09 Maja 2026, 19:38:43 czas Polski

Autor Wątek: Etat i własna działalność?  (Przeczytany 9377 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Etat i własna działalność?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Listopada 2015, 17:34:06 czas Polski »
Czuje, ze zaraz bede tu nielubiany :-)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline mir

« Odpowiedź #31 dnia: 05 Listopada 2015, 17:59:01 czas Polski »
Jeśli, jak piszesz, mamy doradzać to zróbmy to dobrze.
Sam pisałeś o nieobliczalnej skarbówce i tak bywa rzeczywiście.
Nie chcę się rozpisywać ale miałem sprawę w sądzie za poprawnie zapłacone podatki a zostałem ukarany za rzekomy brak współpracy z us.
Formalizm bywa okrutny.
Nie wiem czy ktoś się przyczepi ale jeśli to nastąpi to może mieć przykrości.
Wystarczy donos od konkurencji o co wcale nie jest tak trudno.
3 -4 zlecenia w takiej formie jak piszesz nie spowodują wchłonięcia wiedzy jak prowadzić firmę.
Ani wiedzy o rynku, ona jest inna dla pracodawcy, inna dla pracownika.
Mało tego, ta wiedza się zmienia a my próbujemy się dostosować bazując najczęściej na doświadczeniu.
Na forum można pogadać ale nie powinna być źródłem decyzji.
Tego szukałbym gdzie indziej.
Jaką formę działania wybrać to pytanie do księgowej, prawnika.
Jaki jest rynek to pytanie do własnej dociekliwości.
Pozna odpowiedzi, nie będzie pytał na forum bo będzie miał własne przemyślenia i to one są receptą czy zarobi czy nie.
Jeśli ich nie ma to niech odpuści.

Nie wiem dlaczego lansujesz taką formę umowy w której będzie wyłącznie zarobek.
To może mieć sens wyłącznie gdy zleceniodawca dostarcza wszystkie materiały do jej wykonania.
W innym wypadku musisz oznaczyć wartość dzieła.
Dla celów podatkowych nie ma znaczenia czy zrobisz rozróżnienie dla kosztów i marży.
Może mieć dla rozliczenia z klientem. Wskazanie kosztów uprawnia zleceniodawcę do sprawdzenia.
Jeśli poniesiesz mniejsze może zażądać obniżenia kwoty zapłaty. Oczywiście nie odwrotnie :)
Może także uznać Twoją niestaranność przy zakupie materiałów wskazując tańsze źródła zakupów takich samych materiałów.itd

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopada 2015, 18:24:46 czas Polski »
Troche w skrocie bo na komorce nie napisze tyle co Ty.
Wspomnialem tez, ze kazdy bazuje na wlasnym doswiadczeniu i my akurat mamy inne.
Dlaczego tak promuje ta forme ? Bo jest NAJMNIEJ ryzykowna ze wszystkich istniejacych co nie oznacza, ze jest pozbawiona wad. Donosy nic nie dadza bo jest to legalny sposob. Tu sie jednak zgodze w 100% ze decyzje musi chlop podjac po rozmowie z fachowcem a nie bazujac na doswiadczeniach nieznanych Mu osob.
Nie napisalem tez, ze ma w ciagu tych kilku pierwszych miesuecy nauczyc sie jak prowadzic firme. Tyle czasu mu wystarczy by upewnic sie, ze chce w to wejsc na calego i ze potrafi znalezc klienta. Na calego czyli bez zadnych juz etatow i kombinacji z tym zwiazanych z dzialalnoscia w pelnym tego slowa znaczeniu.
Co do sprawdzenia przez klienta wartosci zakupow. Ja nie widze zadnego problemu. I tu juz nie doszukujmy sie drobiazgow bo jak juz tez pisalem nie jest to idealny sposob rozliczen ale najlepszy moim zdaniem na poczatek. Co do wskazan tanszych zrodel to nie oszukujmy sie ale znalezienie przez niego takowych graniczy z cudem a jesli juz to idac tym tokiem myslenia moze rowniez wykazac, ze inny stolarz zrobilby taka sama zabudowe ale taniej. U kazdego wszystko kosztuje tyle samo ? Nie ma takiej opcji.

My tu baterie zuzywamy a pablo siedzi z popkornem i obserwuje batalie :-)

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 18:28:18 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopada 2015, 18:35:29 czas Polski »
Ps. Odniesc sie jeszcze musze do tematu US. Kilka lat temu wrzucilem caly kapital w "nieziemskie" zlecenie z deweloperem z ktorym eczesniej bezpromlemowo wspolpracowalem. Kasy nie widze do dzis a po dlugich wycieczkach i tlumaczeniach w US dlaczego nie odprowadzilem Vatu i dochodowego i tak dali mi mandaty i komornika na konto. Nie obchodzilo ich, ze skoro nie zostalo mi zaplacone za robote to nie mam jeszcze tych pieniedzy by im zaplacic co sie nalezy. Wierz mi, ze byla to duuza kwota. Czego to dowodzi ? Ano tego, ze nie ma znaczenia w jaki sposob zarabiasz na siebie i tak Cie dorwac moga.

Jakby dzis zliczyc tego dewelopera i jednego klienta z tez "zlecenia zzycia" to nowiutkim Crafterem z salonu moglbym wyjechac. Dodaje to po to bys wiedzial, ze tez mam niemile doswiadczenia ktore prawie na dno mnoe pociagnely.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 18:38:17 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Listopada 2015, 19:33:22 czas Polski »
Co do sprawdzenia przez klienta wartosci zakupow. Ja nie widze zadnego problemu. I tu juz nie doszukujmy sie drobiazgow bo jak juz tez pisalem nie jest to idealny sposob rozliczen ale najlepszy moim zdaniem na poczatek

Co Ty piszesz o jakimś sprawdzaniu przez klienta .

W skrócie :
Oglądasz jaka praca stolarska jest do wykonania , proponujesz Ty materiał na ta realizacje  , klient wnosi swoje wymagania materiałowe i wizualne , ustalasz wersję  końcową  . Robisz swoją  wizualizację dzieła z  krótkim  opisem materiałowym i  swoją  ceną za całość . Do tego  umowa o dzieło .

Z klienta materiału zasadniczo sie nie robi, bo to stwarza zawsze problemy w odpowiedzialności za wady

Mnie jako klienta nie obchodzą ceny kalkulacyjne , koszty , zysk itp. ale ogólnie użyty właściwy materiał ,  jakość wykonania , terminowość i cena
oraz
gwarancja , że nierzetelne  wypełnienie któryś z tych warunków obciąża kosztami wykonawcę

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 05 Listopada 2015, 19:38:08 czas Polski »
Toc wlasnie Tomek o tym mowie ! To co zacytowales to bylo odniesienie to innego posta wczesniej. Opisywalismy ekstrrmalnie skrajna sytuacje :-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Listopada 2015, 19:58:20 czas Polski »
OK. :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Listopada 2015, 20:55:22 czas Polski »
Witam panowie.

Czytam i nie wierzę własnym oczom jakie to batalie trzeba prowadzić z US.
Ja mieszkam w Anglii i tu jest zupełnnie inaczej (czytaj prościej). Ale nie o tym chcę pisać.

Piszecie o podatku VAT.
No ale w myśl przepisów:

Co roku należy sprawdzać, czy w roku poprzednim i bieżącym nie została przekroczona aktualna kwota limitu. Obecnie funkcjonujący limit obowiązuje od roku 2010. W latach wcześniejszych był on niższy - w roku 2007 wynosił 10.000 euro, w 2008 r.- 50.000 zł, w 2010 roku - 100 tys. zł, a od 1 stycznia 2011 roku - 150 tys. zł.

Podatnik, który utracił prawo do zwolnienia od VAT lub z niego zrezygnował, może nie wcześniej niż po upływie roku, licząc od końca roku, w którym utracił prawo do zwolnienia lub zrezygnował z tego zwolnienia, ponownie skorzystać ze zwolnienia.

W 2011 r. podatnicy, u których łączna wartość sprzedaży opodatkowanej w 2010 r. była wyższa niż 100.000 zł i nie przekroczyła 150.000 zł, mogą skorzystać ze zwolnienia podmiotowego, pod warunkiem pisemnego zawiadomienia o tym zamiarze naczelnika urzędu skarbowego w terminie do dnia 15 stycznia 2011 r. Odpowiednio zasadę tę stosuje się do podatników, którzy w roku 2010 rozpoczęli dopiero sprzedaż opodatkowaną, a limit 100 tys. zł liczy się na zasadzie proporcji.

kolega byłby zwolniony z płacenia VAT o ile nie wskoczy na VAT.

Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 21:03:50 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Listopada 2015, 21:00:58 czas Polski »
Nie wiem jak jest u ciebie Piotrek, ale ja jakbym na umowie napisał, że materiał kosztuje 5000 zł i robocizna 5000 zł to widzę jakbym to zlecenie złapał.
Nie pomogły by tłumaczenia, że maszyna doświadczenie wiedza i czas. Przecież w castoramie kuchnie za 300 zł można kupić.
Jak już jesteśmy przy cenach to jak wyceniesza kuchnie czy szafę?
Od ręki u klienta na pomiarze czy liczysz w domu?

Co do legalności działań.
Znam gości którzy od 8 lat jadą na etacie do 16 czasem dłużej a potem jadą do garażu i trzaskają dalej meble w piwnicy. Wolne mają tylko czerwone kartki z kalendarza.
Nikt nie chce paragonów faktur i umów.
Liczy się renoma i polecenia :)

Roberta jak się dużo robi szaf na 8% to warto być VATowcem ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Listopada 2015, 21:06:00 czas Polski »
Roberta jak się dużo robi szaf na 8% to warto być VATowcem
A można prosić o dokładniejsze wytłumaczenie jak to się kalkuluje?
Przepraszam jeśli pytanie banalne ale nie mam nic wspólnego z VATem

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2015, 21:13:18 czas Polski »
Ja to sobie zawsze kalkuluje cenę w ten sposób:
koszt materiałów (z Vatem) + cena robocizny = koszt produktu.
Rozliczjąć podatek od przychodu (koszt produktu) odejmuję koszt materiałów, od tej kwoty odejmuję koszty prowadzenia działalności
i otrzymuję kwotę kwotę od której mam zapłacić podatek. O Vacie nie myślę aby nie mieć bólu głowy.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2015, 21:43:06 czas Polski »
W skrócie kupujesz rzeczy z podatkiem 23% płyta meblowa, szuflada etc. Paliwo ogólnie wszystko prawie jest na 23%.
Sprzedajesz jako szafa z 8% vatem.
Zatem masz nadpłacone podatku 15% po który potem możesz wystąpić jako zwrot.
Te 15% to taki skrót bo dokładnie to nie tak wychodzi ale tak making long story short ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2015, 21:47:37 czas Polski »
kolega byłby zwolniony z płacenia VAT o ile nie wskoczy na VAT.

W mojej ocenie tak jeśli nie przekroczy limitu - a nie przekroczy robiąc wieczorami .Po co VAT dla tak znikomych kosztów warsztatowych ?
Płytę kupujesz z watem to i z watem doliczasz do rachunku  klienta - no problem .

w cenie roboczo /godziny wchodzą wszystkie koszty związane z działalnością + nasz czysty zysk za który  jeśli jest dla  nas godziwy ,  wstajemy z fotela i zapalamy światło w warsztacie
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 21:49:56 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopada 2015, 21:50:43 czas Polski »
Ja bym generalnie Panowie zamknal dyskusje ostatnich postow bo popadamy w jakies ekstremalne przypadki a powinnismy sie skupic na takim zyciowym podejsciu do sprawy.
Nie walisz Przemku klientowi prosto z mostu, ze to tyle i tyle. To wszystko kwestia budowania relacji i jakiegos wyczucia. I tym pozytywnym akcentem urwac chce ta bitwe bo kazdy ma swoje racje. Nie ze sie poddaje bo moge dalej :-) tylko po co. Mysle, ze wlasciciel tematu juz dawno wie zeby nas nie sluchac.
Robert zwrocil uwage na wazny dosc problem w tym wszystkim. Tu juz fachowo sie nie wypowiem bo od poczatku jestem vatowcem ale cos jest faktycznie takiego.
Pozdrawiam serdecznie

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Listopada 2015, 21:57:37 czas Polski »
Ja myślę ze nie koniecznie trzeba zamykać.  Wielu z forumowiczów będzie zaczynać prowadzenie własnej działalności i dobrze by było jakoś usystematyzować wiedzę.
No ale ja bym zaczął od podstaw  czyli sposobów prowadzenia dzialalnosci i rozliczania sie z US.

Pozdrawiam

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk