08 Maja 2026, 03:24:44 czas Polski

Autor Wątek: PRZYSTAWKA DO ŁÓŻKA DLA DZIECKA  (Przeczytany 6715 razy)

Offline darkowski

Odp: PRZYSTAWKA DO ŁÓŻKA DLA DZIECKA
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2015, 14:45:15 czas Polski »
Sylwek,
Ja tam ekspertem nie jestem i nie chce Cię odwodzić od pomysłu, ale przed narodzinami mojego pierworodnego nakupowałem jak głupi różnego rodzaju wynalazków do obsługi tegoż potworka. Między innym łóżeczko z opcją zdejmowania bocznej części by było na wysokości naszego. Koniec końców dziecko i tak lądowało u nas w łóżku  ;D
Ale kibicuje Ci mocno w wykonaniu projektu.
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline Mag84

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Listopada 2015, 14:58:53 czas Polski »
Koniec końców dziecko i tak lądowało u nas w łóżku 

i to jest sedno :) I tak Sylwek nie będziesz wstawał, a jak ci żona powie kilka razy żebyś podał jej małego to w końcu położysz go obok lubej i będziesz miał z głowy !

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopada 2015, 15:13:13 czas Polski »
Widzę, że doświadczeni wiecie co prawicie :)

Chyba dam żonie poczytać, może jej przejdzie, hehe:)

Jeszcze to przemyślę, ale póki co jestem nastawiony na tą realizację. Na razie zbieram wszystkie dane, wymiary, jakie materiały itp., a potem zrobię projekt w SU i jeśli nie będzie przeciwskazań to do dzieła:)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopada 2015, 15:19:25 czas Polski »
Jeśli masz ochotę, lub żona ma, to rób :-) będziesz dumny z siebie, że twoje dziecko śpi w łóżeczku zrobionym przez ciebie. Zdobędziesz doświadczenie.  A gdybyś zrobił ten jeden bok zakładany, to łóżeczko zyskało by na funkcjonalności.  Czekam więc na realizację :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopada 2015, 12:40:13 czas Polski »
Powoli zabieram się za tą realizację.

Nie dostałem żadnych odpowiedzi odnośnie farby, więc zamówiłem ŚNIEŻKĘ SUPERLAM- biała emulsja akrylowa. Posiada te certyfikaty i nadaje się do zabawek. Pytanie pierwsze- czy ta emulsja wystarczy? Czy niezbędne jest pokrycie po malowaniu lakierem bezbarwnym?

Drugie pytanie dotyczy sposobów połączenia ze sobą poszczególnych elementów przystawki. Jeszcze nie mam projektu, ale wyobrażam to sobie tak, że będą to elementy takie jak: przód, tył, bok, podstawa pod materac + bok od strony łóżka zdejmowany na noc, ponieważ w zamyśle jest przystosowanie tej przystawki do bycia takim przenośnym małym łóżeczkiem. Jak najlepiej połączyć wszystkie te elementy żeby wyglądało to estetycznie + żeby można było w szybki sposób złożyć i rozłożyć całość?.

Znalazłem takie połączenie mimośrodowe:

http://www.okuciaonline.pl/category/okucia-meblowe-systemy-polaczen-minifix

Może mufy wkręcane od zewnątrz śruby? Jestem totalnie zielony w tym temacie, ale chciałbym to porządnie zrobić, żeby było funkcjonalne i żeby estetycznie wyglądało.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopada 2015, 22:42:05 czas Polski »
Zobacz mój wątek o łóżeczku w "Krok po kroku" - może coś Ci podpasuje i zgapisz dla siebie.
Co do farb to jeśli nie musi być szpitalna biel to polecam Syntillor. Jest wiele farb i lakierów spełniających normę - niestety, nie zawsze jest to wyraźnie podane (zwłaszcza w sklepach internetowych).

Offline ciaczeq

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • To row row row my boat...
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Listopada 2015, 00:37:54 czas Polski »

...a jak ci żona powie kilka razy żebyś podał jej małego to w końcu położysz go obok lubej i będziesz miał z głowy !

No wiesz... ;P (te kudlate mysli)

Co do farby/lakieru.  Vidaron akryl bezbarwny. Do zabawek rowniez sie nadaje.

To teraz beda noce nieprzespane i czas na spanie w warsztacie ;p

Techniczny spawacz mechanik i operator cnc w jednym. Takie combo ot co.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopada 2015, 10:22:11 czas Polski »
Zobacz mój wątek o łóżeczku w "Krok po kroku" - może coś Ci podpasuje i zgapisz dla siebie.

Miły- wiem, wiem. Przeglądałem Twój wątek i stąd zrodziło się moje pytanie odnośnie lakieru. Widziałem, że Ty dałeś lakier syntilor. Ja myślałem, że może sama farba (BIAŁA) wystarczy??? Faktycznie z lakierem byłoby bardziej efektownie...

A jak z połączeniem poszczególnych elementów? Jak je najlepiej połączyć nie używając wkrętów? Czy ktoś z Was próbował na mufę (w elemencie wew.) + śruba (od zewnątrz)?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Listopada 2015, 23:19:51 czas Polski »
Połączenia stałe na czopy lub kołki, rozłączne - mufa + śruba.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Grudnia 2015, 15:41:53 czas Polski »
Witajcie ponownie,

ostatnio próbowałem ruszyć trochę z tym tematem, wyciągnąłem spod wiaty spory bal dębiny (gr.65mm) i niestety jest w nim sporo dziurek po drewnojadach.

Czytałem gdzieś, ze drewnojady (może nie wszystkie) żerują niegłęboko - kilka milimetrów. Pytanie, czy odcięcie np. 1cm z każdej strony pomoże? Czy takie drewno nadaje się na taki mebelek?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Grudnia 2015, 22:16:48 czas Polski »
Może pomoże - jak odetniesz będziesz wiedział choć ja osobiście takiego drewna bym pod mebel dla dziecka nie dawał.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Grudnia 2015, 09:59:53 czas Polski »
ja osobiście takiego drewna bym pod mebel dla dziecka nie dawał.

Masz rację- jak zobaczyłem te dziury, to sam od razu miałem mieszane uczucia. Chyba jednak zrobię z sosny. 

Ostatnio udało mi się popełnić projekt owej przystawki. Jeśli macie jakieś uwagi lub/i podpowiedzi to z góry bardzo dziękuję.  Projekt zrobiony w SU. Jest bardzo ogólny- tzn. nie zaokrąglałem w nim brzegów co będzie miało miejsce w rzeczywistości oraz nie zaznaczałem połączeń.

Przystawka podzielona będzie na kilka elementów, które będą połączone na kołki (na stałe)- spód, 2 krótkie boki + tył, natomiast całe elementy konstrukcji połączę na mufy + śruby z zewnątrz. Będzie łatwo złożyć i rozłożyć.

Tak jak wcześniej wspominałem, chcę żeby mebelek ten mógł służyć jako mobilne łóżeczko, więc na zdj.nr 2 widać, jedną dodatkową ściankę, która będzie mocowana w ten sam sposób - mufa + śruba. Oczywiście całość będzie na kółkach.

Offline Henry

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Grudnia 2015, 10:40:11 czas Polski »
A ta otwarta część nie powinna bardziej wystawać i opierać się o łóżko?

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Grudnia 2015, 10:44:21 czas Polski »
Tam jest 2cm odstępu w postaci ramy łóżka. Zamysł jest taki, że przystawka będzie idealnie przylegać do ramy łóżka i będzie do niej mocowana taką wygiętą blaszką. Ta szpara, która powstała (2cm) to właśnie grubość ramy łóżka- po prostu materac z przystawki będzie dosuwany do tego z łóżka.

Chyba, że chodzi Ci o zupełnie coś innego?

Offline Henry

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Grudnia 2015, 11:47:43 czas Polski »
O to właśnie - chciałem nawet zasugerować zaczep o ramę łóżka jeśli na to pozwala. No to będzie ok.