30 Kwietnia 2026, 19:42:11 czas Polski

Autor Wątek: Witam fachowców i praktyków  (Przeczytany 2762 razy)

Offline Jacokr

Witam fachowców i praktyków
« dnia: 16 Października 2015, 10:06:17 czas Polski »
Panowie postanowiłem ponowić swoją prezentacje po raz drugi bo czas mnie nagli niesamowicie, a liczę, że pomożecie mi w wyborze. Jak pisałem poprzednie lubię prace z drewnem i chciałbym poświęcić mu więcej czasu, a nawet zacząć się z tego utrzymywać. Udało mi się otrzymać trochę grosza z dotacji i chciałbym go wydać bardzo rozsądnie na narzędzi które mi się przysłużą w pracy i nie będą stać w kącie i ładnie wyglądać. Wy jako fachowcy w temacie i praktycy może mi dobrze doradzicie. Już od kilku dni przeglądam forum i czytam różne recenzje i zrobił mi się nie mały mętlik w głowie, że nie wspomnę o godzinach przed monitorem, a czas rozliczenia się z pieniędzy zbliża się, a  ja nie jestem przekonany co do trafnego wyboru. Kwota jaką przeznaczam na wydatki to ok 17000 i chciałbym za nią nabyć-to takie wstępne przemyślenia- Grubościówkę makita, piłę szablastą makita , piła łańcuchowa makita, ukośnica bosch gcm 12 gdl, piła stołowa chyba bosch gts10j lub 10xc, jakiś stół do ukośnicy, odkurzacz przemysłowy bosch gas 35m, frezarka górnowrzecionowa, podpowiedzcie czy zmierzam w dobrą stronę. Myślałem o takim podstawowym wyposażeniu warsztatu w niezbędne i najpotrzebniejsze narzędzia. liczę na waszą pomoc.

Offline dekiel.pl

Odp: Witam fachowców i praktyków
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2015, 10:21:31 czas Polski »
cześć
piła szablasta i piła łańcuchowa to raczej nie jest podstawowe wyposażenie warsztatu
Napisz czy masz już jakieś maszyny jeśli tak to jakie?
Czy chcesz pracować w litym czy w płycie czy w jednymi i drugim
a co z narzędziami ręcznymi?
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2015, 10:24:21 czas Polski wysłana przez pwt »
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2015, 10:39:50 czas Polski »
Takie same pytania zadawała użytkowniczka Ana, też korzystała z dotacji i dobierała sprzęt - przejrzyj jej posty:  http://forum.domidrewno.pl/profile/?u=769;area=showposts;start=135
Także zdaje się Marcin W zakładał  warsztat i kompletował sprzęt. Najlepiej zadaj im pytania na PW  - jakie błędy popełnili przy doborze sprzętu.
Wg mnie podstawa w warsztacie, to  pilarka stołowa, wyrówniarka, grubościówka, zagłębiarka ( jeśli planujesz wyroby z płyt), wiertarka kolumnowa, szlifierka tarczowa min 300 mm lub taśmowa stacjonarna, frezarka ze stolikiem, odciąg i odkurzacz. Z czasem piła taśmowa, szlifierka cylindryczna, ukośnica. Z elektronarzędzi - wyrzynarka, szlifierka mimośrodowa, wiertarko-wkrętarki.
Solidny stół warsztatowy z imadłem możesz zrobić sam. Trochę narzędzi ręcznych.
Wszystko zależy od tego na jakich wyrobach chcesz zarabiać.

Offline Jacokr

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2015, 11:33:21 czas Polski »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Będę pracował z litym drewnem. Ale na razie nie mam miejsca na warsztat na pewno coś zorganizuje ale potrwa to jeszcze jakiś czas i nastawiam się na mobilne narzędzia.

Offline Jacokr

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2015, 11:59:28 czas Polski »
piła szablasta i piła łańcuchowa to raczej nie jest podstawowe wyposażenie warsztatu
Napisz czy masz już jakieś maszyny jeśli tak to jakie?
Czy chcesz pracować w litym czy w płycie czy w jednymi i drugim
a co z narzędziami ręcznymi?

Tak może to nie podstawa ale zakładam, że będę pracował też z drewnem budowlanym o większych wymiarach i to mi się przyda do zgrubnego przycięcia, a moja piła łańcuchowa elektryczna się popsuła.
Z narzędzi jakie mam to piła ręczna makita, wyrzynarka bosch, szlifierka mimośrodowa mackalister, wiertarki, wkrętarki, piła spalinowa, i jakąś drobnice typu dłuta i inne.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2015, 12:33:28 czas Polski »
To nie jest cytat z mojego wpisu.

Offline Jacokr

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2015, 12:41:51 czas Polski »
Faktycznie pomyliłem. Sorki

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2015, 21:13:01 czas Polski »
Podstawowe narzędzia to wiertarka i młotek, piła też się przyda.

A tak na serio to co dokładnie chcesz robić?
Może się okazać że połowa będzie się kurzyć.
Narzędzia typu Bosch i Makita to są świetne ale nie do profesjonalnego warsztatu.

Na co dokładnie się nastawiasz? Bo jeśli okna i drzwi to warto zainwestować w dobre frezy i dobrą frezarkę, a jeśli stoły itd to trza będzie klejonki robić i wtedy jakaś prasa się przyda...  Określ się.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2015, 00:07:21 czas Polski »
Witam kolegę i powodzenia

Offline Jacokr

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2015, 01:07:34 czas Polski »
A tak na serio to co dokładnie chcesz robić?
Może się okazać że połowa będzie się kurzyć.
Narzędzia typu Bosch i Makita to są świetne ale nie do profesjonalnego warsztatu.

Chciałbym zacząć od usług z zakresu montażowych, podłogi, elewacje, balkony, zadaszenia, altany wszystko w drewnie litym z czasem chciałbym coś więcej zwłaszcza po  oglądnięci kilku filmów na did  . A co do sprzętu to oczekuję właśnie , że coś podpowiecie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2015, 17:19:45 czas Polski »
Porządna wyrowniarko grubościówka,  pilarka stołowa to podstawa.  do tego jakieś elektronarzędzia na start. W praniu okaże się czego jeszcze potrzebujesz. Każdy ma inne preferencje. Nie raz były oferty sprzedaży sprzętu na forum który ktoś kupił za dotacje, nie używał i po roku sprzedaje...

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Jacokr

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2015, 09:46:58 czas Polski »
Porządna wyrowniarko grubościówka,  pilarka stołowa to podstawa.
Które to są te porządne?