03 Maja 2026, 12:57:54 czas Polski

Autor Wątek: Młotowiertarka Bosch GBH 2-28 DFV_recenzja  (Przeczytany 4901 razy)

kwita

• Gość
Młotowiertarka Bosch GBH 2-28 DFV_recenzja
« dnia: 07 Listopada 2015, 08:55:21 czas Polski »
Z racji tego, że bawię się w "meble" a przy okazji tego kafelki i elektrykę, postanowiłem nabyć drogą kupna młotowiertarkę Bosch'a. Coraz więcej budynków ma ściany z "lanego betonu" i gdy przychodzi do wywiercenia otworu pod kołki, czasem zrobienie otworu graniczyło z cudem. Kropką nad "i" dla mnie była recenzja wiertarki na żywo. Goście montowali rolety, wiercili właśnie taką wiertarką puszki koronką 68mm. W moim zamiarze był zakup modelu słabszego o jedną klasę, Bosch 2-26. Dołożyłem 230 złotych, wczoraj były pierwsze próby koronką 68mm, wiertłami i dłutem. Wiercenie koronką 68mm trwało do 30s na pełna głębokość, gdzie wiertłem 6mm z udarem mechanicznym nie mogłem prawie nic nawiercić. W zestawie jest wymienny uchwyt na zwykłe wiertła.
Z zalet:
- najmocniejszy w swojej klasie
- najszybsze tempo wiercenia i najwyższa wydajność dłutowania w tej klasie urządzeń
- 25% dłuższa żywotność niż w przypadku innych młotów udarowo-obrotowych tej klasy i większa ekonomiczność
- 27% niższy poziom drgań niż w poprzednim modelu dzięki aktywnemu systemowi tłumienia drgań
- wymienny uchwyt wiertarski umożliwia szybką wymianę osprzętu: np. wiertła SDS-plus na wiertła cylindryczne do wiercenia bez udaru w drewnie i metalu
- blokada obrotów do dłutowania (próbowałem i rzeczywiście działa, ustawiasz sobie dłuto i blokujesz w danej pozycji)
- tulejka kulkowa zapobiega zerwaniu kabla
- obrotowy szczotkotrzymacz (taka sama moc przy obrotach w prawo i w lewo)
- sprzęgło przeciążeniowe chroniące użytkownika i urządzenie( sprawdziłem, gdy trafił obok pręta do zadziałało sprzęgło, wiertło całe)
- obroty w prawo/lewo umożliwiają wyjęcie zakleszczonego wiertła
- płynna regulacja prędkości obrotowej umożliwia czyste nawiercanie (płynnie, szczególnie ważne na początku przy małych obrotach, sprawdzone osobiście, w pełni kontrolujesz wiercenie).
Dane techniczne:
Moc 850 W
Energia udaru, max. 3,2J
Obroty 0-4000
Średnica koronki do wiercenia w betonie z udarem - 68mm
Średnica do wiercenia w stali 13mm
Średnica do wiercenia w drewnie 30mm
Średnica do wiercenia w betonie 4-28mm
Długość przewodu 4m
Ciężar 3,1kg
Uchwyt SDS-Plus i zwykły, szybko demontowalny.

Używałem też funkcji podkuwania, akurat używałem dłuta Bosch LONGLIFE, jak dla mnie rewelacja. Liczba drgań i moc pozwalają na pełną kontrolę tego co chcesz zrobić. Zrobiłem bruzdy w betonie i silce.

Na całość jest 3 lata gwarancji (na paragon i na fakturę), czyli jeśli wytrzyma w firmie 3 lata to musi być wytrzymałe. Tyle z moich spostrzeżeń po jednym dniu pracy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Całość w walizce L-BOXX.

kozio

• Gość
Odp: Młotowiertarka Bosch GBH 2-28 DFV_recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2015, 10:21:25 czas Polski »
veni vidi vici,
Popatrzyłem, Poczytałem, Pozazdrościłem ;D

Do zastosowań domowych wystarcza mi marketówka za 250zł ;D (bo musi)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2015, 11:03:56 czas Polski »
Mi do tej pory wystarczała z Biedronki za 119 (bo musiała i nadal uważam, że jest super, te nowsze modele całkiem plastikowe), ale teraz mam takie zlecenie, że tej z Biedronki było już szkoda, Niech lepiej kuje i klej miesza... a nowa i czasu zaoszczędziła

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2015, 11:22:56 czas Polski »
Świetnie :-) też powoli rozglądam się za czymś podobnym

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline hatemenow

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2015, 12:13:06 czas Polski »
Kwita ja jestem elektrykiem i z racji wykonywanego zawodu bardzo często wiercę w betonie otwory pod puszki fi60. Używamy do tego koronki z nasypem diamentowym (wiercenie bezudarowe). Trwa to dłużej ale bierze wszystko, razem z prętami. Jednak z doświadczenia wiem, że sprzęt dostaje strasznie po d... od takiego wiercenia. W firmie również używamy niebieskiego boscha i do pracy z wiertłami tej średnicy lepsze są wyższe modele minimum gbh 3.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2015, 13:50:13 czas Polski »
Pewnie jakbym chciał wiercić codziennie puszki całymi dniami to bym kupił jeszcze większy...ale do moich potrzeb w zupełności jest ponadto. Trudno przez większość czasu męczyć się później z wiertłami 6-12 w ścianach. Chodzi w szczególności o gabaryty... Do wiertarki dokupiłem przystawkę do odsysania pyłu, tym razem Festool. Jak dla mnie rewelacja. Co prawda jest do wierteł o max. średnicy 12mm ale działa bezbłędnie, podłączasz do odkurzacza, przykleja się do ściany przy włączonym odkurzaczu, bardzo ważne, że ma dwa kanały ssące, jeden trzymający przy ścianie a drugi odsysa pył. Nie robi śladów na pomalowanych ścianach. Jest też oryginalna przystawka do Bosch'a ale ta wydała mi się bardziej uniwersalna, można użyć do każdej wiertarki i wkrętarki. Koszt około 60 zł.

Offline hatemenow

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2015, 14:32:41 czas Polski »
Tak tylko pisałem bo wbrew pozorom dosyć łatwo można zajeździć sprzęt. Tak czy inaczej miłego i długiego użytkowania życzę :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2015, 09:37:50 czas Polski »
Konkretna recenzja. A i sprzęt konkretny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline GoPablo

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2016, 22:39:33 czas Polski »
Też posiadam tą wiertarkę i mogę ją polecić. Ostatnio wierciłem w twardej cegle koronką 68mm pod puszki elektryczne i szlo w miarę dobrze. Maszyna się trochę zagrzała ale miała prawo do tego. Ponafto podkuwałem w tej cegle i wiertarka spisała się doskonale. Wad nie widzę. Drugi raz bym ją też zakupił.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:27:47 czas Polski »
Mam taka ale bez wymiennych główek. Sprzęt nie do zajechania. Kupiłem ja kiedyś do wykłucia otworu w ścianie na komin do kozy w garażu i do ogólnych wierceń z udarem w domu. Od tamtej pory oprócz wiercenia  zachciało nam się przy okazji remontu mieć okno z salonu na kuchnie i bar. Miałem mieszane uczucia ale poradziła sobie bez problemu z wykłuciem okna w ścianie nośnej naszego domu.

Potem podołała wykluciu nowego otworu w ścianie garażu na drzwi 120cm :)

I dalej żyje. Mam w sumie ją juz z 4-5 lat :)

Gratuluje zakupu. Wiem co potrafi ta wiertarka. Wiem ze sa mocniejsze większe droższe itd. Ale kupując ja do sporadycznego używania na maxa to dobre wyjście. A przy okazji w razie grubszej roboty tez daje rade i nie trzeba się prosić i kombinować.