18 Maja 2026, 22:48:08 czas Polski

Autor Wątek: Wyżynarka / piła / pilarka - co na początek?  (Przeczytany 7166 razy)

Offline Bart100

Wyżynarka / piła / pilarka - co na początek?
« dnia: 22 Października 2015, 11:12:31 czas Polski »
Znowu pytanie z serii pierwsze kroki (trochę chyba między działowe, więc nie obrażę się jak trafi do kosza:) ). Jestem dopiero na samym początku - początku kompletowania narzędzi. Przy pierwszej realizacji bazowałem w dużej mierze na sprzętach pożyczonych. Na razie wszelkie poważniejsze cięcia większych elementów będę zlecał w miejscu zamawiania materiału. Chciałbym mieć jednak mozliwość bierzącego docinania w sposób możliwie schludny, prosty, ładny itp... Na pewno na razie nie będzie tego dużo, pewnie kilka, kilkanaście cięć w miesiącu. I teraz moje pytanie co radzilibyście kupić do tego celu. Chodzi mi o możliwie niedrogie narzędzie, które będzie wszechstronne i którym da się wykonać ładne cięcia. Ewentualnie może dwa bardziej niedrogie narzędzia ;)
Myślałem o wyrzynarce + może jakaś prowadnica do niej żeby móc ciąć równo - to na pewno było by wszechstronne. Ale może przy takiej ilości planowanych cięć lepiej pomyśleć o jakiejś dobrej ręcznej pile?

Offline Henry

Odp: Wyżynarka / piła / pilarka - co na początek?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2015, 11:28:30 czas Polski »
Wyrzynarka absolutnie nie. Jak już to może ręczna pilarka tarczowa z szyną.
Ręczną piłę i tak musisz mieć do drobnych docinek (polecam jakieś "japońskie" typu ryoba). Ale na początku pewnie nie będzie "prosto", więc żeby skrócić o kilka mm za szeroką deskę to może Cię to sporo nerwów kosztować ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2015, 11:33:36 czas Polski »
Wyrzynarka nawet przy prowadnicy sama prosto nie utnie, to Ty prowadząc ją sprawiasz że brzeszczot nie ucieka.
Jakie cięcia będziesz robił?

Offline Bart100

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2015, 11:43:36 czas Polski »
Dzięki!
Pilarki ręczne pewnie znajdę jakieś polecane w którymś wątku - poszukam.

Jakie cięcia będziesz robił?

Hmm to pytanie dla laika jak ja nie jest takie proste, nie wiem jakie mam do wyboru :) Postaram się wytłumaczyć:
Na razie ciął będę głównie w miękkim drewnie i sklejkach.
W grę na pewno wchodzić będzie docinanie elementów już gotowych (powiedzmy źle podałem w zleceniu i muszę poprawić). Czyli zwykłe podłużne i poprzeczne cięcia prostopadłe.
Z czasem chciałbym pewnie zacząć robić łączenia 45 stopni, ale to chyba muszę się jeszcze frezarki dorobić.

To tyle narazie, chodzi mi porprostu o dociananie na wymiar.

Offline alehar

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2015, 12:37:02 czas Polski »
Przejrzyj Forum - były wątki na ten temat...
Jak dla mnie to pilarka, później reszta....
Pozdrawiam Alehar

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2015, 13:30:02 czas Polski »
Tu w miarę uniwersalna i dokładna będzie zagłębiarka.
Wyrzynarka to do krzywych cięć i wycinania nieregularnych kształtów.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2015, 14:12:56 czas Polski »
Tu w miarę uniwersalna i dokładna będzie zagłębiarka.
Też mi się tak wydaje :)

Offline Bart100

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2015, 14:53:47 czas Polski »
Dzięki wielkie za porady, zagłębiarka to fajna opcja rzeczywiście, tylko jednak dość droga jak na takie zupełnie amatorskie zabawy jak moje, przynajmniej na tym etapie. Z tego co na forum doczytałem tanich raczej nie ma sensu kupować... no nic pomyślę, moze uda znaleźć się coś używanego.
Jeszcze raz dzięki!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2015, 15:09:06 czas Polski »
Do amatorskich zabaw to pilarka ręczna ja mam np Graphita za 200zł i przykładnica z mdfu zrobiona.
Działa choć o czystych cięciach w płycie nie ma co liczyć ale poprzycinać da się.
pozdrawiam

Offline Bart100

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2015, 15:55:30 czas Polski »
To brzmi już lepiej :) a co masz na myśli pisząc o płycie, jakie dokładnie? Sklejkę poszarpie? W jakim stopniu zależy to od tarczy jaką się zastosuje?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2015, 16:10:16 czas Polski »
Chodzi o płytę laminowana meblowa.  Dobra ostra tarcza i sklejki nie powinno szarpać

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Bart100

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2015, 16:36:11 czas Polski »
Super, dzięki!

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2015, 20:53:17 czas Polski »
Też mam tą Graphita, w zestawie były dwie tarcze. Służy mi do brzegowania i formatowania grubej OSB, której sam nie załaduje na MLT. Na OSB rzaz jest ładniutki, nie wiem jak na sklejce. Zawsze można dokupić jakąś lepszą tarczę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2015, 21:17:59 czas Polski »
Dokładnie robię tak samo, najpierw wyrzynarka lub graphit'ka a potem mlt100.
Taka pilarka ręczna jest niezastąpiona ale teraz pewnie wybrałbym akumulatorową.

Offline Bart100

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2015, 12:47:36 czas Polski »
Dzięki jestem bliski zdecydowania się na tą Graphita. Zastanawiam się jeszcze nad czymś używanym, np.: http://olx.pl/oferta/pilarka-tarczowa-black-decker-dn-59-1020w-CID628-IDc9isb.html#b4eb782de7
Myślicie, że warto? To jest nie daleko odemnie mogę podjechać i obejżeć - na co zwrócić uwagę?
Jeśli urządzenie ma regulację głębokości cięcia tak jak ten B&D to nie znaczy to że można używać go jak zagłębiarki?
Jeśli używaną zagłębiarkę to jakiej szukać? Czy coś takiego jest ok: http://olx.pl/oferta/zaglebiarka-pilarka-tarczowa-ryobi-nowa-CID628-IDa3AfW.html#54b6f03cb6 ? Z wyglądu nie jestem przekonany czy to na pewno zagłębiarka.
Z góry dziękuję za rady.