01 Maja 2026, 05:24:53 czas Polski

Autor Wątek: Tarcza uniwersalna  (Przeczytany 8910 razy)

Offline Thodd

Tarcza uniwersalna
« dnia: 10 Listopada 2015, 23:29:33 czas Polski »
Mam pilarkę Bosch z oryginalną tarczą 254/30 mm 24 zęby. O ile wzdłużne cięcia wychodzą przyzwoite to przy cięciu poprzecznym strzepi mi materiał (chyba jest to świerk suszony podobno 2 lata)
Jaką powinienem założyć uniwersalną tarczę aby ciecie poprzeczne dawało zadowalający efekt (dopóki nie dorobię się ukośnicy  :) )

mily68

• Gość
Odp: Tarcza uniwersalna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2015, 23:35:00 czas Polski »
Nie uniwersalną tylko do cięcia poprzecznego z dużą ilością zębów (a do cięcia wzdłużnego z małą).

Offline Thodd

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2015, 00:04:32 czas Polski »
Z tego co czytam Bosch oferuje tarcze 24, 40, 60 i 80 zębów.
Czy w takim razie pozostać przy 24 zębach do ciecia wzdłużnego i kupić 80 zębów do poprzecznego?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2015, 00:15:15 czas Polski »
Myślę, że tak. Zastanawiam się, czy 60 nie wystarczyłoby...

Offline darkowski

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2015, 00:16:50 czas Polski »
To ja się przypnę do wątku jeżeli pozwolicie.
Namierzyłem tego typu tarcze która ma łączyć cech tarczy do cięcia wzdłużnego jak i poprzecznego.
 http://www.boschtools.com/Products/Accessories/Pages/BoschAccessoryDetail.aspx?pid=PRO1050COMB#benefits
Wiem, że co jest do wszystkiego, to jest do niczego. Często tego typu tarcze przewijają się na hamerykańskich blogach.
Niestety nie bardzo można je znaleźć w Polsce.
Czy myślicie, że coś takiego by się sprawdziło?
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2015, 00:41:59 czas Polski »
Skoro Amerykanom się sprawdzają... Ja jakoś chyba wolę mieć osobne do każdego rodzaju cięć.
Z moich obserwacji za oceanem najczęściej przewijają się tarcze firmy Diablo.

Offline darkowski

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2015, 01:02:09 czas Polski »
Diablo to linia Freud-a,
Swoją drogą ciekawe jak się sprawdza to rozwiązanie anty-kickback (zęby przy przerwie).

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2015, 12:20:21 czas Polski »
witam
darkowski sprawdź w katalogu http://europrofil.pl/pdf/freud_all.pdf
przy okazji opisane jest jaka piła do czego służy
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline darkowski

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2015, 13:30:16 czas Polski »
Niezłe kompendium  ;)
Dzięki.

Offline Thodd

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2015, 15:21:00 czas Polski »
To podpowiedzcie czy brać 60 czy 80 zębów do ciecia poprzecznego moim Boschem?
Czy zasadą jest, że im więcej zębów tym dokładniejsze cięcie?

Offline wronks

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2015, 09:54:32 czas Polski »
60z będzie bardziej uniwersalne. Przy 80 zębach rośnie prawdopodobieństwo przypalania twardszych materiałów.

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2015, 18:43:38 czas Polski »
Mam 80 Z dewalt przy ukośnicy ciecie perfekcyjne gdy używam 60 Z nie ma praktycznie różnicy

Offline piotrs

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2015, 07:54:38 czas Polski »
Wczoraj zacząłem ciąć na nowo kupionej tarczy FREUD LG2B 0700 - 60 zębów.
Tarcza założona do chyba 15 letniej dedry.
Cięcie jak bajka, ciąłem na razie sklejkę oraz płytę wiórową laminowaną - super powierzchnia, zarówno wzdłuż jak i w poprzek.
Tarcza bardzo cicha.
Polecam

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwietnia 2016, 10:50:49 czas Polski »
Wczoraj zacząłem ciąć na nowo kupionej tarczy FREUD LG2B 0700 - 60 zębów.
Tarcza założona do chyba 15 letniej dedry.
Cięcie jak bajka, ciąłem na razie sklejkę oraz płytę wiórową laminowaną - super powierzchnia, zarówno wzdłuż jak i w poprzek.
Tarcza bardzo cicha.
Polecam

Jako początkujący czuję się jeszcze pogubiony w tych wszystkich tarczach i chciałbym nie utopić (albo spalić na pierwszym cięciu) tych "dwóch stów".

Tak więc - czy rzeczony Freud  LG2B 0700 będzie taką w miarę uniwersalną tarczą? Tnę sporadycznie 18 mm wiór z laminatem, b. rzadko MDF, dość często miękkie deski i kantówki (z ogranicznikiem, więc nie szarpie włókien przy cięciu poprzecznym). Ostatnio ciąłem wzdłuż próg dębowy i ewidentnie przypaliłem materiał :/ (na oryginalnej tarczy z http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pily-stacjonarne-frezarki/pilarka-stolowa-3901306948-scheppach,p126352,l888.html - na początku cięła bardzo ładnie nie strzępiąc nawet laminatu, teraz już jest dużo gorzej i chyba nadaje się do ostrzenia...).
Jak ktoś ma jaką dobrą propozycję, to proszę o rady.

Swoją drogą w innym wątku ktoś wspominał o tarczach Irwin, które można kupić w Leroy - z tego co widzę to ceny (potrzebuję 250/30) nawet wyższe niż w przypadku Freud... Są zawyżone czy po prostu oddają porównywalną jakość?
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2016, 10:54:03 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Kwietnia 2016, 12:49:08 czas Polski »
Kpiłem jednak tarczę Freud LU1h i od razu zaznaczę, że to pierwsza moja osobna tarcza inna niż "pudełkowa" z pilarki czy piły.
Założyłem, odpaliłem, wrzuciłem kantówkę w poprzek na sanki piły i myślałem, że tarczę niewystarczająco wysunąłem, bo w ogóle nie słyszałem cięcia. Jest bardzo cicha, "czysta". Laminat natomiast rozcięła bez żadnych wyrwań po obu stronach - choć tu akurat test musze powtórzyć po kilkutygodniowym, okazjonalnym użytkowaniu tarczy.
Cięcie wzdłuż idzie wiadomo gorzej z racji 60 zębów.
Koszt 150 zł w Europrofil w Czechowicach-Dziedzicach;