21 Czerwca 2026, 00:03:48 czas Polski

Autor Wątek: czekając na stół - na posesję coś  (Przeczytany 3755 razy)

Offline Mag84

czekając na stół - na posesję coś
« dnia: 16 Października 2015, 08:45:59 czas Polski »
Nie za bardzo wiedzialem jak nazwać temat :)

Niestety ale bez porządnego stołu dłubanie przy "krzesełku dla króla" jest niemożliwe lub bardzo utrudnione - wstrzymałem więc prace w tym zakresie na krótki okres max 3 tygodni. (stół zacznę robić w sobotę jak żona pozwoli).  W międzyczasie dotarł nowy sprzęt i park maszynowy się zwiekszył o elektronarzędzia (frezarga górnowrzecionowa i strug elektryczny). Musiałem więc sprawdzić jak będzie mi się pracowało i co mogę zrobić z tego co zakupiłem (wykorzystując stary stół kuchenny z biedry).
Posesja moja nie ma tabliczki z nazwą ulicy i nr posesji, a jako że jest to karane postanowiłem to zmienić.
Wziąłem więc deskę (sosna, stara, kilkuletnia na pewno), przestrugałem ją troszkę. Uciąłem na zadaną długość (i tu pytanie do fachowców - kupiłem niby do cięcia wzdłużnego tarczę piły makita - 40 zębów, wczoraj jak zacząłem ciąć deskę paliło ją strasznie - za dużo zębów, czy za duża ilość obrotów?). Później była już zabawa w rysowanie literek. Średnia szerokość każdej to 10 cm, jednak pomiędzy literami jest odstęp 5 mm. Po wyrysowaniu poszedł w ruch frezy palczaste, głębokość frezowania 10mm. Po wyfrezowaniu w ruch poszły dłuta, którymi starałem się wyprowadzić ostre kąty. Robota jeszcze nie jest skończona, bo zostały cyfry (a tu muszę mieć cyrkiel który dzisiaj zakupię), i obrobić to jeszcze raz dłutkami.
Czas pracy - niespełna 3h :)
Pytanie jakie jeszcze mam - bo na ten temat nie mam zbyt dużego pojęcia - Jak mam to zabezpieczyć, bo będzie to na wolnym powietrzu. Czy jeśli pokryję to olejem to mogę później drewnochronem ? Zaznaczam, że drewnochron będzie tylko na literach i cyfrach, wszystko co zfrezowane zostaje w kolorze naturalnym ! 
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2015, 08:47:47 czas Polski wysłana przez Mag84 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: czekając na stół - na posesję coś
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2015, 09:01:34 czas Polski »
kupiłem niby do cięcia wzdłużnego tarczę piły makita - 40 zębów, wczoraj jak zacząłem ciąć deskę paliło ją strasznie - za dużo zębów, czy za duża ilość obrotów?).

I........założyłeś odwrotnie tarczę ? ;)

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2015, 09:05:02 czas Polski »
nie :) Takiego błędu nie popełniłem. Tarcza jest założona prawidłowo, choć jeszcze raz to sprawdzę.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2015, 09:08:16 czas Polski »
Za dużo zębów. 24 i mniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2015, 09:12:58 czas Polski »
ok. czyli zmieniam dzisiaj na profi :) Dzięki Przemek.

ps. do czego jest więc tarcza z taką ilością zębów ? Ile ma mieć żebym mógł w dębie ciąć wzdłużnie ?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2015, 12:02:22 czas Polski »
Mam tarczę 250 mm 40 zębów i w sośnie przy cięciu wzdłuż nic nie dymi i oczywiście jeśli tarcza jest ostra (tu raczej jest na pewno), z dębem również sobie dobrze radzi. Ja bym sprawdził równoległość przykładnicy może być przestawiona i dociska przecięty materiał do tarczy.

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2015, 12:23:32 czas Polski »
tarcza makita wczoraj założona sztuka nówka więc chyba nie powinna być tępa. Może być coś nie tak z dociskiem bo jest na redukcji z 20 na 16 mm.

Offline gołąb

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2015, 13:20:46 czas Polski »
jedną z przyczyn może być zbyt wolne podawanie materiału

Offline swfr

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2015, 14:00:02 czas Polski »
40 zębów to dużo za dużo.
Ja do cięcia wzdłuż używam tarczy z 12 zębami.

Im więcej zębów tym wolniejsze podawanie
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2015, 14:02:05 czas Polski wysłana przez swfr »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2015, 14:41:00 czas Polski »
Nawet przy 40 zębach nie powinno przypalać materiału jeśli przykładnica jest równoległa do tarczy - sprawdź miarką odległość od zęba do przykładnicy z przodu tarczy i z tyłu tarczy. Jeśli trzeba, to wyreguluj równoległość.
A właściwie to jaką masz pilarkę, stolikową czy ręczną? Uwagi wcześniej są do stolikowej. Jeżeli masz ręczną, to z innej deski lub listwy zrób przykładnicę i wzdłuż niej prowadź pilarkę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Października 2015, 16:59:39 czas Polski »
Nawet przy 40 zębach nie powinno przypalać

Dokładnie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2015, 20:57:27 czas Polski »
Ja używam 40z makity    http://www.narzedzia.pl/tarcza-tnaca-do-pilarki-stolowej-mlt100-makita-b-10774,31579.html   i nie ma problemu z żadnym dymieniem. Może to nie z tarczy się dymi ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2015, 21:50:52 czas Polski »
A to innej pilarki nie pasuje bo tam piszą, że to MLT100 Makita

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2015, 00:14:29 czas Polski »
Ciekawe.
Ja używam (może nieprofesjonalnie) piły Dewalt 64 zęby i tnę we wszystkich kierunkach i nigdy mi nic nie dymiło.
Tnie jak masło.

W twoim przypadku stawiam na niestety tępą tarczę.

Pozdrawiam

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2015, 07:06:53 czas Polski »
Nowa tarcza nie jest raczej tępa. Dymienie może być spowodowane dociskiem materiału do boku tarczy i tu jak pisałem i Amigorg również może być przyczyną nierównoległa przykładnica ale i też winny może być sam materiał  (naprężenia w nim).