10 Lipca 2026, 20:05:10 czas Polski

Autor Wątek: zaglebiarka odkurzacz lamelownica czyli prezety na mikolaja :)  (Przeczytany 5020 razy)

Offline Jake28

zaglebiarka odkurzacz lamelownica czyli prezety na mikolaja :)
« dnia: 11 Listopada 2015, 19:32:39 czas Polski »
Koledzy jak w temacie zamierzam kupić te 3 narzędzia. Co do odkurzacza to jestem zdecydowany będzie to starmix isc ard 1425 ews chyba najlepszy w tych pieniądzach. Zaglebiarka miała być makita Sp 6000 ale teraz mnie nachodzi na festoola bądź mafella. Lamelownica tez makity i tu pojawia się problem bo budżet nie z gumy :). Jeśli kupie mafella to raczej braknie mi na lamelownice stad moje pytanie co robić? Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje tych 3 narzędzi. Linki do fajnych cenowo ofert tez mile widziane.

Offline SpecPiotr

Odp: zaglebiarka odkurzacz lamelownica czyli prezety na mikolaja :)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2015, 20:34:29 czas Polski »
Szczerze to zaglebiarke kupilbym festoola. Lamelownica to albo tania marketowka albo juz super. Nie ma posrednikow. Powiem Ci tylko, ze zanim nabylem lamelownice makity to uzywalem dlugi czas jakiejs sprowadzanej z UK za 200 zl. Sprawowala sie bardzo dobrze. Wystarczyl porzadny frez i jechane. Di dzis ja mam i dziala. Z czasem najbardziej zaczela dokuczac mi waga i brak przystawki do katow. Musialem tez czesciej ja czyscic zwlaszcza po mdfie bo sie zatykala "prowadnica do wysokosci". Tak naprawde Twoj wybor zalezy od tego czego bardziej potrzebujesz a nie co my Ci doradzimy. Opisalem swoj przyklad. W razie co pytaj dalej

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Reasumujac ja bym kupil zaglebiarke festoola najpierw i dozbieral na porzadna lamelownice
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2015, 20:39:42 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2015, 20:59:16 czas Polski »
Mam lamelownicę Makity i jestem z niej zadowolony
natomiast z zagłębiarki  Festoola aż tak zadowolony nie jestem choć konkretnych powodów nie mam ot po prostu maszynka i tyle
żałuję czasem , że nie kupiłem Makity SP6000

Offline Chris300m

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2015, 21:32:31 czas Polski »
Ja mam wszystkie te urządzenia Festoola. Zagłębiarkę +3 szyny, małe domino i CTL. Jakość cięcia drewna i płyt jest wg mnie rewelacyjna, oczywiście przy ostrych piłach. Domino niezastąpione przy połączeniach. Jeden kabel zasilający pasujący do wszystkich urządzeń i taka sama średnica przyłącza odsysania. Kiedyś miałem urządzenia różnych producentów i co chwila trzeba było wpinać i wypominać z odkurzacza, a teraz tylko odpinam kabel z jednego, przekładam do drugiego i gotowe. Nie wspomnę o różnych średnicach przyłącza do odsysania.  Trzeba kombinować z redakcjami itp. Strasznie to wkurzające. Poza tym weź pod uwagę, że jak będziesz kupował 3 urządzenia od jednego sprzedawcy możesz wytargować niezły rabat. Mi udało się obniżyć cenę o 20 procent.

Offline Jake28

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2015, 17:12:19 czas Polski »
Waldi czyli teraz kupiłbyś Makite ? Pracowałeś może na makicie i mógłbyś porównać  z festoolem. Co do rabatów to jutro po pracy wybiorę  się do sklepu z narzędziami i zobaczymy na jaka promocje mogę liczyć. 

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2015, 19:11:07 czas Polski »
Odpowiem tak: gdybym miał zapłacić taką samą kwotę to pewnie pozostał bym przy Festoolu
ale patrząc na różnicę w cenie to jednak wybrałbym Makitę bądź  Mafella  :-\
Okazję na przetestowanie Makity miałem dopiero po kupnie Festoola i znaczącej różnicy w jakości nie odczułem
natomiast na plus SP6000 zaliczyłbym moc i brak charakterystycznego rzężenia jak w Festoolu.
Jest jeszcze jedna opcja , że na moją opinię może wpływać sentyment do marki Makita ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2015, 19:54:43 czas Polski »
Mafell cenowo to chyba duzo blizej do Festoola niz do makity. Ale biore pod uwage, ze moge sie mylic ;-)

Offline Jake28

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2015, 20:31:27 czas Polski »
Ja tez używam makity ale nie chce sie nastawiać na jedna markę . Co do cen to fakt mafell poszybował hen daleko ;) To może napisze inaczej mam ok 5 tys na te narzędzia co wy byście kupili dysponując taka kwota

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2015, 20:39:47 czas Polski »
Ja bym kupił tańszy odkurzacz i lepsza zaglebiarke.  lamelownica makita około 1000 zł. Dobry odkurzacz do 1000zl.  Zostaje Ci około 3000 zł na maffella

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2015, 21:29:19 czas Polski »
Mafell mt55 midimax + szyna 1,6 2687,55 zł
Lamelownica Makita 908,89 zł
Odkurzacz Starmix isc ard-1425 1446,91 zł
Tyle płaciłem za te graty czyli brakuje Ci 43,35 zł
Ja tam bym dozbierał  ;-)

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopada 2015, 21:50:56 czas Polski »
Jak na Mikołaja to czym się przejmować  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada 2015, 22:24:14 czas Polski »
Kurde gdzie taki mikolaj ? Podaj info na priv coby inni nie ubiegli to tez list (czyt. liste) napisze.

Offline Jake28

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2015, 18:22:58 czas Polski »
Gdzie za tyle mafella można kupić bo ja znalazłem za2900. Mikołaj mieszka pod rzeszowem i ostro zaciskał pasa na te prezenty. Po pracy byłem w jednym sklepie i za festoola po rabacie cenią 2000 chyba popytam w innych sklepach bo wyglada to ciekawie  ::)

Offline adrian_c

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2015, 18:54:04 czas Polski »
na festula możesz dostać dobrą cenę w sklepie w Husowie pod łańcutem

Offline Jake28

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2015, 20:12:07 czas Polski »
To w husowie jest taki sklep chyba sie tam przejadę dzięki za info