12 Maja 2026, 11:01:05 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat mój  (Przeczytany 14492 razy)

Offline Mag84

Warsztat mój
« dnia: 17 Października 2015, 10:23:33 czas Polski »
Temat zbiorczy :) Tu będę opisywał co się dzieje w moim "warsztacie", którym jest stary budynek z lat 50' w którym kiedyś ponoć (bo ja tego nie wiem) były króliki, jakaś koza i świnka :) Budynek jednak nie jest duży, myślę że ma jakieś 60m2, ale zimową porą parkuję w nim samochód (chyba najdłuższe kombi) i mam jeszcze ze 3-4 m luzu. Na razie jest to totalna graciarnia, ale z czasem mam nadzieję że się to zmieni !!

Na pierwszy ogień idzie stół warsztatowy.

Wczoraj kupiłem trochę kantówki sosnowej - z której wykonam cały stelaż. Wymiary kantówki to 10x10. Sosna nie jest świeża po cięciu więc mam nadzieję że nie będzie się z nią nic nadzwyczajnego działo.

projekt stołu (w głowie) za chwilę przeleję na papier i zrobię załącznik (w sketchUp'ie jakoś mi nie idzie to za dobrze).

Wymiary stołu:

wysokość - bez blatu - 90 cm
długość - 150 cm
szerokość - 100 cm

Jeśli idzie o blat to na razie w tartaku szukają drewna - będzie buk, dąb, albo jesion. Gdzieś w stertach leżą kłody już jakiś czas, tylko mają znaleźć mi pod wymiar i jak najładniejsze. Blat będzie "dzielony" - 150x60x4 cm i 150x30x2 cm. Pozostaje tylko kwestia jedna - albo zrobię blat z jednego kawałka, albo klejonka - choć pewnie będzie tak że potną mi na deski szerokie na 15 lub 10 cm i zrobię sobie klejonkę sam.

Roboty na wczoraj:

Zestrugałem wszystkie nogi i poprzeczne kantówki. Przymierzyłem się też do zrobienia pierwszego wpustu i wyłączyłem "maszyny" o 00:35 w nocy !
Na dzisiaj mam plan wszystko dokładnie wymierzyć i zrobić wpusty oraz zamki żeby od nowego tygodnia już łączyć, ale ile mi z planów wyjdzie to się okaże.
Zdjęcia podeślę dzisiaj wieczorem.

kozio

• Gość
Odp: Warsztat mój
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2015, 13:26:20 czas Polski »
No i super, jak dobrze pójdzie to i ja założę taki wątek wiosną ;D

Podpatrzę i może coś zaczerpnę od Ciebie.
Uwierz w Swoje siły

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2015, 17:37:25 czas Polski »
NIedziela :) Dzien swiety.

Mam jeszcze jakies 15 min wolnego wiec napisze co udalo sie zrobic.

zajałem się nogami i podstawami do nich. zrobiłem czopy + obrobilem nogi, jak rowniez wyciąłem w belkach zakładki 9 belki 90 łączące nogi pd blatem). niestety ale nogi ponad wyciecie czopów nie mają innych wcięc, bo zastanawiam sie jeszcze gdzie umiescic łączące je kantówki - znaczy się na jakich wysokościach. na pewno bezpośrednio pod blat pójdzie jeszcze deska dębowa (w gratisie dostalem 2 x 90x20x2 cm) co pozwoli na dokładne złapanie poziomu, na wpusty przelotowe (taki jak w jednym z filmów Jarka).

Plan na jutro - jak najszybciej obrobić pracę w kancy a jak juz mnie wypusci żonka mam zamiar pokleić i połączyć nogi  przygotować kantówki 150 cm pod łączenia !!

wieczorem wrzuce zdjecia jeszcze . 
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2015, 17:44:44 czas Polski wysłana przez Mag84 »

Offline Mag84

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2015, 17:49:33 czas Polski »
Podpatrzę i może coś zaczerpnę od Ciebie.
Uwierz w Swoje siły

Kozio :) podpatrzyć to ja mogę ale od was :) Czy wierzę w siebie ? chyba tak bo gdybym nie wierzylbym nie porywałbym sie na takie roboty. ale skoro chce robic to co lubie to dlaczego nie ?!

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2015, 18:17:57 czas Polski »
zdjecia

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2015, 18:33:45 czas Polski »
No no, widać postępy ,
tak jak piszesz w koło nóg rama(oskrzynia) a niżej przydadzą się jakieś łączyny  :)

9

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2015, 23:21:21 czas Polski »
ok. a co do łączyn. miałem nadzieję że podstawa pod nogi (ktora ma 110 cm i łączy nogi poprzez wpust ) będzie stanowiła element łączący nogi w sposób trwały i dzieki temu nie beda sie one rozjezdzaly. Do łączenia dam klej i kołki - nie za bardzo chce łączyć z użyciem elementów metalowych bo tak byłoby za prosto i chyba szpecąco. wrzucam projekt z ręki żeby pokazać jak ma to wyglądać. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2015, 12:19:41 czas Polski »
Jaki cel jest w tym że blaty mają różną grubość?
Jestem ciekaw, proszę o odp.

Offline Mag84

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2015, 12:27:49 czas Polski »
oglądając różne projekty stołów widziałem, że stoły są z reguły podzielone :) zawierają one blat który jest podzielony na 2 grubości.
Blat o niższej wysokości służy do składania narzędzi jakich używa się przy wykonywaniu prac :)
http://sprzedajemy.pl/sprzedam-stol-stolarski-zabytkowy-antyk-rok-1910,4115422 tu masz np stary stół w którym znajduje się zagłębienie. Uniknę dzięki temu sytuacji, w której coś mi ucieka ze stołu.

ps. w projekcie jest tylko taka mała modyfikacja, że zarówno od strony blatu o mniejszej głębokości jak i po bokach będzie decha dębowa :) żeby faktycznie nic mi nie uciakalo.

Jeśli moje podejście i tok myślenia są nieprawidłowe proszę o wskazanie.

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2015, 19:25:32 czas Polski »
Elementy które na rysunku łączą nogi to łączyny ;D
nie miałem na myśli żadnych metalowych elementów  ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2015, 20:32:59 czas Polski »
Rozumiem, ale jak masz narzędzia np: dłuta, śrubokręty to z reguły rączki mają więcej niż dwa cm. może to być zbyt mało i będą Ci przeszkadzać jeśli położysz coś większego na stole. Takie zagłębienie jest dobre na wióry zeby nie strącać ich na podłogę.
Czekam na ten stół jak moja żona na M jak...   ;D
pozdrawiam

Offline Mag84

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2015, 00:02:38 czas Polski »
Ja także czekam. Jak 2 cm będzie.mi mało to po prostu zrobię 1 cm mniej. Dzisiaj mi nie było dane popracować. Jutro też mam zapowiedziane popołudnie w domu. Ale bez blatu to i tak jest lipa i czekam na wieści od tego, który dechy pod.blat ma mi przygotować :-)

Robson - zrozumiałem co to są laczyny :-) i broń Boże nie pomyślałem ze to ma.związek z elementami metalowymi. Po prostu napisałem ze ich nie chce. A czy jedno łączenie nóg poza podstawą wystarczy?  Czy jeszcze dać mam jedno?

Offline studio tata

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2015, 10:44:37 czas Polski »
wszytsko fajnie, ale nie bedziesz potrzebowal imadel stolarskich przy swoim stole ???
tak jak wspomnieli koledzy korytko na narzedzia powinno byc glebsze

Offline robson

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2015, 11:00:41 czas Polski »
A czy jedno łączenie nóg poza podstawą wystarczy? 
jak najbardziej wystarczy

Offline Mag84

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2015, 11:54:35 czas Polski »
wszytsko fajnie, ale nie bedziesz potrzebowal imadel stolarskich przy swoim stole
tak jak wspomnieli koledzy korytko na narzedzia powinno byc glebsze

na pewno będę :) ta kwestia zostanie na pewno rozstrzygnięta, bo w głowie pomysł na to jest :) i korytko zostanie na pewno obniżone !! lub podniesiony zostanie blat, co jest jak najbardziej do wykonania !

jak najbardziej wystarczy

dzieki :)