18 Maja 2026, 04:30:18 czas Polski

Autor Wątek: Lux Tools - ktoś używał?  (Przeczytany 28951 razy)

Offline Artus63

Odp: Lux Tools - ktoś używał?
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2017, 12:16:45 czas Polski »
Niedawno będąc w OBI obejrzałem dłuta LUX TOOLS z seri profi (tej z czterema gwiazdkami) chromowo-vanadowe. Pomyślałem że wypróbuję 20mm bo najczęściej używanego przeze mnie w warsztacie dłuta Mora trochę było mi szkoda do brudniejszych prac. Oczywiście dłuto Lux Tools (18 zeta) z półki nie jest do użytku. Ten wieszaczek z drutu jakoś przeszkadza więc go zdjąłem. Dłuto ma też dość ostre krawędzie boczne, które z trudem próbowałem zatępić iglakiem. Jednak po ostrzeniu i wypolerowaniu daje się nim pracować. Trzyma ostrość dość długo i jest stosunkowo masywne. Ciekawe że nie podają twardości, jednak bardzo przypomina markowe dłuta MHG zarówno kształt jak i grabowy trzonek i nawet okucie. Jak podają w sklepie - spełnia normę DIN. Jak dłużej nim popracuję to podzielę się spostrzeżeniami.             

Offline Norberto

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudnia 2017, 10:25:42 czas Polski »
Jak dłużej nim popracuję to podzielę się spostrzeżeniami. 
I jak? Jakieś nowe wnioski, opinie?

Offline astrogator

« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudnia 2017, 21:54:49 czas Polski »
Ja mam kilka dłut i szlifierkę oscylacyjną, którą wręcz tyram i jest nie do zajechania. Ostatnio pracowała przez 8 godzin prawie non stop.
A że odnawiam stare meble to już dziesiątki metrów kwadratowych starych lakierów zdarła. :)