28 Kwietnia 2026, 15:29:21 czas Polski

Autor Wątek: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?  (Przeczytany 9183 razy)

Offline tomasko

Odp: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2015, 20:30:11 czas Polski »
Możesz na razie zrobić tylko dach i podnieść mury. Resztę kiedyś. Znajdź wykonawców, zorientuj się w kosztach w Twoim rejonie. Z blachą dam Ci namiary to porównasz ceny. Za resztę materiałów dogaduj się bez vatu. 50 000 może jednak nie starczyć :(
Mogę do tych 50n tys.  dołożyć około 20 lub 30 tys.
I zrobić tylko na początek dach i schody na zewnątrz.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Arek

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2015, 20:41:24 czas Polski »
Witam podliczyłem ci koszty tej przebudowy i myślę że jak wykonasz samemu kilka rzeczy to powinieneś się zmieścić w tym 50tyś(nie wiem jakie są ceny fachowców w twojej okolicy).Mam identyczny wymiar budynku i za kompletny dach (dachówka ceramiczna roben)
zapłaciłem 20tyś w tym trzy okna dachowe.Drewno na dach około 12tyś. ,robocizna dachu 10tyś. Myślę że ze zerwaniem starego dachu poradzisz sobie sam,potem bierzesz murarzy murują dookoła 4 warstwy pustaka około( 1500zł) na tych pustakach szalują wieniec i zalewają betonem .Myślę że podczas takiego remontu lepiej dla ciebie będzie wykonanie odrazu schodów w środku nie jest to aż tak duży koszt i tak będziesz zamawiał beton na wieniec(około 3m sześcienne) to i na schody przywiozą odrazu (około 2m sześcienne koszt 1tyś .Murarze około 4-5tyś. Wiadomo że w takich przeróbkach często coś doleci nie zaplanowanego więc lepiej mieć parę groszy w kieszeni ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopada 2015, 21:01:37 czas Polski »
Tak czytam i czytam i porownuje ceny które podajecie z moimi kosztami budowy domu. Wasze ceny są jak najbardziej zgodne z cenami rynkowymi jednak pozwolę sobie na opisanie kosztow wg mojej sytuacji. Drewno na więźbe (10m3) kupiłem za 3tysiace od wujka. (wiem, wujek) ale szukając desek na szalunki oblecialem tartaki i w jednym rodzinnym tartaku mieli po  500 za m3 ale bez impregnacji . Murarz który buduje mi dom za wymurowanie ścian oraz zalanie wieńce w twoim przypadku wzialby około 500-700 zl. Nie jest to żadna ekipa, nie mam z nim umowy, budował u znajomych,  mam go z polecenia. Robią we trzech i za cały dom chce 15 tysięcy.  Dach robi mi teść więc za darmo ale z kolei inny "wioskowy szałkarz " chciał 5000 za robocizna dachu.  Wiele prac można wykonać samemu lub przy pomocy rodziny, znajomych. To znacząco obniża koszty. Wiadomo że wykończenie to inna bajka ale jeśli chodzi o wymianę dachu, podwyższenie budynku i zrobienie schodów to w mojej sytuacji 50 tysięcy starczyłoby w zupełności.  Wykończyć lub ocieplic możesz za rok lub dwa,,,, popytaj po rodzinie,  czytaj fora internetowe, a wiele możesz wykonać sam.  Pozdrawiam

wysłane przy użyciu tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2015, 21:03:30 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2015, 08:36:45 czas Polski »
Witam ponownie, mój dom jest z lat 70-tych, typowa kostka 8-9m, połać dachu dwuspadowego to 140m2, dach płaski był z żużlem(pewnie że można zrzucić żużel samemu, u mnie było tego ok.20m3) załatwiłem kolegę z ciężarówką i bezpośredni zrzucali na wywrotkę, w sumie trzy wywrotki. Wszyscy piszą o rozbudowie domu w górę, tylko należy pamiętać o fundamentach domu i fundamentach komina. Mój też jest akurat projektantem, też pewnie bym o tym nie pomyślał, bo nie są z gumy, stąd na moim dachu blachodachówka, dachówka ceramiczna ważyła około 7 ton, blacha ok.0,9tony. Po zrzuceniu żużla i postawienu więźby z blachą ciężar niewiele wzrósł. Mury od 21 lat nie pękają. Co do komina, był wymurowany z pełnej cegły, ciąg dymowy i 4 wentylacje. Zburzyłem do posadzki i wymurowany został sam komin dymowy z cegły klinkierowej a wentylacja przedłużona rurami kanalizacyjnymi 110, z dachu wystaje komin murowany i 4 daszki. Ciężar komina został wyrównany. Tak zadecydował teść, gdyż w swojej praktyce widział pękające kominy, które później trzeba wyburzyć i murować od nowa wewnątrz domu. Jeśli nie jest Ci potrzebna dodatkowa powierzchnia użytkowa, to po prostu zrzuć żużel, połóż gotowe płaty styropianu z papą(papa idzie na zakładkę, zrób nowe opierzenie dachu, rynny. U mnie też chodziło o naprawę i izolację całego dachu plus rynny, miało się pojawić dziecko więc zdecydowaliśmy się na piętro. Nie murowałem ścianek kolankowych, murłaty leżą bezpośrednio na wieńcu, podłoga na legarach, wysokość pomieszczenia mam 2,15m. mam tam salon, zrobiłem sobie na holu mały aneks kuchenny do robienia kawy i herbaty z zlewozmywakiem (wszystkie płyty z odzysku, nowe tylko fronty i blat, robiłem sam) i pokój z komputerem (ewentualnie jacyś goście tam śpią). Zaletą takiego niskiego pomieszczenia jest komfort w zimie, jest tam ciepło, idę tam posiedzieć, odpocząć i popatrzeć na TV(jeśli mam czas). Zrobiłem też w salonie kominek, budowałem sam a koszt materiałów plus komin to około 5500 zł, wkład kosztował 1650 zł. Same schody wewnętrzne, jak nie zrobisz sam to koszt 6000 minimum. Podłoga około 60m2 w panelach kosztowała mnie około 5000 zł. Dolicz teraz podwaliny, płyty OSB25mm, wkręty, impregnaty, watę wygłuszającą pod OSB, to są koszty których nie widać pod panelami, ale one są i to masakryczne. Tak jak pisałem wcześniej, ocieplałem styropianem 10cm plus 5cm powietrza w dachu i na suficie, wszystko robiłem praktycznie sam, łącznie z wstawianiem okien i drzwi, budową schodów i podłóg, instalacje elektryczną (mam uprawnienia) instalacje c.o.(rury zgrzewane, z czystym sumieniem polecam, trwałe, tanie, nikt mnie nie przekona do miedzi, cały dom mam zrobiony na zgrzewanych od 1992 roku, dla przykładu podam, rura wodna 4mb kosztuje około 8zł, ile miedź? do centralnego jest 4 razy droższa ale miedź także), problem ze zgrzewaniem jest taki, że trzeba myśleć a przy miedzi jak pan fachowiec się pomyli to rozlutuje i zlutuje od nowa. ja liczyłem koszty. Tak jak Przemek napisał, koszty ogrzewania są ważne, w Polsce są jedne z najwyższych. Zrobienie strychu jak piszesz i schodów na zewnątrz...pytanie, co tam chcesz trzymać, jeśli coś wrażliwego na temperaturę, to musisz ocieplić, jak ocieplisz, pokryjesz przykładowo płytą G-K, to zostanie do zrobienia trochę instalacji i podłoga i moszna kiedyś zamieszkać. jeśli nie zrobisz ocieplenia, w lecie piekarnik a w zimie lodowiec  :). Z reguły wiem, że jak są schody od zewnątrz to ludzie z czasem robią tam po prostu składowisko rzeczy nikomu niepotrzebnych. Same schody

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2015, 09:26:49 czas Polski »
wentylacja przedłużona rurami kanalizacyjnymi 110
Nie to żebym się czepiał :P ale zapytam, czy kolega ocieplał owe rury ???
Ja swoje(spiro) musiałem ocieplić(na stryszku występowała kondensacja pary wodnej)i pewna jej część wypływała z kratki wentylacyjnej.
Mam w miarę prosty sposób na ocieplenie owych rur, jak ktoś zainteresowany to..... ;)

A co do dachu hmm...to napiszę jak kolega zmniejszał koszty.
On jak chciał kupić drewno na dach,to pojechał na wioskę i pytał kto ma do sprzedania jakieś drewno (sosnę).
Kupił ,zamówił przewoźny trak i u gospodarza  zostało wszystko pocięte.
Mówił że połowa kasy zostało w kieszeni :-\ ile w tym prawdy ,nie wiem, ja kupowałem w tartaku
Pozdrawiam :)

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2015, 09:35:55 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Listopada 2015, 11:59:37 czas Polski »
Trzy rury które idą jakby przedłużenie wentylacji murowanej są ocieplone, czwarta która jest krótka (wentylacja ubikacji na górze) nie było jak ocieplić, jest po prostu na spodzie zaślepiona oryginalnym przejściem 110/50/32 i woda odprowadzana jest do rury odprowadzającej wodę z umywalki(po drodze syfon z rurki 32). Potwierdzam, woda w okresie jesienno zimowym leje się dość mocno bo kiedyś ciekawiło mnie ile pary wodnej zbiera się (zatkałem na 2 dni odpływ przy kratce wentylacyjnej... :). Całość po ociepleniu została obudowana płytami G-K i na to imitacja starej cegły, w całości prezentuje się bardzo ładnie... na poddaszu użytkowym mam odkryte drewno (płatwie i słupy). Niektórzy zabudowują w ściany lub obudowują...
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2015, 12:02:05 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline tomasko

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Listopada 2015, 16:33:17 czas Polski »
Możesz na razie zrobić tylko dach i podnieść mury. Resztę kiedyś. Znajdź wykonawców, zorientuj się w kosztach w Twoim rejonie. Z blachą dam Ci namiary to porównasz ceny. Za resztę materiałów dogaduj się bez vatu. 50 000 może jednak nie starczyć :(

Mogę do wiosny dozbierać trochę i myślę że do tych 50 tys. dam radę dodać około 20 tys.
Czy zmieszczę się z tymi pieniędzmi tylko na dach i schody na zewnątrz?

Offline tomasko

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2015, 18:21:44 czas Polski »
Tak to wygląda że nie ma co już kombinować tak czy tak , a może tak.
Po prostu na wiosnę  zrywam wszystko z dachu lekko podnoszę i stawiam dach bez wykończenia i ocieplenia , bo to zrobię sam powoli.
Schody jeszcze zobaczę jakie zrobić jeśli to rzeczywiście będzie mała różnica to wolał bym schody w domu.

Dzięki wielkie wszystkim 8)

Jeśli jeszcze ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co mógłbym u siebie zrobić to proszę napisać.

Jak na razie to już wiem że na wiosnę będę miał ciekawie wyglądające podwórko  :-\  (sąsiedzi będą mieli o czym gadać)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Listopada 2015, 19:00:26 czas Polski »
Do zrzucania żużla zrobiłem z odpadów desek pochylnię z bokami około 20 cm i sypałem prosto do wywrotki. Może znajdziesz przez zimę kogoś kto chce żużel, czasem ludzie szukają...

Offline rem102

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2015, 19:27:46 czas Polski »
tomasko ... nie jestem ekspertem od "papierologii" ale dowiedz się jak obecnie przepisy budowlane regulują sprawy takich robót jakie planujesz ... wg. mojej wiedzy, wszystko co wiąże się ze zmianami konstrukcyjnymi (a więc zrzucenie dachu, nadbudowa ścian, wykonanie nowego dachu) będzie wymagać pozwolenia na budowę ( a więc stosowne papiery muszą być złożone w odpowiednich urzędach) .... być może coś się zmieniło ale sugeruję sprawdzenie ..zwłaszcza z uwagi na zainteresowanie życzliwych sąsiadów.. :-(

Offline tomasko

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2015, 20:53:07 czas Polski »
Rem102
tomasko ... nie jestem ekspertem od "papierologii" ale dowiedz się jak obecnie przepisy budowlane regulują sprawy takich robót jakie planujesz ... wg. mojej wiedzy, wszystko co wiąże się ze zmianami konstrukcyjnymi (a więc zrzucenie dachu, nadbudowa ścian, wykonanie nowego dachu) będzie wymagać pozwolenia na budowę ( a więc stosowne papiery muszą być złożone w odpowiednich urzędach) .... być może coś się zmieniło ale sugeruję sprawdzenie ..zwłaszcza z uwagi na zainteresowanie życzliwych sąsiadów.. :-(

Rem    masz rację to jest ważne zanim zacznę cos robić .

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Listopada 2015, 21:34:42 czas Polski »
Ja miałem pozwolenie na budowę, projekt i dziennik budowy :)... Myślę, że co do takiej rozbudowy nic się nie zmieniło. Zanim zaczniesz to już kilku tysięcy nie będzie. Sama mapka chyba 800zł w urzędzie

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Listopada 2015, 21:39:49 czas Polski »
Ta droga mapka to gruncie rzeczy nie jest potrzebna. Tylko p...... Urzędasy jej wymagają.  Ode mnie też chcieli. Nie dostali bo mój kierownik budowy pracuje na gminie :-) w sumie to ta sama mapa tylko inaczej nazwana kosztuje 17 złotych. W czerwcu zmieniły się bardzo przepisy budowlane, ale nie wiem czy w tym wypadku też

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline tomasko

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Listopada 2015, 14:52:10 czas Polski »
Ja miałem pozwolenie na budowę, projekt i dziennik budowy :)... Myślę, że co do takiej rozbudowy nic się nie zmieniło. Zanim zaczniesz to już kilku tysięcy nie będzie. Sama mapka chyba 800zł w urzędzie
Kasa będzie szła jak woda. :(
Gdzie iść w pierwszej kolejności żeby zgłosić że zmieniam dach i lekko go podnoszę ?
Wszędzie będę mówił że to tylko będzie jako strych,a jak go wykończę i co tam będzie to jeszcze sam nie wiem.

Offline DM

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Listopada 2015, 19:10:29 czas Polski »
Ło matko strasznie drogo*...
Nie miałem do czynienia z czymś na taką skalę ale jeden gość kiedyś podawał szacunkowy koszt budowy 1m^2 hali z płyty warstwowej i wychodziło 1000zł.
Pewnie na gotowo z zadaszeniem.

* A moze nie aż tak drogo tylko inna skala.