09 Maja 2026, 18:10:22 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie o piłę taśmową.  (Przeczytany 13120 razy)

Offline Morświn

Pytanie o piłę taśmową.
« dnia: 22 Października 2015, 02:40:59 czas Polski »
Witam
i o rade pytam.
Sprawa wygląda następująco
szukałem pretekstu aby kupić nową zabawkę i znalazłem. Muszę wyciąć parę krzywizna (dopasowanie progów) i nie chcę kupować wyrzynarki bo później o niej zapomnę  :P.
Myślałem o wyrzynarce Bosch GST 150 CE ale znalazłem piłę jak na zdjęciach poniżej.
I tu zagwozdka cena prawie że taka jak wyrzynarka a taśmówka wydaje się znacznie bardziej uniwersalna. Szczególnie dla mnie ponieważ fajnie można formatować klocki przed toczeniem.

Pytanie do was Panie i Panowie czy ta maszyna jest coś warta?
Bo gdyby była to nówka to wiedział bym że nie ,a o co pytać bo w cenie~900zł nie dostaniemy niczego obiecującego.
Lecz maszyna ma 34lata i nauczony na przykładzie dwóch tokarek o podobnym wieku, wiem że tak niska cena i tak znaczny wiek nie muszą oznaczać szrotu... Tylko czy się nie mylę?

Jeżeli już się zdecyduje na nią to o co zapytać przed wyprawą (telefonicznie) bo jechać 300km na marne średnio mi się kalkuluje :P

I co sprawdzić na miejscu?

Szczerze przyznam że w życiu swym nie pracowałem na żadnej pile taśmowej i w tym temacie jestem zupełnie zielony.
Nie mam zamiaru rozcinać na niej metrów drewna raczej kilka kilkanaście deseczek miesięcznie lub jakieś wygibasy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Pytanie o piłę taśmową.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2015, 08:25:26 czas Polski »
To jest niewielka piła taśmowa - koła 10", blat 350 x 350. Ważne czy jest kompletna. Przydałoby się zdjęcie z tyłu, widok napinacza koła górnego, prowadników taśmy - górnego i dolnego, jaki jest stan okładziny kół. W takiej pilarce prawie nie ma się co zepsuć.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2015, 08:38:46 czas Polski »
Jestem tego samego zdania co kolega Amigorg. Ja kupiłem w tamtym roku większą taśmówkę i to własnej konstrukcji za 500 zł i też jestem zaodwolony. jeśli jest niedaleko można podjechać i obejrzeć, sprawdzić tym bardziej że to maszyna firmowa więc o jakiś błędach konstrukcji raczej nie ma co mówić. Ponadto to maszyna z czasów gdzie chińczycy u nas nie występowali.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2015, 09:00:00 czas Polski »
Koszta z paliwem wyjdą Cie z jakieś 1100zł do tego pewnie będziesz musiał dokupić 3 nowe brzeszczoty w różnym rozmiarze to już mamy 1250, a możesz mieć problemy z regulacją kół, tak aby taśma nie spadała, ciekawe w jakim stanie są łożyska prowadzące itp. Może to kosztować trochę nerwów. Nie wiem czy nie warto było by rozważyć nowej piły taśmowej Makita, kosztuje około 2000zł. Posiadam taką od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. W tej co podesłałeś brakuje mi culagi. Pozatym stracisz cały dzień na podróż, a nową maszyne przywiezie Ci kurier.
W jednej z moich realizacji możesz zobaczyć makitę na zdjęciu które zamieściłem. http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/domek-dla-dzieci-3970/

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2015, 09:18:13 czas Polski »
Ok tylko gdybym mial kase na Makite to nie pytal bym o ta. Brak calugi to nie problem bo da sie dorobic dzien na podroz tez nie stanowi problemu. Zapytam o okladzine na kolach i czy napiecie dziala.

Taka prawda ze nie bawil bym sie w takie cuda gdyby nie finanse.

Do tej pory brakuje mi czegos do wycinania lukow kol i innych pierdol a wyrzynarka choc pewniejsza (bo nowa) to mniej wszechstronna.

A przy okazji mozna podjechac do Czech:P::)

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2015, 09:37:03 czas Polski »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2015, 09:52:54 czas Polski »
Nie ma w sieci używanej makity?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2015, 10:30:24 czas Polski »
No szczerze nie widzialem

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2015, 10:54:51 czas Polski »
Bierz tą ze zdjęć, cana na tabliczce to  7000zł, to coś znaczy chyba ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2015, 11:22:16 czas Polski »
Pewnie znaczy ze 34 lata temu tyle kosztowala::)

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2015, 12:55:20 czas Polski »
Dobra
załóżmy że dało by rade zwiększyć budżet.
Pierwsze pytanie co sądzicie o czymś takim:
http://olx.pl/oferta/pila-tasmowa-CID628-IDb1MFD.html#6febc13c32
i czy ktoś ma pomysł jak to przewieźć w miarę tanio, bo z tego co się orientowałem to około 600-700zł najtaniej i to nie tak od ręki :-\.

Offline wojo72

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2015, 12:57:04 czas Polski »
Ta pilarka pojawia się w ofertach już od dłuższego czasu, może jeszcze z ceny da się coś urwać, przy takiej konstrukcji nie powinno być większych kosztów remontu choć ja bym szukał raczej czegoś z kołami 12'' lub więcej. Ja mam wyrób makitopodobny i porównując do tej to w chince mam dwie zalety których ta nie ma: dosyć precyzyjną culagę i dwa rowki w żeliwnym blacie poza tym cały szereg wad. Przy okazji pytanie do visMajor w makicie jest chyba regulacja prowadnicy taśmy taka sama jak u mnie w julowym meecu plastikowa listwa zębata schowana w aluminiowym profilu? Da się tego używać - bo ja mam ochotę odkręcić to i wyrzucić przez okno?

Wpis dotyczy tej pierwszej z wątku

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2015, 14:20:59 czas Polski »
Pierwsze pytanie co sądzicie o czymś takim:
http://olx.pl/oferta/pila-tasmowa-CID628-IDb1MFD.html#6febc13c32
Bał bym się podejść do tego mostrum. Odsłonięta taśma to dla ludzi którzy mają za dużo kończyń albo palców :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Października 2015, 14:29:22 czas Polski »
Przy okazji pytanie do visMajor w makicie jest chyba regulacja prowadnicy taśmy taka sama jak u mnie w julowym meecu plastikowa listwa zębata schowana w aluminiowym profilu?
Na szczęście jest metalowa ta zębatka, działa poprawnie chociaż czasem mogła by działać płynniej; dam jej 9/10.
Może za chwilę wrzucę kilka fotek z bliska. Generalnie maszyna super. Byłem zaskoczony pozytywnie możliwościami regulacji każdego koła w każdej płaszczyźnie. Wyregulowanie po zmianie taśmy to chwila.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2015, 14:32:40 czas Polski »
Poniżej kilka zdjeć, na jedym widać tą zebatkę.