12 Maja 2026, 07:58:09 czas Polski

Autor Wątek: Etat i własna działalność?  (Przeczytany 9379 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Odp: Etat i własna działalność?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopada 2015, 10:50:15 czas Polski »
Nie ukrywam że plany są i to bardzo duże aby po czasie, jeśli będzie to funkcjonować, rozwijać sie, ale zawsze najgorszy jest ten start :/
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline Mag84

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopada 2015, 10:53:46 czas Polski »
Najmu lokalu nie muszę płacić jak na razie, warsztat jest w moim miejscu zamieszkania, no i na ten adres byłaby firma.

i tu  musisz uważać. przy rejestracji działalność wskazujesz miejsce jej prowadzenia. jeśli przy domu to musisz mieć na uwadze że zapłacisz podatek od nieruchomości jako wykorzystywanej w częsci pod działalność gospodarczą !

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2015, 11:06:56 czas Polski »
Kochane Polskie prawo :/

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2015, 11:25:51 czas Polski »
Jesteś właścicielem domu czy rodzice? Jak rodzice to podpisz z nimi umowę użyczenia w której podasz metraż warsztatu jako miejsce wykorzystywane pod działalność. Jak tego nie zrobisz to może urzędnik podnieść podatek na całą nieruchomość. Jak podasz warsztat to mogą jeszcze tam coś doliczyć od drogi, która prowadzi od granic posesji do warsztatu. Co urząd to inna interpretacja więc najlepiej pytać u źródła. Jak masz się tym zajmować po powrocie z pracy na etacie to ja bym na twoim miejscu dzg nie zakładał. Składanie mebli samemu od projektu po montaż to czasochłonne zajęcie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2015, 12:09:53 czas Polski »

Jak masz się tym zajmować po powrocie z pracy na etacie to ja bym na twoim miejscu dzg nie zakładał.

W koncu ktos z tym samym zdaniem. Co prawda z innych pobudek ale jednak

A jesli chodzi o zapytanie "u zrodla" to przypominam o sytuacji meblarzy sprzed kilku lat. Nikt nie wiedzial czy kuchnie na 23 czy 8 %. Rozne urzedy w roznych woj roznie mowily. Az sprawa trafila do ministra finansow. Orzekl, ze 23 i Ci co na 8 robili to w wiekszosci juz firm nie ma. I teraz zeby bylo smieszniej to nowy minister stwierdzil, ze tamtem sie chyba mylil ale ludzie juz udupieni. Normalnie paranoja

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopada 2015, 12:14:30 czas Polski »
Właścicielami są rodzice. Jeśli chodzi o czas jaki jest potrzebny na cała produkcję to zdaję sobie sprawę ile to zajmuje i zacznę się teraz rozglądać za dobrą umową o dzieło i muszę odkopać kontakt do prawnika który by mi takową umowę mógł zweryfikować.
Kilka postów a już otworzyliście mi oczy  ;)

A jeśli chodzi o kuchnie na 23% to też znam taki przypadek, tylko że zakład dalej działa. Ale ile zapłacił kary to wole nie wiedzieć...
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 12:16:36 czas Polski wysłana przez pablo8704 »

Offline Mag84

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopada 2015, 15:23:14 czas Polski »
Normalnie paranoja

dlatego prowadzi się działania zmierzające (co już jest dokonane) że przepisy mają działać na korzyść podatnika. POza tym od tamtego już czasu wprowadzono m.in (ale 100% nie dam) ośrodki które miały jednolicić interpretacje. Prawo jest prawo, a podatki są najcięższe. Kukuz ponoć chce wprowadzenia kodeksu podatkowego - jak jakaś tęga głowa usiądzie i to zrobi to wyślę jej medal z drewna, choć i tak myślę że jest to prawie niewykonalne !!

Offline mir

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopada 2015, 16:36:34 czas Polski »
Temat 8 czy 23 toczy się od lat i nie oczekiwałbym odpowiedzi na forum stolarskim.
Sprawa wcale nie jest rozstrzygnięta a wielu poległo.
Jedna z ostatnich interpretacji MF wskazuje, że można stosować 8% gdy rozłączenie wykonanej zabudowy spowoduje naruszenie konstrukcji budynku  :)
Jest to krytykowane jako nadinterpretacja.
W takim razie np.: stolarka otworowa powinna być objęta 23% bo jej usunięcie nie spowoduje naruszenie konstrukcji budynku a tak nie jest.
Zresztą samo zakładanie stolarki otworowej to czarna dziura interpretacji podatkowych i gratuluję tym twierdzącym, że księgowa nie jest potrzebna :)
MF nie stanowi prawa wydając interpretacje i można spotkać się z odmiennymi orzeczeniami sądów.
Nie jest też tak, że dla świętego spokoju zastosujemy stawkę wyższą.
Mamy obowiązek stosować właściwą i można zostać ukaranym za stosowanie 23% tam gdzie powinno być 8%.
Znam taki przypadek.
Nie zabezpieczymy się także wnosząc o wykładnię przepisów do US.
Wspomniane MF:
"Mając na uwadze powyższe, a w szczególności bogactwo możliwych gospodarczo sytuacji w omawianym zakresie należy wskazać, że rozstrzygnięcie podejmowane co do wysokości opodatkowania trwałej zabudowy meblowej w świetle przepisów ustawy o VAT wymaga każdorazowo szczegółowej i obiektywnej analizy stanu faktycznego konkretnej sprawy."
Tyle nt dowcipów podatkowych.

Co dla prowadzących działalność oznacza wyższy lub wysoki vat?
Każdy wie, że w usługach płaci się podatek po uważaniu.
Kiedyś jednak trzeba przestać wykazywać straty.
Kiedy zaczynasz to robić dowiadujesz się jakie grube tysiące vatu musisz odprowadzić i jak niewiele z tych kwot zostaje dla ciebie.
Nie za wiele możesz zrobić. Rynek jest dosyć płytki a i takich co robią na poziomie kosztów jest masa (czytaj: na czarno).
Dlatego nie wypisujcie rad typu: nie zakładaj działalności, rób na czarno.

Mag84
Nie są potrzebne ośrodki ujednolicające.
Nikt nie panuje nad chaosem, który sami wprowadzili.
Przekonanie, że przepisami prawa można opisać każdy szczegół życia dowodzi tylko głupoty.
Wystarczy jedna stawka, mała czy większa, bez różnicy.
Do tego brak wyjątków, ulg itd.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 16:44:06 czas Polski wysłana przez mir »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopada 2015, 16:44:18 czas Polski »
Z prawie wszystkim co piszesz sie zgadzam poza ostatnim zdaniem. Nikt nie namawia do pracy na czarno bo to nieuczciwa konkurencja. Chodzi bardziej o to by chlop zanim nie ogarnie czy chce dalej na etacie siedziec czy przejsc na d.g. niech sprobuje wkrecic sie w to poprzez LEGALNE umowy o dzielo. Nie zaprzeczysz, ze z czasem jak sie ruch zrobi to przestanie mu sie to oplacac wiec nikt nikogo wykolegowac nie chce. Ja sam mam d.g. od samego poczatku i wiem ile nocy nie przesplem.
Przekazyjmy nasze doswiadczenia dalej a nie na zasadzie "niech sam zobaczy jak mialem przej...ne" bo inaczej cale to forum nie mialoby sensu.

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 16:47:21 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline mir

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopada 2015, 16:48:15 czas Polski »
w jaki sposób rozliczysz taką umowę?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopada 2015, 16:50:09 czas Polski »
Normalnie jak kazda inna umowe o dzielo. Kwestia jak juz pisalem wczesniej dobrego jej spisania. Niech jasno bedzie napisane ile zarobku a nie wartosc calego zlecenia. Nie spodziewajmy sie, ze wyrobi w ten sposob wiecej jak 3/4 zlecenia na poczatek

Ps. Znam goscia co dzis tak pracuje. Projektantka ma na siebie firme a On dla niej robi. Rozluczaja sie rqz na mies na zasadzie umowy o dzielo. Dlaczego to robibtak dlugo to juz nie wiem ale wszystko oficjalnie jest ok.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 16:56:07 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline mir

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopada 2015, 16:59:09 czas Polski »
Można oczywiście wykonać jakąś pracę ale tylko okazjonalnie.
W innym wypadku musisz założyć działalność.
Co wg Ciebie oznacza okazjonalnie a co będzie oznaczało wg US?  :)
Jeden raz, ok, dwa razy? Trzy?

Czym innym jest umowa z firmą, tu nie występuje element okazjonalności.
Prace dla osób fizycznych są inaczej traktowane.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2015, 17:00:50 czas Polski wysłana przez mir »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2015, 17:09:19 czas Polski »
Wszystko rozchodzi sie o to, ze gosc gdzies pracuje na etacie "od 8 do 16" i nawet jakby chcial to nawet 1 roku by nie wytrzymal fizycznie (bez urazy). A jak dlugo ? 4 mies ? (tak na oko). Tyle mysle wystarczy by sie wkrecic i podjac istateczna decyzje o zalozeniu dzialalnosci na pelnych obrotach. W koncu musi to nastapic i tego nie przecze a do tego czasu nie wierze, ze ktos by sie przyczepil do jak to nazwales okazjonalnosci prac bo nie mialby o co. Czlowiek pyta "jak zaczac" i ja wlasnie tak bym zaczal.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopada 2015, 17:17:18 czas Polski »
. Niech jasno bedzie napisane ile zarobku a nie wartosc calego zlecenia.

To klient ma wiedzieć ile mam zarobku ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Listopada 2015, 17:22:56 czas Polski »
Konkretnie to ile na material i reszta. Z tego zarobku co klient niby wie to jeszcze musisz podatek zaplacic, utrzymanie narzedzi i warsztatu, paliwo etc. Klient nigdy nie wie dokladnie ile zarobiles. A jak kest kumaty to i bez tego wyliczy. I nawet gdyby wiedzial to nie widze problemu. No chyba, ze daje sie cene material razy 3 :-) Mowie o normalnych stawkach za dany mebel.