09 Maja 2026, 10:59:41 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg do wszystkich urządzeń  (Przeczytany 9452 razy)

Offline Thodd

Odciąg do wszystkich urządzeń
« dnia: 23 Października 2015, 11:39:04 czas Polski »
Mam takie pytanko: mam odciąg z wężem o średnicy 120mm podłączony do strugarki. Jak najmądrzej dołączyć do tego węże odciągające od przecinarki Bosch oraz dołączać do innych ręcznych urządzeń typu szlifierka? Chodzi o to aby za każdym razem nie trzeba było wszystkiego przezbrajać. Gdzie kupić jakieś redukcje?

kozio

• Gość
Odp: Odciąg do wszystkich urządzeń
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2015, 11:40:42 czas Polski »
Kup rozgałęziacze lub trójniki w sklepie hydraulicznym, najtaniej i sprawdzone przez wielu ;D

Offline Thodd

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2015, 11:47:18 czas Polski »
Rozumiem, że takie kanalizacyjne?  :) A stosujecie jakieś metalowe uziemienie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2015, 13:42:25 czas Polski »
Jeżeli masz kilka maszyn i urządzeń najlepiej zrobić instalację na stałe. Najlepsze są rury metalowe ale wielu robi takie instalacje z rur kanalizacyjnych. Zależy ile masz miejsca i jak często pracujesz. Potrzebne są różne rozdzielacze, końcówki, redukcje, zasuwy.
Możesz takowe kupić w JULI (czasami są), możesz kupić w Uni-maxie: http://www.uni-max.com.pl/instalacje/odciagi/obrobka-drewna/   
możesz też zrobić je sam - np. takie jak na filmach Mariusa Hornbergera, przejrzyj jego filmiki pokazuje instalacje typu SAM: 
   . Instalacje ze względów bezpieczeństwa powinny być antystatyczne, metalowe bądź z tworzywa uziemione.
Jeżeli nie będziesz robił instalacji, to wystarczy rozgałęźnik, redukcje i zasuwy kupiony jw. lub zrobiony ze sklejki i króćców kanalizacyjnych.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2015, 13:50:32 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2015, 14:33:23 czas Polski »
....oraz dołączać do innych ręcznych urządzeń typu szlifierka?
I jeszcze jedno, do elektronarzędzi, szlifierek itp potrzebny jest odkurzacz warsztatowy, który zapewnia dużą prędkość powietrza, nie powinno się ich podłączać do instalacji odciągowej ogólnej - wystąpi bardzo duże dławienie na redukcji 150/35 mm i nie będzie prawidłowo działać. Dlatego warto mieć osobno odciąg do maszyn i odkurzacz ( najlepiej z separatorem) do elektronarzędzi.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2015, 15:47:16 czas Polski »
A jak najlepiej uziemic taka instalacje z rur kanalizacyjnych?

Offline Thodd

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2015, 17:10:24 czas Polski »
amigorg: dziękuję za pomoc. Mam odkurzacz warsztatowy i używam go do narzędzi ręcznych.
Myślałem, że odciąg będzie lepszy (wydajniejszy) a wszystkie wióra pójdą do jednego worka  :)
A co z przecinarką Bosch?
Tam jest króciec jeśli się nie mylę 63mm (z redukcją do 35mm) - czy mogę ją podłączyć do odciągu (króciec 120mm) czy również będzie problem dużego dławienia?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2015, 17:39:31 czas Polski »
podepnę się pod temat. żona, to znaczy mikołaj , chce mi kupić prezent na święta. zastanawiam się nad tym odciągiem. czy moc 1,5kw oraz wydajność na poziomie około 2500m3/h jest wystarczająca ? oraz najwazniejsze, czy warto dopłącać do worka filcowego? podobno lepszy
http://allegro.pl/odciag-trocin-pylu-2530m3-h-worek-filc-waz-3mb-i5788413258.html

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2015, 18:17:23 czas Polski »
czy warto dopłącać do worka filcowego? podobno lepszy
No pewnie, mocniejszy więcej prezentów wejdzie ;D :P
Oj niedobry Krzyś niedobry :P
 :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2015, 18:18:10 czas Polski »
Warto

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2015, 19:35:40 czas Polski »
Czy moc jest wystarczająca do obsługi wyrownywarki powiedzmy hammer a3? Bo docelowo takich parametrów maszyny będę w Przyszłości szukał.  A jeśli sobie z nią poradzi to z moją piłą tym bardziej

wysłane przy użyciu tapatalk

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2015, 20:33:51 czas Polski »
odpowiem jak jest  u mnie , to sobie porównasz

Wydajność 2800 m3/min
silnik 2,2 kw
worki 500 l
daje radę strugarce i pile  jednocześnie

Offline sajo

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2015, 21:39:40 czas Polski »
ja stoje na stanowisku, że bez filcowego w ogóle nie warto. Płócienny przepuszcza najmniejsze, niewidoczne cząsteczki pyłu, a one są najniebezpieczniejsze dla zdrowia. Człowiek ma złudne przeczucie, że nie ma pyłu w warsztacie a syf trafia do płuc. A odciąg rozsiewa ten mikroskopijny pył po całym warsztacie.

Offline arturs

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2015, 22:07:38 czas Polski »
to już jak filtry mają być porządne to włókninę EU3 EU4 kupić i zrobić dodatkową ramkę i będzie super..

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2015, 22:18:57 czas Polski »
Docelowo mam plan aby odciag obudowac gdzieś w rogu warsztatu tak, aby powietrze wracało do warsztatu przefiltrowane.  Ale to plan na Przyszłość. Narazie będę uzywal Przy otwartych drzwiach warsztatu w ciepłe dni. Czy ktoś z was kupował kiedyś coś od maktek/ cortek ?

wysłane przy użyciu tapatalk