Witajcie,
Amigorg,dziękuję że przyłączyłeś się do dyskusji. Twoje przypuszczenia są słuszne 😃. Dobrze pamiętam Twój post z rozrysowaniem, że powinno być naprzemiennie. Niestety w tym przypadku stanąłem przed wyborem, że albo ładny wierzch blatu , albo kupa szpachli ale poprawnie technologicznie. Tak w ogóle to od kiedy zacząłem interesować się stolarstwem to zacząłem zwracać uwagę na takie sprawy w gotowych meblach np. u znajomych, stolarzach których obsługuję, i często widzę że ta technika nie jest zachowana. I tu nasuwa się kolejne pytanie ,czy ważniejszy jest efekt wizualny czy zachowanie technologii?...
Oczywiście jutro załączę zdjęcie przekroju 😱
Robson, to bardzo ważna kwesta! Ale zwróć uwagę że na pierwszym zdjęciu przykładnica jest w połowie stołu i dlatego wydaje się że osłona wału nie jest dociiśnięta do przykładnicy... Wierz mi..jest 😄. Można mi natomiast zarzucić brak nauszników, ale i tu mam usprawiedliwienie. Po prostu w radiu śpiewał Zenek Martyniuk. Nauszniki i delikatny dźwięk strugarki zagłuszałyby Króla Muzyki Discopolo! 😜
Arturas, słuszna uwaga , dzięki!
Pozdrawiam