12 Lipca 2026, 20:16:02 czas Polski

Autor Wątek: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?  (Przeczytany 9270 razy)

Offline tomasko

Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?
« dnia: 08 Listopada 2015, 22:54:55 czas Polski »
Witam

Dach trzeba zabezpieczyć nową papą , albo coś zrobić.
Na wiosnę będę chciał podnieść lekko dom do góry i zrobić dach dwu spadowy.
To dach na domku jednorodzinnym o powierzchni około 10x10 metrów
Przy budowie dachu były pierwsze położone płyty żelbetonowe na ściany na to wkoło domu około 0,5 metra ściana i na to 6 dużych wywrotek szlaki z pieca.
Na koniec cienka wylewka na całości i papa.

Teraz jest już kilka warstw papy.
Dach nie cieknie "jeszcze",ale to kwestia czasu wygląda nie ciekawie.
Dom ma około 30 lat , jedno piętrowy z klatką schodową w środku i ogrzewanie centralne (działa z pompką wodną i bez niej)

Mam w planie na wiosnę wszystko z dachu zrzucić , lekko podnieść i zrobić nowy dach tak żeby można tam było zrobić parę pokoi.
Dach chcę zrobić najtańszym sposobem (chyba dwu spadowy) okna tylko w ścianach pionowych jedno duże,albo lepiej dwa mniejsze żeby potem podzielić na połowę.

Wiem że przewidzieć koszta takiego remontu to ciężko,ale tak może koledzy po fachu robili już takie rzeczy i wiedzą ile może kosztować taki remont.

Dodam że będzie trzeba przeciągnąć wodę , prąd , ogrzewanie i najważniejsze wykuć jakoś w tych płytach na jakieś schody.

Czy zmieszczę się w 50 tyś. zł.?

Od czego najlepiej zacząć?

50 tyś. będę miał , ale czy to wystarczy?

Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

mily68

• Gość
Odp: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2015, 23:07:35 czas Polski »
Moim zdaniem jeśli nie będziesz robił tego "sam ze szwagrem" tylko zatrudnisz ludzi (chociażby cieśli/dekarzy) to te 50 tys. na pewno nie starczy (ale nie znam cen w Twojej okolicy). Co do blachy to mam dobre ceny na Thysen-Kruppa (cała Polska). Na wełnę, styropian i inne też ale tu już nie wiem jak z rejonizacją (blachy jadą i tak bezpośrednio z tłoczni).
Rozumiem, że chodzi Ci tylko o to co napisałeś bez ścianek działowych i wykończeniówki?

Offline tomasko

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2015, 23:19:21 czas Polski »
Tak wykończeniówkę sam zrobię i to z przyjemnością.

Mieszkam na Mazurach koło Olsztyna w Morągu.

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2015, 23:22:28 czas Polski wysłana przez tomasko »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2015, 23:30:08 czas Polski »
Na sam dach to powinno wystarczyć (chyba - nie znam powierzchni). Na forum jest paru kolegów którzy znają się na ciesielce i dekarce to może wypowiedzą się bardziej miarodajnie ode mnie.
Zrzucenie starego dachu, nadbudowa, dziura na schody, instalacje - ile z tego zrobisz sam? Ile czasu Ci to zajmie?
Dolicz koszta dodatkowe których teraz nikt nie przewidzi, koszt okien itp.
Co z kominami? Nie zapomnij o jakimś wyłazie na dach, rynnach itp. (niby "drobne" rzeczy a jak podliczysz kwoty to zdębiejesz).
Może ktoś poleci Ci dobrych fachowców z Twoich okolic (niekoniecznie tanich - na pewnych rzeczach nie ma co oszczędzać - liczy się jakość i uczciwość).

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2015, 00:03:44 czas Polski »
Na taki dach spokojnie, u mnie 220m2 wyszło około 40tys

Offline tomasko

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2015, 08:27:17 czas Polski »
Na taki dach spokojnie, u mnie 220m2 wyszło około 40tys
To tylko był koszt budowy dachu?

Offline tomasko

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2015, 08:38:34 czas Polski »
Zrzucenie starego dachu i podłączenie całej instalacji to prawdopodobnie będzie drugie tyle co koszt budowy tylko dachu. :'(
Ale jak chcę mowy dach to tak to wygląda.

Offline arturs

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2015, 14:40:57 czas Polski »
To tylko był koszt budowy dachu?

tak, wszystkie "komponenty" - czyli dachówki, listwy, kalenica, rynny, trochę blachy itp. - koszt 20 000 (membrana, dachówka cermiczna roben, rynny gacek, 3 okna dachowe jakieś tanie).. więźba około 8 tysięcy (kupowałem razem z belkami na strop - łacznie za drewno dałem 11500 więc tak szacuję że tyle samo drewno na dach), i do tego 10 000 robocizna plus jakieś rzeczy.. nie było pełnego deskowania i nie liczę ocieplenia pod spód - wełna wyszła około 4000 o ile pamiętam..

Offline tomasko

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2015, 20:18:25 czas Polski »
arturs
Czyli 50 tysięcy tylko na dach ?

Jak tyle to ma kosztować to teraz się zastanawiam czy jakoś inaczej tego mojego dachu nie naprawić.   

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2015, 21:10:41 czas Polski »
Jeśli mówisz o naprawie dachu pokrytego papą, to główną zasadą naprawy papy jest usunięcie starej papy, ewentualną naprawę podłoża i położenie nowej papy, najlepiej termozgrzewalnej( każdy dobry dekarz Ci powie, że naprawa papy poprzez klejenie jednej na drugą jest tylko na krótki okres czasu). To co planowałeś (robiłem to w roku 1994), podniesienie dachu, więźba, pokrycie, ściany szczytowe, ocieplenie, tynkowanie, później wszystkie instalacje, schody, podłogi na legarach, farby, niezbędne wyposażenie (lampy, drzwi wewnętrzne, klamki, okna itp. ) zamknęły się w kwocie bliskiej 100.000 zł. Z tego wszystkiego firma zrobiła tylko więźbę i ściany szczytowe, pokrycie dachu, blachodachówkę położył mi wujek-dekarz za niewielkie pieniądze... Schody robiłem sam, podłogi, wszystkie instalacje, tynkowanie, malowanie, wstawianie okien... Może ktoś powie że przepłaciłem, ale nawet kosztorys nie uwzględnia artykułów które generują koszty a ich nie widać. Jeśli nie masz dużo więcej pieniędzy, to taka rozbudowa będzie ciągnąć się latami. Nawet wycięcie otworu na klatkę schodową robiłem sam. Najpierw lokalizujesz belki, podpierasz po obu stronach, wstępnie rozkuwasz a potem rozcinasz. W poprzek wylewałem belkę która łapała(w moim przypadku jedną belkę stropową. Z jednej strony wkułem się w wieniec a z drugiej strony oparłem na ścianie nośnej... Wszystko robiłem kilka lat bo robiłem to z bieżących pieniędzy(bez kredytu).

Offline arturs

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2015, 21:42:27 czas Polski »
arturs
Czyli 50 tysięcy tylko na dach ?

Jak tyle to ma kosztować to teraz się zastanawiam czy jakoś inaczej tego mojego dachu nie naprawić.

no, tyle że dach około 220m2..

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2015, 23:05:37 czas Polski »
Nie chciałem kolegi martwić ale mi też tak "na oko" wyszło, że ta przeróbka bez 100000 w gotówce nie ma szans... :(

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2015, 23:45:01 czas Polski »
Mam taki sam dom do remontu. Była wizja podniesienia dachu i zrobienia piętra.
Był budowany jako piętrowy, ale brakło kasy na wykończnie. Planów do tego nie ma. Dom ze 30 lat.
Kolega (ma firmę budowlaną) mówi, że wypadałoby podnieść strop bo zasadniczo jest nisko 240 cm, a chce zrobić podłogówkę.
Zatem z zerwaniem stropu (lanego) i zrobieniem stanu deweloperskiego góry. Czyli tylko nowy strop (już chyba nie lany)
i dach dwu spadowy z oknami to 100 000 zł.
Dlatego powiedziałem sobie, że 60 m2 i 500 m2 pola mi wystarcz do życia, a i na ogrzewanie mniej pójdzie.
Chyba, że wszystko już teraz ucieka przez dach... :(

Offline tomasko

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2015, 12:37:03 czas Polski »
Nie chciałem kolegi martwić ale mi też tak "na oko" wyszło, że ta przeróbka bez 100000 w gotówce nie ma szans... :(
A jak bym zrobił dach tak jak planowałem tyle że ogrzewanie zrobiłbym oddzielnie (poddasze bym tylko traktował  jako strych) może jakiś mały grzejnik elektryczny i schody bym postawił na zewnątrz,bez kucia otworu w domu.

Co o takim czymś myślicie?

Było by taniej?
I chyba mniej bałaganu było by w domu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2015, 18:07:11 czas Polski »
Możesz na razie zrobić tylko dach i podnieść mury. Resztę kiedyś. Znajdź wykonawców, zorientuj się w kosztach w Twoim rejonie. Z blachą dam Ci namiary to porównasz ceny. Za resztę materiałów dogaduj się bez vatu. 50 000 może jednak nie starczyć :(

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka