17 Kwietnia 2026, 10:50:59 czas Polski

Autor Wątek: jak zaprojektować półki przy połączeniach kołkowych?  (Przeczytany 3512 razy)

Offline Bart100

jak zaprojektować półki przy połączeniach kołkowych?
« dnia: 19 Października 2015, 13:54:02 czas Polski »
Witam,
Niedawno skończyłem mój pierwszy w życiu własnoręcznie wykonany mebel - szafka pod telewizor (sklejka łączona kołkami), tutaj efekt: http://1drv.ms/1NPOtyk
Główny problem jaki napotkałem to połączenie wszystkich części, robiłem w kolejności: pionowe elementy z półkami, następnie wszystko do podstawy i następnie na to wszystko górny element. No i właśnie górny nie bardzo pasował bo skrajne kołki były za szeroko w stosunku do otworów. Musiałem się nieźle nagimnastykować. Wydaje mi się, że pomierzone wszystko było dobrze, ale nie wiem czy wszystkiego nie rozepchały właśnie półki.
Czy możecie podpowiedzieć na przyszsłość czy w przypadku takich połączeń poprzeczne elementy powinny być nieco wężesze od odstępu między pionowymi elementami, i jeśli tak to o ile?
Przepraszam za pewnie banalne pytanie, ale jak wspomniałem jestem zupełnym nowicjuszem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: jak zaprojektować półki przy połączeniach kołkowych?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2015, 13:59:29 czas Polski »
Czy możecie podpowiedzieć na przyszsłość czy w przypadku takich połączeń poprzeczne elementy powinny być nieco wężesze od odstępu między pionowymi elementami, i jeśli tak to o ile?

Jak klejone to nie
jak wyjmowane półki to z luzem

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2015, 14:44:14 czas Polski »
Jeśli robisz wszystko od razu pod wymiar to musisz być baaardzo precyzyjny. Jak masz półkę w połowie wysokości to 0,5mm różnicy na niej da Ci 1mm na górze, a jak jeszcze kołek w postawie ucieknie 0,5mm w drugą to już masz na górze 2mm. No i najpierw złożyć na sucho - wtedy jak widzisz że półki są za szerokie bo rozepchnęły boki to je podszlifujesz i do klejenia będzie ok. Jeśli nie masz super precyzyjnych narzędzi radzę pasować na bieżąco - czyli półki docinać dopiero jak masz korpus, względnie zostawić sobie margines na górnych i dolnych deskach który potem ofrezujesz na równo.

Offline Bart100

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2015, 14:50:02 czas Polski »
Dzięki serdeczne!

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2015, 19:17:30 czas Polski »
Blacik do takiego mebelka powinien być wykonany z tzw. platką
czyli powinien wystawać po 2 mm.na stronę :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2015, 20:07:06 czas Polski »
skąd taka nazwa "platka" nigdy się nie spotkałem nawet google milczy.
Czy to może jakieś lokalne?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2015, 21:16:06 czas Polski »
spotkałem nawet google milczy.

No widzisz , google  to nie wyrocznia i ona wszystkiego nie wie  :)

U nas platka też funkcjonuje

Offline Bart100

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2015, 11:09:35 czas Polski »
Blacik do takiego mebelka powinien być wykonany z tzw. platką
czyli powinien wystawać po 2 mm.na stronę :)

Wiem wiem, nieznajomość prawa nie tłumaczy, w tym przypadku nieznajomość sztutki pewnie też nie, więc się nie tłumaczę :) Tak z ciekawości czy ta platka ma jakieś uzasadnienie, nie wiem techniczne, użytkowe itp - czy powinna być jedynie ze względów estetycznych?

Przy okazji, nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale nie znalazłem lepszego. Podczas składania miałem problem z oznaczeniem wszystkich elementów w jakiś sensowny sposób, tak żeby się w tym nie pogóbić. Pewnie są jakieś lepsze metody niż zapisywanie w rogach "prawy dolny przód lewy" i następnego dnia zastanawianie się następnego dnia co ja miałem na myśli :D Moglibyście podesłać jakieś linki, ewentualnie napisać jakieś porady, żebym przy następnym projekcie mógł podejść do tego nieco bardziej metodycznie?

Dzięki!

Offline Henry

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2015, 11:19:18 czas Polski »
Ja opisuję łączenia numerami na każdym elemencie i potem wiem że 1 do 1 a 3 do 3 (ale jak mam 3 do Ɛ to wiem że nadal coś nie tak ;) )

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2015, 13:40:23 czas Polski »
Platka - stosowana ze względów estetycznych ( trochę wytrzymałościowych )

Oznaczenie elementów polega na narysowaniu trójkąta na zebranych wszystkich elementach
 np. pionowych i znak będzie taki ^
wierzchołek oznacza górę  i środkowy element  zaś od wierzchołka w lewo - lewe elementy . Od wierzchołka  w prawo -prawe elementy ( można sobie ponumerować jak jest więcej grup podobnych elementów )

Poziome elementy kładziemy podobnie i znowu rysujemy trójkąt  ^  podstawa trójkąta będzie  pierwszym  dolnym elementem , wierzchołek zaś  najwyższym  górnym elementem , te w środku według narysowanych linii muszą dać trójkąt.

Offline Bart100

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2015, 14:50:10 czas Polski »
Proste i genialne, teraz się zastanawiam jak to się stało, że na żaden z tych pomysłów nie wpadłem :) Dzięki wielkie.
Ostatnie pytanie w tym wątku - jak najefektywniej usówać te oznaczenia, jeśli miejsce w którym znajduje się oznaczenie jest odsłonięte i nie będzie malowane farbą ani oklejane? Trzeba poprostu zeszlifować ? Czy może są jakieś "pisaki" lub inne narzędzia które łatwiej usunąć niż ołówek?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2015, 15:03:26 czas Polski »
Jarek nagrał szorta o usuwaniu ołówka.  Nie szlifowac bo to pogorszy sprawę.  Poprostu gumką myszka :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Bart100

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2015, 15:45:48 czas Polski »
No tak i znów prosta metoda, na którą nie wpadłem. Dla mnie przydałby się chyba osobny dział na forum - Pierwsze kroki :)
Dzięki wielkie!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2015, 16:34:38 czas Polski »
Ostatnie pytanie w tym wątku - jak najefektywniej usówać te oznaczenia, jeśli miejsce w którym znajduje się oznaczenie jest odsłonięte i nie będzie malowane farbą ani oklejane? Trzeba poprostu zeszlifować

Zazwyczaj oznaczenia te wykonuje się na wąskich krawędziach frontowych , które po montażu całości  styki  jak  i te krawędzie zazwyczaj  się  szlifuje . A jak nie - ( np. malowanie kryjące ) to oznaczenia robimy na spodnich stronach ,  a  w ostateczności można łatwo wybić numery łacińskie dłutkiem na niewidocznych krawędziach ,  czy połączeniach stolarskich (  np. cieśle tak znaczą belki )

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2015, 23:23:36 czas Polski »
ołówki i mazaki z płyt laminowanaych schodzą dobrze acetonem, nitro i zmywaczem do paznokci - to tak na przyszłość :)