zacząłem już rozmyślać co i jak, ale zobaczyłem 40cm
moja tokarka to maks 30 cm.
Robiłbym kulę w następujący sposób. Załóżmy, że mam klejonkę grubości odpowiedniej.
1. Wycinam 12 pięciokątów foremnych, aby zrobić 12-ścian foremny. Pięciokąt ma tę wadę, że nie można nim wykafelkować płaszczyzny, zostają więc odpady ( w przeciwieństwie do trójkąta, kwadratu lub sześciokąta).
2. Ścinam boki pięciokątów pod odpowiednim kątem - kąt do znalezienia w wikipedii lub do obliczenia dla miłośników geometrii przestrzennej.
3. Składam wstępnie 12-ścian. Do przemyślenia, czy potrzebne są jakieś czopy. Może po prostu użyć taśmy papierowej. Numeruję ściany 1..12 oraz ścianki do sklejenia np. 1,3 to sklejenie ścianki 1 i 3.
4. Sklejam po 3 ściany spotykające się w jednym wierzchołku. Otrzymuję cztery elementy.
5. Toczę każdy z tych czterech elementów na tokarce, aby na zewnątrz uzyskać fragment powierzchni kuli.
6. Sklejam cztery elementy uzyskując kule.
7. Szlifuję powierzchnie szlifierką.
Jeśli średnica kuli ma mieć 40 cm, to odległość między środkami przeciwległych ścian 12-ścianu ma mieć 40 cm. Ten limit 30cm Twojej tokarki dotyczy średnicy toczonego elementu. Może element opisany w p. 4 powyżej by się zmieścił. Muszę obliczyć jego średnicę w wolnej chwili.
Pozdrawiam,