01 Maja 2026, 05:55:32 czas Polski

Autor Wątek: DESKI ŁUKOWE  (Przeczytany 3306 razy)

Offline anyzratak6

DESKI ŁUKOWE
« dnia: 27 Października 2015, 21:21:40 czas Polski »
Sprzedam deski łukowe, wymiary dł. do 160 cm, szer do 40 cm.
o promieniu nie mniejszym niż 2,5 m i nie większym niż 3,5 m z każdego gatunku drewna, wycinane z okrągłych pni.

Deski cięte tą techniką doskonale zachowują wytrzymałość, nie podlegają procesowi wichrowania podczas suszenia. Proces suszenia bardzo krótki ze względu na poprzeczne cięcia.

Możliwości wykorzystanie desek łukowych są nieograniczone

Idealne do urozmaicenia ogrodowej scenerii, do budowy ciekawych mebli, wystroju wnętrz oraz jako elementy konstrukcyjne

Jestem jedynym obecnie wykonawcą desek łukowych.

http://olx.pl/oferta/deski-lukowe-CID628-IDcmKYd.html#949c4f4f10

Zapraszam do kontaktu, również większe ilości
TEL. 880 686 557

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: DESKI ŁUKOWE
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2015, 21:32:59 czas Polski »
Deski cięte tą techniką doskonale zachowują wytrzymałość, nie podlegają procesowi wichrowania podczas suszenia. Proces suszenia bardzo krótki ze względu na poprzeczne cięcia.

Możliwości wykorzystanie desek łukowych są nieograniczone

przeczytaj regulamin

a

nawiasem

wiesz co wyżej napisałeś ? 
Uzasadni doskonałą wytrzymałość deski  a jej poprzeczne ciecie i krótki proces suszenia

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2015, 21:51:04 czas Polski »
tomekz... poczekamy z delete na odpowiedź ;) sam jestem ciekaw co zobaczymy
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline anyzratak6

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2015, 17:13:03 czas Polski »
Witam, ponownie- przed Państwa deletem przepraszam za nie zapoznanie się z regulaminem (obiecuje poprawę)
Powracając do tematu DESEK ŁUKOWYCH, deski testowane są od roku czasu, do moich konstrukcji.
Przykłady z nich załączone zostały do zdjęć. Doskonałym przykładem jest leżak -testowany przy 150 kg (proszę o dokładne przyjrzenie się konstrukcji).

Jeżeli chodzi o suszenie deski po przecięciu na powietrzy w ciągu 2 tygodni osiągają 14% wilgotności.

Zapraszam Pana Administratora do przetestowania osobiście zachowania tego produktu (i proszę przytyć :) ) pozdrawiam i zapraszam do kontaktu
Pozdrawiam Mietek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2015, 22:19:06 czas Polski »
Nie pojmuję dlaczego te deski mają wysychać szybciej nią proste?
Proszę o wyjaśnienie.

Offline anyzratak6

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2015, 19:45:13 czas Polski »
A co szybciej schnie sęk czy lita deska?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2015, 22:33:12 czas Polski »
Przepraszam , ale te forum jest aby sobie wzajemnie pomagać i dzielić się wiedzą oraz doświadczeniem.
Twoja odpowiedź jest nierzeczowa i wyczuwam ironię.

Jeśli kolega nie potrafi wytłumaczyć dlaczego deska wycięta w łuk ma wyschnąć w 2 tygodnie podczas gdy prosta potrzebuje 2 lata, to nie widzę sensu aby ten temat ciągnąć, jako że zakrawa mi na reklamę.

I na koniec odpowiadając na zapytanie to czy widziałeś gzieś sęk wielkości deski? Tego się nie da porównać.

Pozdrawiam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2015, 09:20:39 czas Polski »
Twoja odpowiedź jest nierzeczowa i wyczuwam ironię.

Domyślam się co kolega miał na myśli , choć wypadało z jego strony rozwinąć zagadnienie. Słoje w sęku są ułożone poprzecznie co do słoi  w  desce  . Ale czy taki poprzeczny ( skośny) układ słoi  tak mocno przyspiesza wysychanie tarcicy? Ja wątpię .

Offline krit 6

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2015, 11:20:50 czas Polski »
Deski łukowate na pewno schną dużo szybciej, niż cięte prosto. Bierze się to stąd, że drzewo ma kanały którymi pobiera wodę. Poprzecinanie tych kanałów powoduje, że woda szybko z nich wychodzi. Dlatego susząc drewno należy zawsze malować czoła drewna, aby nie doprowadzać do gwałtownego przesychania i pękania czół, zatrzymać wilgoć co powoduje  równomierne schnięcie desek.  W deskach łukowatych kanały te są bardzo krótkie  i woda szybko się wydostaje nie powodując pęknięć i nie tworzy naprężeń które odkształcają deski.

Offline morosoph

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2015, 17:00:59 czas Polski »
Kolega krit 6 ma całkowitą słuszność. Dodam jeszcze do siebie, że doskonale to widać, jak się wytnie krążki grubośćci np 0,5 cm /im cieńsze tym lepiej/ z konara gałęzi. Razu pewnego pociąłem sobie takowe z czerwonego dębu na podstawki pod piwo i patrząc pod światło słoneczne widać doskonale całą budowę drzewa i owe kanaliki /po prostu prześwituje słońce/ którymi woda transportowana jest do końców gałęzi/drzewa. Podstawki po paru godzinach w pełnym słońcu zrobiły się dość pokaźnie wklęsłe/lub wypukłe- już nie pamiętam. Po odwróceniu wróciły do płaskości.
   Natomiast chyba brakuje mi pamięci operacyjnej, ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić na czym polega specyfika wycinania takich desek łukowych bo patrząc na zdjęcia mam wrażenie że one są po prostu/po łuku :D/ wyginane

Offline anyzratak6

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2015, 17:22:24 czas Polski »
Witam wszystkich :)

owe pytanie które zadałem nie miało być ironiczne lecz zmusić Państwa do myślenie. Bardzo dobrze sprecyzował odpowiedz krit6 (dokładnie tak jest) Jeżeli chodzi o ostatnią wypowiedź deski nie są wyginane :). Bardzo cieszę się z dyskusji na forum.

Pozdrawiam i zapraszam do przetestowania produktu ( w końcu znajduje się w dziale sprzedam) :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2015, 21:15:26 czas Polski »
Ale czy taki poprzeczny ( skośny) układ słoi  tak mocno przyspiesza wysychanie tarcicy? Ja wątpię .

?

Dodam jeszcze do siebie, że doskonale to widać, jak się wytnie krążki grubośćci np 0,5 cm

Coś prawdy jest , ale to sa poprzeczne ciecia

W deskach łukowatych kanały te są bardzo krótkie  i woda szybko się wydostaje

I tu jest coś prawdy ,

ale

Świerza tarcica  w  2 tygodnie   wyschnie na powietrzu na 14 % ?

Proszę sobie uświadomić , że z kłody śr.40 cm wycinamy deskę grub.4 cm  i dług  160 cm  o łuku 250 cm .
Taki wycinek nie będzie miał wcale poprzecznego  układu słoi  , a w środkowym jego odcinku długość słoi  prostych będzie  dochodzić  do  ok 70  cm . Czym bliżej końcówek deski słoje będą co raz krótsze , ale zawsze ustawione skośnie , a nie poprzecznie .Sugeruje to , że końce wyschną  szybciej , a czym bliżej środka tym wolniej. Zależy teraz gdzie wbijemy wilgotnościomierz .No i czy przy takim suszeniu , faktycznie nic nie pręży  deskę.
Co do wytrzymałości , to jak wspomniałem , krótkie słoje na końcówkach takich desek ja osłabiają

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2015, 23:51:37 czas Polski »
Mam takie samo zdanie. 14% w daw tygodnie nierealne.
Te deski nie będą schły równo.

Część deski z krótszymi kanalikami będzie schła szybciej od tej części, która bedzie miała kanaliki nienaruszone wewnątrz deski
Pozdrawiam

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Października 2015, 06:44:49 czas Polski »
Te kanaliki to cewki w drzewach iglastych i naczynia w liściastych

Offline morosoph

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Października 2015, 10:05:18 czas Polski »
I trudno nie poprzeć tomkaz i Liroroberta