04 Maja 2026, 23:29:32 czas Polski

Autor Wątek: huśtawka z rozkładanym oparciem  (Przeczytany 3566 razy)

Offline Leszek1902

huśtawka z rozkładanym oparciem
« dnia: 18 Października 2015, 19:37:08 czas Polski »
Witam serdecznie. Po raz pierwszy zabieram głos w tym dziale i przyznam, że mam wielką tremę. Zamierzam wykonać z dębiny huśtawkę na taras z kładzionym oparciem aby można było w ciepłe letnie wieczory wyciągnąć się i poleżeć. Pomysł na konstrukcję mam ale nie wiem w jaki sposób zrobić system kładzenia i podnoszenia oparcia aby to było łatwe w obsłudze i bezpieczne. Jeśli ktoś robił coś takiego lub ma na to pomysł to będę wdzięczny za każdą sugestię i każde zdjęcie. Pozdrawiam Leszek

Offline Leszek1902

Odp: huśtawka z rozkładanym oparciem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2015, 15:23:26 czas Polski »
Witam ponownie. Zacząłem moją huśtawkę od siedziska z rozkładanym oparciem gdyż wbrew pozorom to mi sprawia największą trudność. Siedzisko będzie spoczywało na 2 zawieszonych belkach fot. 1. W pozycji do siedzenia z jednej strony na belce  a z drugiej na np. zawiasie ( na zdjęciu jeszcze go nie ma ) fot. 2 i 3. Jednak po opuszczeniu oparcia ( pozycja do leżenia ), środek ciężkości całości będzie przeważał oparcie do dołu fot. 4. Ja chciałbym aby w tym położeniu środek ciężkości znajdował się na środku między belkami fot. 5. Nie wiem jak to zrobić; może jakiś zawias z przesunięciem ?
Przeglądając to piękne i pomocne dla wielu rozpoczynających przygodę z drewnem forum poznaję wiele nowych rzeczy jak i wielu wspaniałych stolarzy jak choćby Amigorg, który jest dla mnie i nie tylko wirtuozem stolarki. Może ktoś zna jakiś patent na takie rozkładanie siedziska. Będę wdzięczny za choćby odręczny szkic. Pozdrawiam Leszek

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2015, 16:20:45 czas Polski »
A moze całość siedziska powinna sie ślizgać po ramie?
Gdy składasz do siedziska to przesuwasz siedzisko jakby w głąb na środek.
Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2015, 21:00:15 czas Polski »
Widzę, że koledzy nie kwapią się do pomocy, widocznie profesjonaliści nie chcą zdradzać tajemnic zawodowych a  amatorzy nie mają pomysłu, jak to rozwiązać.  Są dwie drogi: 1. kupić mechanizm od tradycyjnej wersalki i zamontować jak w wersalce
2. zrobić ramę prostokątną , na krótszych bokach zamocować sznury lub łańcuchy do podwieszania huśtawki. Krótsze boki powinny być długości ok. 100 cm - 80 cm. Wyznaczyć środek, na środku powinien znaleźć się zawias drewniany już wykonany przez Ciebie.Jedną część mocujemy na stałe, druga część jest ruchoma i to będzie oparcie. Z tyłu do ramy przykręcamy  coś w stylu listwy zębatej, do oparcia przykręcamy lub inaczej mocujemy  listwę długości jak od środka połączenia do  otworu w oparciu  dodając do niej wielkość zęba.  Tak ja to widzę, ale może ktoś ma lepszy pomysł i jak zobaczy moje wypociny to da Ci gotowy projekt. ;D 8)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2015, 21:22:11 czas Polski »
Jednej rzeczy nie rozumiem. Moze dlatego, ze dzis mialem ochote na wiecej niz 1 piwko :-) Ale do rzeczy.
Belki maja byc finalnie pod siedziskiem czy jedna z nich bedzie gdzies pod oparciem  czy moze wogole ma to byc ruchome (belki) ?
Daj halo to moze polaczymy glowy i cos z tego bedzie.
A tak odbiegajac yroche to nabije postow najblizszy czas. Nowy stolarz (mam nadzieje) na seiat przyszedl i czuwanie na zmiane z komora w reku

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2015, 21:28:55 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2015, 21:36:10 czas Polski »
Belka jest pod siedziskiem, siedzisko na stałe przymocowane do belki, oparcie ruchome podpierane przez listwę z zębem opierającym się w listwie zębatej. Zrobiłem szkic, ale za duży format, a ze mnie taki informatyk jak z koziej d... trąba.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2015, 21:40:25 czas Polski »
Czyli reasumujac chcesz zeby srodek ciezkosci byl miedzy belkami jak jest oparcie zlozone ale przesunal sie jak oparcie rozlozysz ? Ma powstac wtedy takie cis jak rozkladana kanapa ? Bo jesli nie to Przemek dobrze pomyslal.

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2015, 21:47:37 czas Polski »
środek ciężkości bez obciążenia jest na środku tej belki , do której mocujesz siedzisko i całą huśtawkę.

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2015, 22:01:37 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi.
Przemek- chodzi o to, że podnosząc oparcie tył siedzenia opuszcza się w dół tworząc kąt siedzenia ok. 10 st., natomiast kładąc oparcie całość powinna być w poziomie.
Krit 6 - metalowy mechanizm od wersalki jakoś mi nie pasuje. Nie mogę sobie wyobrazić tej zębatej listwy o której piszesz. Gdybyś mógł coś naszkicować - jak to widzisz.
Spec Piotr - belki nie będą ruchome. W pozycji rozłożonej całość spoczywa na obu belkach fot. 5, natomiast po podniesieniu oparcia tył siedziska opuszcza się w dół tworząc kąt ok 10 st. fot. 1 i 2.

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2015, 22:03:52 czas Polski »
Mój pomysł to taki mechanizm jak w załączniku. Kwestia tylko dobrania długości i ograniczników.

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2015, 22:22:17 czas Polski »
Henry dzięki za szkic. Nie wiem jednak, czy w tym przypadku oparcie może złożyć lub rozłożyć 1 osoba. Wydaje mi się, że tu potrzeba 2 osób- jedna aby podnieść siedzenie, druga żeby opuścić oparcie i dalej nie ma kąta w poz. siedzącej.

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2015, 22:27:30 czas Polski »
Piotr - odwrotnie. Środek ciężkości między belkami w poz. rozłożonej.

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2015, 22:34:46 czas Polski »
Kąt siedzenia po złożeniu to kwestia ograniczników i długości tego dodatkowego krótkiego elementu.
Z tym jednoosobowym składaniem to już nie tak łatwo - w kanapach dodaje się sprężyny które pomagają złożyć, a przy rozkładaniu pomagają nie przyciąć palców. No ale zawsze możesz dać śrubę, silnik i sterowanie na pilota ;)

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2015, 07:08:28 czas Polski »
Piotrze gratulacje z okazji narodzin syna. Był powód  do  opijania. Niech zdrowy rośnie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2015, 08:38:22 czas Polski »
Popijawa to dopiero bedzie jak Zona dojdzie do siebie ale dzieki. Nie zmieniajmy jednak watku ;-)