09 Maja 2026, 03:29:23 czas Polski

Autor Wątek: Etat i własna działalność?  (Przeczytany 9376 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Etat i własna działalność?
« dnia: 04 Listopada 2015, 15:01:47 czas Polski »
Witajcie,
od dłuższego czasu ten temat krąży mi po głowie.
Pracuję na etacie (teoretycznie 8 godzin dziennie pn-pt), lecz dodatkowo chciałbym dorabiać na meblach.
Oczytałem się trochę na temat własnej działalności w necie ale ostatecznie nie mogę podjąć decyzji co zrobić.

Jakby to miało wyglądać:
Robię projekt, wycenę, zamawiam formatki oraz osprzęt, skręcam, montuję i biorę kasę :)
Wiem że nie będzie to dużo pieniążków i wiele tematów było że to się nie opłaca, lepiej ciąć i oklejać samemu ale jak na razie nie mogę sobie na to pozwolić, a dodatkowe parę groszy się przyda.

Trochę o mnie:
- doświadczenie w meblach oceniam ns bardzo duże,
- do zamierzanej pracy posiadam wystarczającą ilość sprzętu oraz warsztat,
- dostawców już mam oraz wyrobione rabaty,
- posiadam również grono ludzi którzy byliby zainteresowani zamówieniem u mnie

Czego "oczekuję" po założeniu działalności:
- przede wszystkim reklama, na początek darmowe serwisy, ewentualnie "nie drogie" ogłoszenia,
- kilka prostych plakatów itp.,
     co teoretycznie z czasem przyniesie szersze grono klientów.

Koszty stałe jakie bym ponosił:
- składka ubezpieczeniowa 200zł (??)
- księgowość  100zł (??)
- reklama 50zł
Razem 350zł miesięcznie - oczywiście około gdyż już nie pamiętam dokładnie "co ile kosztuje".

Obawiam się że w pewnym momęcie "nie ogarnę" wszystkiego.

Doradźcie co zrobić? Założyć działalność? Dać sobie spokój? Czy może działać na umowę-zlecenie (lub o dzieło)?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SpecPiotr

Odp: Etat i własna działalność?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2015, 15:18:50 czas Polski »
Na Twoim miejscu jak masz juz potrzebny sprzet i miejsce to robilbym raczej na umowe o dzielo tylko jasno z klientem musisz miec spisane ile za material (Ty kupujesz tylko w jego imieniu) a ile Twojego zarobku. Pozniej jak stwierdzisz, ze robota dobrze idzie i chcesz inwestowac w firme to zaloz oficjalnie dzialalnosc.
Oczywiscie kazdy doradzi Ci wedlug wlasnych doswiadczen bo przewidziec co akurat dla Ciebie bedzie lepsze to sie nie da.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2015, 19:42:57 czas Polski »
Pokazywanie klientowi ile kosztuje materiał a ile jest twojego zarobku to głupi pomysł.
Wyceniasz meble na 10000, a klient dostaje paragony/FV na 4000 czy nawet 6000 i wtedy sobie uświadamia, że trochę jakby przepłacił.
Tak to może sobie wyceniać robotę hudraulik na małych zleceniach.
Poza tym dając niską cenę psujesz rynek.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2015, 20:29:49 czas Polski »
Ale nikt noe mowi, ze masz dawac niska cene. Masz dac normalna. A jesli material bierzesz na siebie a masz umowe o dzielo to zaplacisz spory podatek dochodowy. Niestety cos za cos. Jak chce niech od razu zaklada oficjalnie firme i martwo sie interpretacja przepisow. Ja to przerabialem i nie polecam.

Ps. Oczywiscie mowie tu o umowie o dzielo bez zakladania firmy. Generalnie temat rzeka i kazde rozwiazanie ma tyle plusow co i minusow.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2015, 20:33:08 czas Polski »
Dokładnie tak  jak pisze  Przemek

Cena skalkulowana -podobna do obiegowej w twoim rejonie i podana klientowi od całości .

Dobrze spisana umowa z zaliczką i ostatnia ratą w dniu montażu

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2015, 20:36:18 czas Polski »
Wszystko Panowie sie zgadza co mowicie tylko te nieszczesne podatki

A skoro klient twierdzi, ze tyle kasy musi zplacic to niech kupi sobie narzedzia, doswiadczenie, transport, warsztat. Ja wiem co macie na mysli ale jakbym mogl cofnac sie w czasie z wiedza i doswiadczeniem ktore posiadam to na poczatek tylko tak jak napisalem. No ale kazdy sadzi po sobie.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2015, 20:38:45 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2015, 20:38:32 czas Polski »
Ja tam zatrudniając gościa do remontów czy do zabudowy kuchni zawsze chciałem osobnej wyceny materiałów i robocizny. Przynajmniej wiem że nie wciskali gorszych materiałów żeby sobie zysk powiększyć ;)

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2015, 22:35:04 czas Polski »
Przy umowie o dzieło jeśli dobrze pamiętam płaci się 19% od 20% ceny brutto, więc ten podatek taki wielki nie wychodzi, a przynajmniej nikt nie zapuka ci na chatę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2015, 22:48:20 czas Polski »
Placi sie 19% ale od 80% kwoty brutto a to przyznasz wiele zmienia. W tej sytuacja odliczyc od podatku mozesz 20% jako koszty.

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2015, 23:38:21 czas Polski »
Wiedziałem, że gdzieś dzwoni.
Z drugiej strony w papiery można wpisać co innego ;)
Poza tym jak masz jedno zlecenie czy dwa w miesiącu to płacisz od jednego drugie do kosza i płacisz mniej niż jakbyś miał ZUSy i inne syfy.

Przy okazji jak montujecie kuchnie czy szafy to jaki dajecie vat? 8 czy 23%
Czy może jakoś magicznie rozdzielacie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2015, 00:33:25 czas Polski »
Szafy leca na 8% natomiast kuchnia eto juz" nie jest modernizacja" wiec 23 %. Ile firm przez to polrcialo to banka pelna. A njgorsze ze uczciwie placili podatki a zalatwila ich wlasnie skarbowka przez dwuznaczne rozumienie przepisu. Nikt nie zyskal ale firmy uwalone. Temat sprzed ok 3 lat. Ehh szkoda gadac

Natomiast co do tego co sie wpisuje w papiery a co jest faktycznie nie bedziemy chyba poruszac na publicznym forum ;-)
 Koledze trzeba doradzic zgodnie ze stanem prawnym a co zrobi to juz sam musi ocenic ryzyko i zyski
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 00:37:13 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Mag84

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2015, 00:44:20 czas Polski »
Jeśli idzie o stan prawny to zapraszam do mnie. Służę radą ale nie w zakresie podatków - umowy, dochodzenie roszczeń.....

Offline Kael

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2015, 07:53:02 czas Polski »
Zusem w tym przypadku bym się szczególnie nie martwił, bo mając etat z conajmniej minimalną pensją płacisz tylko składki zdrowotne 279,41. W picie rocznym odliczasz sobie 240,60 z tytułu podwójnego opłacania składek.

Co do księgowej:
- kwity do zusu Ci zrobią sami przy rejestracji, a potem już tylko przelewy robisz do 10go i żadnych ekstra papierów nie trzeba,
- wklepywanie cyferek z faktur do programu księgowego to nie jest jakaś szczególnie trudna sprawa,
- problemem przy prostej księgowości w mikrofirmie może być co najwyżej zła kolumna w kpir, ale jak czegoś nie wiadomo to google prawdę powie.

Podsumowując zus to skarbonka, którą rozbijasz raz w roki. Księgowa wg. mnie niepotrzebna - kwestia przepracowania strachu przed US. Zostaje koszt najmu lokalu.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2015, 07:59:48 czas Polski »
Najmu lokalu nie muszę płacić jak na razie, warsztat jest w moim miejscu zamieszkania, no i na ten adres byłaby firma.
Wynajem ewentualnego punktu sprzedaży to już byłby temat na przyszłe lata - zobaczymy jak się to wszystko potoczy.
Jeżeli sama zdrowotna to te 280zł, z księgowością jak piszesz poradziłbym sobie, więc tak naprawdę to by były moje koszty stałe.
A jeśli chodzi o umowę o dzieło to to co wtedy z reklamą? Mogę np w tym momencie się "gdzieś" ogłosić i w razie czego podpisać umowę o dzieło?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2015, 08:06:12 czas Polski »
Normalnie sie reklamujesz. Z klientem tez podpisujesz umowe o dzielo. Musisz tylko miec ja dobrze napisana. Wiadomo, ze na dluzsza mete to nie jest dobry pomysl ale na poczatek najlepszy. Ale tak jak pisalem to tylko moje zdanie.