16 Maja 2026, 22:09:32 czas Polski

Autor Wątek: Wyżynarka / piła / pilarka - co na początek?  (Przeczytany 7152 razy)

kozio

• Gość
Odp: Wyżynarka / piła / pilarka - co na początek?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Października 2015, 12:59:24 czas Polski »
Jeśli uda Ci sie znaleźć pilarkę z podłączeniem do odkurzacza to będzie super, zazwyczaj wyrzut wióra jest na bok i pracując nią w garażu mozna sporo nabrudzić. Walizka to też wygodna rzecz. Ta Ryobi to zwykła pilarka ręczna.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2015, 13:01:13 czas Polski wysłana przez kozio »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Października 2015, 20:41:19 czas Polski »
Można zrobić taką szynę jak na tym filmie czas 12;50 do zwykłej pilarki i też działa.

Offline Bart100

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Października 2015, 10:40:53 czas Polski »
Dzięki kozio - i chyba tak zrobię, zdecyduję się na tę Graphita. Później poszykam czegoś w stylu tej małej zagłębiarki parkside - tak na wypadek mniejszych prac, gdzie przydała by się zagłębiarka. Przy tej pierwszej realizacji miałem dwa elementy do wycięcia których zdecydowanie przydała by się zagłębiarka - a taka mała napewnoby wystarczyła.
Mam jeszcze pytanie co do cięcia pod kątem 45 stopni przy pomocy pilarki, ale to chyba wypadałoby założyć juz osobny wątek :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Października 2015, 12:50:49 czas Polski »
Pytaj tutaj, jak już rozmawiamy i gdybamy ;)

Offline Bart100

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Października 2015, 13:33:14 czas Polski »
Skoro nalegasz ;)
Chodzi mi o to czy można przyciąć pod kątem 45 stopni samą krawędź, czy do tego powinno być już inne narzędzie? Nie wiem jak dokładnie zadać pytanie, żeby było jasne więc opiszę hipotetyczną sytuację.
Zamawiam materiał wstępnie przycięty na wymiar. Chcę zrobić połączenia 45 stopni. Czy dam radę pilarką ściąć tak same krańce wybranych elementów, czy może te elementy które mają być łączone pod kątem powinienem zamówić dłóższe i jeśli tak to ile zostawić takiego zapasu żeby cięcie pod kątem było ładne i równe.
Nie wiem czy jasno to opisałem :) Ale tak na logikę wydaje mi się, że jakiś zapas powinien być, żeby nie ścinać samego "rogu" bo to różnie może być, coś się ukruszy, coś się ułamie... ale moze się mylę?:)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Października 2015, 15:15:56 czas Polski »
Witam
Cięcie pod kątem 45 st chcesz robić wzdłuż krawędzi czy w poprzek, jakie długie cięcia? Ja używam zagłebiarki festool do cięć wzdłużnych, czasem piły stacjonarnej, do listewek pod kątem 45 st pilarki stołowej z przyrządem (własnej konstrukcji) bądź ręcznej piły do cięcia pod kątem (stanley)

Offline Bart100

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Października 2015, 15:35:19 czas Polski »
Chodzi mi o cięcie wzdłuż krawędzi (chyba :) ) łączenie po kątem miałoby być łączeniem ścian - ścianek jakiegoś narazie w hipotetycznego mebla.
Zamawiam płytę (sklejkę) przyciętą na wymiar i czy pilarką bedę w stanie ściąć ładnie krawędź czy tę ścianę muszę zamówić dłuższą? Cięcia pewnie między 20 - 60 cm.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Października 2015, 15:36:40 czas Polski »
Wszystko zależy jak bardzo zdolny jesteś ;D
Da się ale na skali z pilarki za mocno nie polegaj ;)
Jeśli masz jakiś kątownik z kątem 45 stopni to ustaw sobie i przetnij coś na próbę.
Zmierz to i jak wyjdzie dobrze to jedziesz maleńki.
Trochę zapasu sobie zostaw ale nie musi to być metr ;D
1 cm na stronę zupełnie wystarczy.

Offline Bart100

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Października 2015, 15:59:57 czas Polski »
hehe zdolny taki, że nie wiem :D
Dzięki wielkie - decyzja podjęta!
Pozdrawiam

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Października 2015, 16:01:52 czas Polski »
Jeśli miał bym robić takie krótkie krawędzie w drewnie, sklejce i zależałoby mi na dokładności to postawił bym na frezarkę i frez 45 stopni. Próbowałem i jest super. Jest mi łatwiej powiedzieć bo mam frezarkę, co prawda Parkside ale do moich zastosowań to dla mnie Festool :D. Dłuższe krawędzie to raczej pilarka stołowa. Zagłebiarką będzie więcej zabawy bo szyna na krótkim elemencie nie jest stabilna. Można podkładać coś z boku ale jest więcej zabawy. Frezarką przykładasz przykładnicę do materiału ściskami i jedziesz.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Października 2015, 16:03:51 czas Polski »
Frezarką tylko bym poprawił żeby miała mniejszy zbiór.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Października 2015, 16:14:29 czas Polski »
Może masz i rację :).
Ja ustawiałem szynę na gotowo a najpierw jechałem przez listewkę hdf aby nie przestawiać listwy. Drugi raz i gotowe :)

Offline Bart100

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Października 2015, 16:25:33 czas Polski »
Jak zwykle nie jest to wszystko takie proste jak bym sobie życzył :)
Ok zakupy zaczynam od pilarki tak czy siak dalej będę kombinował... czy jest jakaś frezarka, którą zrobię to o czym piszecie a jednocześnie będę mógł zrobić otwory na lamele - znając życie to nie, ale zawsze lepiej zapytać :)