejowoski...  Oleje doskonale uwydatniają rysunek słoi, tworzą satynową powłokę i umożliwiają prostą konserwację (szczególnie blatów).

Offline robson

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Października 2015, 19:12:25 czas Polski »
Ekstra mebelek , moim zdaniem tylko lakier,
nie ryzykowałbym z bejcowanie sosny jak się trafi bardziej żywiczny kawałek wyjdzie różnica w wybarwieniu   :)

Offline Waluś

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2015, 08:54:08 czas Polski »
Ta deformacja to błąd fotografii (złudzenie optyczne wywołane usłojeniem).
Robiłem próby na małych kawałkach sosny z różnymi bejcami i efekty były obiecujące, ale jak zrobiłem na większej powierzchni to, tak jak pisze robson, znalazł się żywiczny kawałek i po zabiegu.
Pozostaje olejowanie lub lakierowanie. Niestety olejowana powłoka nie daje takiego połysku jak lakierowana (a może należałoby olejować kilkanaście razy, tego nie testowałem).
Lakier poliuretanowy też jak dla mnie zbyt satynowy, najlepiej wypadły testy na lakierze Sadolin Yacht, ale ten jest do użytku zewnętrznego. Wysłałem zapytanie do producenta, czy można go stosować wewnątrz i czekam na odpowiedź.
Tak na logikę rzecz biorąc to po kilkudniowym wietrzeniu (jak zapach już się nie rozchodzi) to można byłoby taki mebel
wstawić do pokoju, ale nie wiem czy to bezpieczne.
Zostało mi sporo tego lakieru po altanie i fajnie byłoby wykorzystać. Jak myślicie?

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2015, 09:05:57 czas Polski »
Nie sądzę, żebyś mógł użyć go do wewnątrz bo jak jest do lakierowania drewna, które ma okresowo kontakt z wodą to może zawierać jakieś związki biobójcze żeby się jakieś tam glony wolniej rozwijały. Nie chciałbym raczej dotykać takiego biurka przez dłuższy czas.

Offline Waluś

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Października 2015, 07:24:08 czas Polski »
Wczoraj udało mi się zrobić fronty do jednego zestawu szuflad. Na drugie przyjdzie trochę poczekać, bo skończyła mi się sklejka na spody.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Października 2015, 09:30:30 czas Polski »
Witam.

Myśłałem że układ słoi we frontach drzwiczek będzie pionowy. Czy wyastąpiły jakieś problemy?

A odnośnie lakieru to nie widzę problemu z użyciem go do wewnątrz.
Na jachcie też dotyka się drewna. a do producenta to proponuję zadzwonić. Będzie szybciej.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2015, 09:34:32 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Waluś

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Października 2015, 09:57:02 czas Polski »
Witam,
Układ miał być pionowy, ale wyszedł poziomy. Proces produkcji jest u mnie dynamiczny :-). Zmieniła się też ilość szuflad.

Co do lakieru to mam podobne odczucia. Producent póki co odpisał tylko ogólnikowo, że w karcie produktu jest informacja, iż ten lakier stosuje się na zewnątrz. Nie sądzę też, żeby wspomniany wyrób zawierał biobójcze środki - jest na to osobny środek Sadolinu - nazywa się "Base" - głęboko penetrujący, przeciwgrzybiczny itp.

Pozdrawiam,

Waluś

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Października 2015, 14:25:58 czas Polski »
To że lakier jset do użytku zewnętrznego nie dyskwalifikuje go do użycia wewnątrz, natomiast lakierów przeznaczonych do wewnątrz nie można użyć na zewnąrz.

Śmiało lakieruj
Pozdrawiam