03 Maja 2026, 10:25:01 czas Polski

Autor Wątek: proste ostrzenie  (Przeczytany 5570 razy)

Offline stanis

proste ostrzenie
« dnia: 01 Listopada 2015, 21:03:52 czas Polski »
Podpatrzone gdzies w internecie. Sprawdzilem faktycznie pomaga.

Offline morosoph

Odp: proste ostrzenie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2015, 11:08:12 czas Polski »
Pomysł do przetestowania. Tylko zmień ustawienia aparatu- robisz duże zdjęcia niskiej jakości i fatalnie widać, a do tego przepuszczone przez jakiś filtr

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2015, 13:34:47 czas Polski »
z chęcią również przetestuję !! chociaż trzeba robic chyba w róznych kątach ponieważ ostrze również nie są pod takimi samymi kątami ? no i dochodzi również kwestia tego, czy ktoś ostrzy na papierze czy na kostce ?! ale to jak najbardziej do wypracowania jest !! POmysł fajny !

Offline stanis

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2015, 10:16:23 czas Polski »
Oczywiscie mozna dowolnie przerabiac ten przyrzad na wlasne potrzeby. Koszt praktycznie zerowy. Mozna zrobic z odpadow . Ja ostrze na plycie laminowanej . Slizgi smaruje swieczka

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:16:14 czas Polski »
Brakuje jakiegoś przetrzymywanie dłuta aby się nie ślizgało góra-dół

Offline prezio

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:53:39 czas Polski »
Kąt ostrzenia dłut wynosi około 30 stopni. Czyli można zrobić sobie stopę na 27 stopni i 32 i gotowe.
Prawda Panowie i Panie jednak jest taka, że naostrzenie dłuta płaskiego nie jest wcale trudne bez podpory :) Wystarczy spróbować, a później kilka dni-tygodni dopracować chwyt. Później na oko już widać jak się dłuto kładzie podczas ostrzenia. Stawy same łapią kąt ;) To zostaje.
A żłobaki? profilowe V? łyżki? noże? rylce? itd.?
Dłuto płaskie jest najłatwiejszym do naostrzenia ręcznie. Jeśli wolno mi coś doradzić, to odradzam ostrzenie w ten sposób płaskiego dłuta, jeśli ktoś korzysta również z innych profili dłut. Może i uda się naostrzyć płaskie do perfekcji, jednak problem pojawi się z innymi ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:57:25 czas Polski »
To pisze człowiek który ma to opanowane do perfekcji a my jesteśmy śmiertelnikami Szczepanie.
Mam taki przyrząd jak z linku tylko zakupiony na dluta.pl i faktycznie pomaga.
Polecam a pomysł z odpadów też fajny i prosty.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2016, 00:02:29 czas Polski »
Kozio, pogrubiłem zaznaczenie na fakt, że jeśli ktoś korzysta z innych profilowanych dłut, to taka stopa jest tylko połowiczną pomocą ;)
W przypadku dłut stolarskich jest to jak najbardziej dobre rozwiązanie.
Też mam prowadnik Stanleya do dłut. Ostrzyłem na nim właśnie płaskie dłuta, jednak jak przyszło mi do innych kształtów to zrozumiałem, że nie tędy droga :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2016, 08:50:45 czas Polski »
Wszystko jasne, umiem czytać i to nawet ze zrozumieniem od jakiegoś czasu.
Masz całkowitą rację bo sam przy żłobaku się nie lada namęczyłem, a i tak nie jest super.

Tak czy inaczej brawo za pomysł.

Offline prezio

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2016, 10:38:00 czas Polski »
Na poczatku uzywalem prowadnicy stanleya, pozniej tez ostrzylem na wolnoobrotowym ala tromek ;)
Teraz ostrze recznie z uwagi na roznorodnosc dlut.
Scheppach 9a'la Tromek pozostal do dlut na tokarke;)
Dluta ireczne i ostrza do strugow - recznie.
I faktycznie reka sie uklada samea po jakims czasie. Kat bedzie zawsze przyblizony. Ale przeniez nie ma to wiekszego znaczenia czy lapiesz 30 czy 28 - wazne zeby trzymac ten sam podczas ostrzenia i  a i mikro faze zrobic latwo ;) Przy recznym - wazne jest zeby nie ciagnac ostrzenia w nieskonczonosc tylko od czasu do czasu spojrzec na ostrze i zobaczyc czy aby reka nie uciekla;) przy kilku ruchach latwiej skorygowac blad ;)
Podpora jest dobra jezeli zawsze ostrzysz ten sam kat i te same dluta. Jak zaczniesz ostrzyc dluta okragle czy rzezbiarski - to juz niestety trzeba robic inaczej - wiec po co uczyc sie kulku sposoobow, nie lepiej dopracowac jeden. Jedno wieksze zastosowanie, ktore widze w duzej prowadnicy to dluta gniazdowe - ciezko na stanleyu je odpowiednio przykrecic - ruszaja sie i cienkie dluta (male rozmiary) - tez ciezko je wpasowac. Dlatego wszystkie robie recznie ;) Forma sie przydaje kiedy mamy cos nietypowego ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2016, 16:08:27 czas Polski »
Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie :) zawsze miałem problem z ostrzeniem z ręki