Z racji tego, że bawię się w "meble" a przy okazji tego kafelki i elektrykę, postanowiłem nabyć drogą kupna młotowiertarkę Bosch'a. Coraz więcej budynków ma ściany z "lanego betonu" i gdy przychodzi do wywiercenia otworu pod kołki, czasem zrobienie otworu graniczyło z cudem. Kropką nad "i" dla mnie była recenzja wiertarki na żywo. Goście montowali rolety, wiercili właśnie taką wiertarką puszki koronką 68mm. W moim zamiarze był zakup modelu słabszego o jedną klasę, Bosch 2-26. Dołożyłem 230 złotych, wczoraj były pierwsze próby koronką 68mm, wiertłami i dłutem. Wiercenie koronką 68mm trwało do 30s na pełna głębokość, gdzie wiertłem 6mm z udarem mechanicznym nie mogłem prawie nic nawiercić. W zestawie jest wymienny uchwyt na zwykłe wiertła.
Z zalet:
- najmocniejszy w swojej klasie
- najszybsze tempo wiercenia i najwyższa wydajność dłutowania w tej klasie urządzeń
- 25% dłuższa żywotność niż w przypadku innych młotów udarowo-obrotowych tej klasy i większa ekonomiczność
- 27% niższy poziom drgań niż w poprzednim modelu dzięki aktywnemu systemowi tłumienia drgań
- wymienny uchwyt wiertarski umożliwia szybką wymianę osprzętu: np. wiertła SDS-plus na wiertła cylindryczne do wiercenia bez udaru w drewnie i metalu
- blokada obrotów do dłutowania (próbowałem i rzeczywiście działa, ustawiasz sobie dłuto i blokujesz w danej pozycji)
- tulejka kulkowa zapobiega zerwaniu kabla
- obrotowy szczotkotrzymacz (taka sama moc przy obrotach w prawo i w lewo)
- sprzęgło przeciążeniowe chroniące użytkownika i urządzenie( sprawdziłem, gdy trafił obok pręta do zadziałało sprzęgło, wiertło całe)
- obroty w prawo/lewo umożliwiają wyjęcie zakleszczonego wiertła
- płynna regulacja prędkości obrotowej umożliwia czyste nawiercanie (płynnie, szczególnie ważne na początku przy małych obrotach, sprawdzone osobiście, w pełni kontrolujesz wiercenie).
Dane techniczne:
Moc 850 W
Energia udaru, max. 3,2J
Obroty 0-4000
Średnica koronki do wiercenia w betonie z udarem - 68mm
Średnica do wiercenia w stali 13mm
Średnica do wiercenia w drewnie 30mm
Średnica do wiercenia w betonie 4-28mm
Długość przewodu 4m
Ciężar 3,1kg
Uchwyt SDS-Plus i zwykły, szybko demontowalny.
Używałem też funkcji podkuwania, akurat używałem dłuta Bosch LONGLIFE, jak dla mnie rewelacja. Liczba drgań i moc pozwalają na pełną kontrolę tego co chcesz zrobić. Zrobiłem bruzdy w betonie i silce.
Na całość jest 3 lata gwarancji (na paragon i na fakturę), czyli jeśli wytrzyma w firmie 3 lata to musi być wytrzymałe. Tyle z moich spostrzeżeń po jednym dniu pracy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Całość w walizce L-BOXX.