18 Maja 2026, 00:17:30 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka Erbauer  (Przeczytany 13197 razy)

Offline tomekmazur

Grubościówka Erbauer
« dnia: 11 Listopada 2015, 21:14:23 czas Polski »
Witam,
rozglądam się za tanią wyrówniarko-grubościówką, nie chcę kupować najtańszej chińszczyzny dlatego mam pytanie, czy ktos z was miał do czynienia z Tą maszyną? frezarki mają podobno świetne, a grubościówka? 

o tej myślałem: http://allegro.pl/erbauer-heblarka-grubosciowka-strugarka-okazja-i5790226017.html
Będę wdzięczny za jakieś sugestie

Pozdrawiam
Tomek

kozio

• Gość
Odp: Grubościówka Erbauer
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2015, 21:28:20 czas Polski »
A czymże się ona różni od najtańszej chińszczyzny?

Offline Chris300m

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2015, 21:37:57 czas Polski »
Myślę, że w cenie poniżej 3 tys to tylko Chińczyk. Sam mam Dewalta DW733 i to też jest Chińczyk tylko że z Tajwanu.

Offline tomekmazur

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2015, 21:58:12 czas Polski »
Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to chińczyk i pytam czy ktoś miał do czynienia z taką maszyną,  bo są chińczyki lepsze i gorsze :)

Tomek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2015, 22:08:03 czas Polski »
Ten jest raczej słabszy, widać to po niektórych elementach, np: przykładnicy wyrówniarki, jest z blachy...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2015, 22:16:47 czas Polski »
Mam to pod nazwą meec z juli. Nie oczekuj precyzji a obsługa uciążliwa.  kupiłem i używam z myślą o mniej precyzyjnych pracach lub na materiałach z odzysku których nie wlozylbym do lepszego Sprzętu. 

wysłane przy użyciu tapatalk
Jaki masz budżet?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2015, 22:31:41 czas Polski »
Też mam Meec'a, stoi tylko i się kurzy, kilka razy użyłem...
Trza czasu by ją podrasować.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2015, 23:30:02 czas Polski »
Kozio napisał już za mnie. Mam to samo z Meec'em :(

Offline marcmarc

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2015, 00:21:18 czas Polski »
Też główkowałem i się zastanawiałem wyczytałem wszystkie chyba fora na temat podobnych maszyn o jaką pytasz, na początku zauważyłem  że te grubościówki  zmieniają tyko kolor obudowy i nic poz tym , nie znam się ale wydaje się że to jedna fabryka produkuje a na pewno jedno państwo. Zdecydowałem się poczekać i dozbierać na nowy sprzęt Metabo DH330 to był mój cel, a tu proszę trafił się Electra Backum DH 260 po pieniadzach,   pojechałem zobaczyłem i się zdecydowałem naprawdę prosta, solidna maszyna ma heblarkę i grubościówkę i teraz naprawde się cieszę że mnie nie podkusiło aby kupować Erbauer-a, Meeca, Zippera, Dedere , Basa i itd.  Co prawda ma drobne problemy z silnikiem maszyny  ( uszkodzona cewka ) o czym pisze w innym wątku ale to są drobne sprawki.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2015, 13:18:14 czas Polski »
O samej maszynie nic nie powiem. Natomast moja pierwsza lamelownica byl sprzet wlasnie z tej firmy. Opisalem to z grubsza w innym watku ale zmierzam do tego, ze dziala do dzis. Komfort pracy slaby wbporownaniu z innymi ale do dzis dokladnie robi swoje.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.