11 Czerwca 2026, 09:26:05 czas Polski

Autor Wątek: 1-8 listopada  (Przeczytany 2850 razy)

Offline Rizer

1-8 listopada
« dnia: 01 Listopada 2015, 16:21:22 czas Polski »
Witam. Czas od 1. do 8. listopada jest szczególny dla chrześcijan. Proponuje więc, aby każdy który się za chrześcijanina uważa pomodlił się właśnie w tym czasie za dusze w czyśćcu. Modlitwa ,,Wieczny odpoczynek" odmówiona za naszego bliskiego zmarłego albo po prostu, ogółem za ,,cierpiące dusze w czyśćcu" na pewno nie zaszkodzi, dużo wysiłku nie kosztuje, a możemy owym duszom  pomóc. Żeby nie były to słowa bez pokrycia to dodam, że ja będę się modlił w każdy z tych dni.

Bóg zapłać.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

akwa-stolarz

• Gość
Odp: 1-8 listopada
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2015, 17:37:35 czas Polski »
Nie trzeba przypominać, ale dziękuję jako chrześcijanin :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2015, 22:56:46 czas Polski »
Pięknie dziękuję za ten wpis i mam nadzieję że nie wywołają ataku.
Podpisuję się pod tym i dopowiadam że nawiedzając z modlitwą kościół lub kaplicę w uroczystość Wszystkich Świętych oraz w Dniu Zadusznym, możemy pod zwykłymi warunkami uzyskać odpust zupełny, czyli całkowite darowanie kar dla dusz w czyśćcu cierpiących. Ponadto wypełniając określone warunki, możemy uzyskać odpust zupełny od 1 do 8 listopada za pobożne (czyli modlitewne) nawiedzenie cmentarza. Odpust zupełny możemy uzyskać raz dziennie. Warunki uzyskania odpustu zupełnego:

1. Wzbudzić intencję jego otrzymania.
2. Być w stanie łaski uświęcającej.
3. Wyzbyć się przywiązania do jakiegokolwiek grzechu.
4. Przyjąć w tym dniu Komunię Świętą.
5. Odnowić naszą jedność ze wspólnotą Kościoła poprzez odmówienie: “Ojcze nasz”, “Wierzę w Boga” oraz modlitwy w intencjach bliskich Ojcu Świętemu.

Rozróżnia się odpust: zupełny i cząstkowy.

Odpust zupełny –  uwalnia od kary doczesnej należnej za grzechy w całości.

Odpust cząstkowy – uwalnia od kary doczesnej należnej za grzechy w części, jest oznaczany bez określania dni lub lat. Kryterium miary tego odpustu stanowi wysiłek i gorliwość, z jaką ktoś wykonuje dzieło obdarzone odpustem cząstkowym.

Szczęść Boże.

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2015, 23:05:52 czas Polski »
Nie widziałem że na naszym forum są tacy pobożni ludzie. Ale już wiem i cieszę się z tego

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2015, 23:19:27 czas Polski »
A według mnie nie ważne czy i w co kto wierzy albowiem nie to świadczy o człowieku lecz jego czyny i to jakim jest każdego dnia.
I uprzedzając co poniektóre "gorące głowy" proszę o niepodejmowanie dyskusji na temat wyższości jednej wiary nad inną lub też ateizmu itp. To są osobiste sprawy każdego i nie powinny nas dzielić.
Ja cieszę się, że na forum jest tylu wspaniałych ludzi. Choć zapewne różni nas wiele za to łączy jedno - miłość do drewna i chęć dzielenia się tym z innymi.

Offline lid

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2015, 07:55:03 czas Polski »
Przyłączam się. Każdego dnia będę odmawiał nieszpory. A żeby było bardziej to jeszcze je zagram i zaśpiewam... :)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2015, 15:43:02 czas Polski »
A ja też się chętnie do modlitwy dołączę.  :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2015, 17:32:42 czas Polski »
Widzę, że w mojej dawnej parafii św. Andrzeja Boboli duszpasterstwo na wysokim poziomie. Przyłączam się do tematu.

Offline Rizer

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2015, 21:40:48 czas Polski »
To widzę, że kolega blisko mnie mieszkał. A wie kolega, że już nowy kościół stoi. Chociarz wcześniejszy po remizie był fajniejszy ;)

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2015, 21:57:48 czas Polski »
Wiem, wiem, jak byłem starszy o jakieś trzy.cztery lata niż masz teraz, też nasza parafia budowała nowy kościół na Narcyzowej. Jest tam kilka cegiełek ode mnie. I tak sobie myślę, że teraz nowa parafia z Narcyzowej powinna przyczynić się do Naszego kościoła.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2015, 07:53:05 czas Polski »
Prawdzwy kościół budowany jest w sercach naszych, a reszta to tyko "Marność nad marnościami"
Tak samo jak i my z prochu powstaimy i w proch się obrócimy , ta samo po budynkach nic nie pozostanie.
Nie mniej są bardzo ważne i dbać o nie trzeba.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk