08 Lipca 2026, 18:27:20 czas Polski

Autor Wątek: Dwa małe pytania (łączenie płyt oraz szczeliny frontów).  (Przeczytany 12777 razy)

Offline Fafi

Dwa małe pytania (łączenie płyt oraz szczeliny frontów).
« dnia: 04 Listopada 2015, 01:28:31 czas Polski »
Witam,

Jak łączycie płyty w takim przypadku jak na rysunku poniżej? Czy dać kołki na przemian?(czerwone linie na rys). Czy są jakieś inne metody? (tak - scianki muszą być w ten sposób).

Drugie pytanie jak dużą dajecie szczelinę pomiędzy frontami/ ile mm mniejszy front od korpusu? Standardowo liczą (korpus - 4mm)(w skrócie, nie liczac że jest więcej frontów niż jeden na korpus). co daje 2mm na każdej ze stron? Potrzebuję żeby fronty zakryły sciankę korpusu jak najbardziej.
Jak wy to robicie? Z tego co czytałem na necie to odejmują pomiędzy 2-4 mm, czy lepiej trzymać się twardo zaleceń producentów zawiasów?

Offline SpecPiotr

Odp: Dwa małe pytania (łączenie płyt oraz szczeliny frontów).
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2015, 07:12:18 czas Polski »
Witam. A czemuz to tak musi wygladac to laczenie ? Ale jesli juz musi to jedna czesc przykrecilbym komfirmatami a druga na kolki. Jesli male w miare elementy to na lamelki i skleil ale to juz kwestia przyzwyczajemia. Moszesz tez na mimosrody (osobiscie nie lubie). Lacznikow do tego typu polaczen jest mnostwo na rynku.
 Co do szczelin. Jesli jest to pojedyncza szafka z jednym frontem na zawiasie zewnetrznym to 2 mm wezsze. Jesli kilka szefek obok siebie i kazda ma po swoj front (jak np w kuchni) to wtedy 4 mm wezsze. Natomiast jesli jest 1 korpus z kilkoma frontami to szczelina miedzy nimi robie na 3 mm.
Brzegi korpusu sa w kolorze frontu. A szczelin mniejszych nie ma co bo to naprawde dobrze wyglada a musisz miec zapas na regulacje (blad oka, blad pomiaru etc).
Pozdro

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2015, 07:14:12 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2015, 10:39:09 czas Polski »
Ja w takim przypadku stosuje podobnie jak kolega:
jeden bok na konfirmaty, a drugi na kołki (+klej) i mimośrody. Mimośrody stosuję głównie po to aby do klejenia nie używać ścisków (no chyba że wymaga tego dana sytuacja) ale również jako dodatkowe wzmocnienie.
Jeśli chodzi o fronty to w 100% popieram przedmówcę
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline Fafi

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2015, 12:41:41 czas Polski »
Dzieki za odpowiedz.
Czyli zastosuję kofirmaty + kołki.
Jeszcze może przerobię projekt tak żeby pionowa scianka była cała a boczne w 2ch kawałkach, będzie stabilniejsze.

Szczelinę pomiędzy frontami chcę jak najmniejszą - a boję się żeby drzwiczki nie zachaczały o siebie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2015, 12:48:43 czas Polski »
Jeszcze może przerobię projekt tak żeby pionowa scianka była cała a boczne w 2ch kawałkach, będzie stabilniejsze.

Estetycznie i bardziej  fachowo

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2015, 13:39:45 czas Polski »
I nie mozna bylo tak od razu ?

Ps. Co znaczy "pionowa cala a boczne w 2 czesciach" ?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline Fafi

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2015, 14:50:08 czas Polski »
Dokladnie chodzi o to ze utknalem w miejscu gdzie plyty łączą się "na krzyz"... z powodów czysto estetyczno/finansowo/konstrukcyjnych musi tak być. najlepiej jakby to byly 4 osobne płyty połączone w jednym punkcie (co raczej nie jest możliwe, a przynajmniej tak łatwe do osiągnięcia). Dlatego będą 3 płyty - 1 cała + 2 w kawałkach. Ze wzgledow konsturkcyjnych/fachowych/estetycznych pionowa bedzie cała a w poziomie będą 2e. Problem był jak połączyć 2 płyty z 1 pionowa na tym samej wysokości.(na rysunku jest o co mi chodzi)  Tak w skrócie.

Zanim zaczne cos majstrowac to wolę zapytać :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2015, 16:39:33 czas Polski »
Wrzuc projekt calej szafki to latwiej bedzie doradzic konkretnie.

Ja w tyk przypadku uzylbym lamelek i komfirmantow tak jak pisalem eczesniej jesli nie bedzie na tym megaciezarow.

« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2015, 16:50:27 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2015, 16:44:17 czas Polski »
Przyrząd wolfcraft do kolkowania i na kołki

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Fafi

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2015, 16:59:38 czas Polski »
Przerobiłem projekt całkowicie, dodałem dodatkową ściankę i zrobiłem jakby osobną skrzynię/korpus, chciałem tego uniknąć ale później nie zgadzałyby mi się szczeliny frontów. Nie były by takie same więc nic z tego.
Tutaj wycinek o co mi chodzi.

Pomiędzy front a front2 dałem dodatkową ściankę i teraz jest ok. Nawet będzie mi to łatwiej zlożyc na warsztacie i zamontować u klienta niź składać to wszystko u niego na miejscu.

Ale na przyszłość dobrze wiedzieć jak takie coś zamontować.

wolfcrafta mam i nim też planowałem to zrobić.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2015, 17:17:07 czas Polski »
Szczerze to teraz troche zglupialem. Dlaczego mialyby sie nie zgadzac szczeliny ? Po co dodatkowa plyta ? Rozumiem na rysunku jej nie ma. I czy mi sie wydaje czy wieniec gorny tez jest przedzielony w polowie grubosci pionu ?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline Fafi

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2015, 18:44:41 czas Polski »
nie jest przedzielony, czerwony i zielony zarys frontów robi iluzję czarnego. brak jest też na rys dodatkowej ścianki.
Tutaj fronty i co chcę uzyskać:
niebieskie kropki to zawiasy, tam gdzie czerwone strzalki fronty mają zakrywać korpus całkowicie (na rysunku sa nie zakryte).

Pionowe boki frontów mają towrzyć jedną linię, tak samo poziome. Do tego mają jeszcze zakryć ścianki korpusu. I tutaj utknąłem.

Moze powiekszyc tylko front A? Ale czy wtedy "zmiesci" mi się front B(zawiasy są od tej samej strony)?
Albo przesunac scianke działową o około połowę grubości płyty...

Gdyby nie ta część bez frontów to bym nie miał problemów.
muszę popatrzeć na foty na internecie jak inni to robią bo już zgłupiałem.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2015, 19:22:08 czas Polski »
Sprawa jest dosc prosta. Sam korpus jak polaczyc na krzyz to juz wiesz. Front C robisz 2 mm wezszy od szer korpusu i jego prawa strone na zero regulujesz. Tak samo front A. Ja nie dostawialbym zadnych scianek tylko front B zamontowalbym ze zawiasach wewnetrznych z tym ze zamontowanych jak zewnetrzne (wiercenie na prowadnik 37 mm). Od gory A i B odejmij 1 mm (ja bym dal 3 ale skoro jestes pewny przekatnych to zrob na ciasno). Lewej strony  A i C na zero bym nie robil bo bedzie problem z regulacja i musialbys odsunac cala plaszczyzne fronty wzgledem korpusu.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2015, 19:30:09 czas Polski »
Ps. Tez kiedys za granica pracowalem przy hurtowej produkcji drzwi drewnianych :-)

Offline Fafi

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Listopada 2015, 19:42:11 czas Polski »
Dzięki bardzo.
Z lewej strony frontów A i C będzie ścianka więc dam te 2mm luzu.
Myślałem żeby dostawić ściankę i z frontów B i następnego po jego prawej (nie ma na rys) zrobić jakby osobną szafkę/korpus i podwieśić do głównej części(korpusy A i  B + to co po ich lewej). Łatwiej byłoby to wszystko zmontować i wstawić w ścianę.

Czyli w skrócie: A,C z prawej na styk(lub np 1mm) z lewej okolo 2mm, Front B - kombinować z zawiasami, właśnie tego się boję że jak front A będzie na styk z prawej to nie zmieszczę się z zawiasami frontu B albo otwieranie będzie utrudnione. (jakbym mógł prosić - rozwiń ten temat :] )

Musiałbym również front A zrobić na styk na dolnej krawędzi, po to żeby się zrównał z dolną krawędzią frontu B.

Gdzie robiłeś przy drzwiach? :D